1. E3 preview: Star Wars Jedi Fallen Order

E3 preview: Star Wars Jedi Fallen Order

Respawn lijkt de Force te bezitten

Het is een tamelijk ‘veilige’ E3 voor Electronic Arts. In plaats van een persconferentie, die de afgelopen jaren helaas structureel teleurstelde, richtte de uitgever zich dit jaar op zekerheden als Fifa 20 en The Sims 4. Behalve Star Wars Jedi: Fallen Order dan, die we tijdens EA Play volop in actie zagen.

Fallen Order komt uit een onverwachte hoek. Waar Respawn Entertainment is geboren uit de ophef rondom Call of Duty: Modern Warfare 2 en uiteindelijk Titanfall en Apex Legends teweegbracht, gaat de studio nu aan de slag met een third-person actiegame. Het is dan ook knap dat een studio die expert is op het gebied van vloeiende first-person shooters vooralsnog een hele capabele Star Wars-game af lijkt te gaan leveren.

star wars

Klauteren op AT-AT’s

De demonstratie begint iets voor de gameplay-beelden die EA eerder livestreamde en geeft met name een extra blik op het verhaal. De jonge Jedi Cal Kestis bevindt zich in een wilde zee op de planeet Kashyyk, waar de Empire rebellen bestookt met AT-AT’s. Cal is op zoek naar een bekende Wookie-strijder die blijkbaar gevangen wordt gehouden op de rijk begroeide planeet en zet alles op alles om de harige vriend te bevrijden.

Opvallend in de introductie is hoe gescript de game aanvoelt. De game toont veel filmische beelden met vliegende kogels en andere indrukwekkende effecten, terwijl Cal gevolgd wordt door een bijna naadloze camera. Ook de parallellen met de Uncharted-serie zijn overduidelijk; platformen is bijna identiek en de Jedi glijdt op dezelfde manier weg van balken zoals Nathan Drake dat al in 2007 deed. In andere gedeeltes leent Respawn ook van hun eigen Titanfall-franchise door de flexibele Cal over muren te laten rennen. Het is allemaal niet bijster origineel, maar functioneel genoeg.

Platformen speelt dus een vrij grote rol in de gameplay en leidt af en toe tot wat speurwerk om de juiste weg te vinden. Cals robotmaatje BD-1 fungeert hierbij als belangrijk gereedschap om sommige deuren te openen, platformen te verplaatsen en slecht beveiligde Stormtrooper-pc’s te hacken. EA claimt dat Fallen Order een semi-open wereld is met Metroidvania-elementen, maar dat aspect van de game overtuigt nog niet. Tot nu toe lijkt de game ook de rechtlijnigheid met Uncharted te delen, al is er zeker ruimte om nieuwe paden te openen dankzij de vele Force-krachten die beschikbaar zijn, afgaande op de driedimensionale holo-kaart.

star wars

Speels en spectaculair

Spelen met de Force, en Cals lightsaber, lijkt het hoogtepunt van de game te gaan worden. Wie The Force Unleashed kon waarderen zal dubbel zoveel genieten van de gevechten in Fallen Order, die even spectaculair, maar een stuk verfijnder zijn. Groepen vijanden zijn minder groot dan je wellicht zal verwachten, omdat elke vijand moet aanvoelen als een soort minibaas. Kundig ontwijken, pareren en toeslaan doet gevechten voorkomen als een ware klus, waarbij met name de nieuwe Purge Troopers voor spektakel zorgen. Hun klappen zijn raak, maar een goed getimede tegenslag van Cal levert weer een fantastische houw in slow-motion op. Actie ziet er dus uit als een strategisch spelletje dat hopelijk lang genoeg boeiend blijft.

En spelen met de verschillende Force-krachten ziet er overigens ontzettend leuk uit. Zo kun je Stormtroopers naar je toetrekken om je blauwe lightsaber door ze heen te rammen, vijanden tegen elkaar aan smijten en de tijd even stilzetten. Dit laatste is behalve voor verschillende platformpuzzels ook ontzettend handig om de juiste hoek voor de aanval te kiezen of, in dit geval, een Stormtrooper keihard door z’n eigen zojuist afgevuurde kogel heen te trekken. Spelen met de Force-krachten oogt ontzettend bruut en veelzijdig, en gezien de gigantische skill tree lijken spelers een rijke verscheidenheid aan krachten vrij te spelen gedurende de game.

star wars

Bekende kop

Het is wat teleurstellend dat een deel van de demonstratie al eerder op internet is verschenen, al toont het wel de ontmoeting tussen de protagonist en niemand minder dan Saw Gerrera uit Rogue One. De jongere Gerrera heeft de Jedi’s hulp nodig om de Empire van zich af te slaan, maar veel wijzer worden we niet van het verhaal. Helaas valt Cals persoonlijkheid zelf ook nog niet positief op tijdens de sessie. Zijn interacties met BD-1 zijn nou niet bepaald komisch te noemen en enig charisma is eigenlijk nog ver te zoeken. Je zou je haast afvragen waarom Fallen Order niet een bestaande Jedi heeft genomen om de horror van Order 66 te vertellen. Maar goed, we hebben nog maar een fractie van dit Star Wars-avontuur gezien.

Al met al lijkt de combat van Star Wars Jedi: Fallen Order het sterkste punt van de game te gaan worden. Gevechten ogen spectaculair en diepgaand en Kals Force-krachten zien er leuk en creatief uit. Hoe sterk de Force in rest van de game is, inclusief platformen, verkennen en de personages, gaan we in de toekomst zien.

Star Wars Jedi: Fallen Order verschijnt op 15 november voor de PS4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • In één woord: HYPED!!!

    Hier heb ik zo lang op gewacht na de Jedi Outcast, Academy en The Force Unleased-esque games. Eindelijk weer een singleplayer en wat voor één! Jammer alleen dat het nog zo lang duurt😔

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren