1. E3 preview: Super Smash Bros. Ultimate - De naam verklapt het

E3 preview: Super Smash Bros. Ultimate - De naam verklapt het

De geliefde Smash Bros.-serie debuteert in december dit jaar op Nintendo Switch. Deze franchise is op elke Nintendo-console verschenen sinds de N64 en is in de basis voornamelijk hetzelfde gebleven. Nieuwe personages, levels, items en speciale moves zijn toegevoegd, maar de essentie blijft de knokpartijen tussen de Nintendo-figuren. Eerder dit jaar kregen we een voorproefje van de Inklings uit Splatoon, maar wat kunnen we precies verwachten van Super Smash. Bros Ultimate?

De Nintendo Direct liet ons direct weten dat Ultimate een voortzetting is van de vorige delen. Een verrassing is het niet, maar het is duidelijk dat je geen reboot van de franchise moet verwachten. Het grote nieuws is dat Super Smash Bros. Ultimate elk personage uit de N64-, GameCube-, Wii, 3DS- en Wii-U-voorgangers ontvangt. Prachtig nieuws natuurlijk dat Snake terugkeert (met David Hayter in zijn oude rol!), Young Link opnieuw van de partij is en de Ice Climbers weer gezellig in het rijtje staan.

Super Smash. Bros Ultimate.

Vertrouwd en fris

Tijdens het allereerste potje op de Switch voelt Ultimate al helemaal vertrouwd aan. Alleen het gebruik van de Switch Pro Controller is eerst even wennen vergeleken met de GameCube-controller. Met gemak maken we gebruik van de Ultimate Smash-move, gooien we items naar het hoofd van onze rivalen en lukt het om net niet in de afgrond te belanden. Super Smash Bros. is terug en dat voelt op de Nintendo Switch heel erg goed.

Naast de 66 terugkerende personages voegt Nintendo gelukkig ook nieuwe vechters aan de game toe. Bijvoorbeeld de eerder aangekondigde Inklings zijn al bij het eerste potje een genot om te besturen. De inktvis-kids spelen snel en strak en gebruiken meerdere Splatoon-wapens zoals de verfroller en Splattershot om de andere vechters met inkt te bevuilen. Naast dat het natuurlijk leuk is om je tegenstanders te vernederen, geeft dit ook het voordeel dat je hierdoor meer schade doet. De Inklings zijn een frisse toevoeging aan de game, terwijl het lijkt alsof ze al jaren in de serie meedraaien.

Super Smash. Bros Ultimate.

Wat nog meer?

Ridley is de andere toevoeging aan Smash Bros en zijn komst is er een die al sinds de eerste trailer van Smash Bros. Melee hoog op het lijstje staat bij de fans. Zijn speelstijl vinden we vooral lijken op die van Charizard, omdat hij ook trage maar krachtige aanvallen gebruikt. Vooral voor harde actie dichtbij is het handig om Ridley in te zetten, maar op de lange afstand is hij minder effectief door een gebrek aan projectielen. Het is een beetje maf om de normaal reusachtige Ridley tussen de andere personages te zien vechten, maar de niet geheel kloppende proporties nemen we graag voor lief.

Smash-fans kunnen ook op het gebied van gameplay een aantal vernieuwingen verwachten in Ultimate. Zo verschijnt er een handige mini-map wanneer je uit de arena wordt geslagen om aan te tonen waar je je bevindt, zijn er neppe Smash Balls toegevoegd om spelers scherp te houden en kun je met een ‘perfect shield’ aanvallen pareren als je het goed timet. Verder is de balans van de vechters weer bijgespijkerd voor meer snelheid, waardoor de controls net iets strakker aanvoelen. Wat ons betreft een prima aanpassing aan bekende gameplay.

Er moeten hele gekke dingen gebeuren mocht Super Smash Bros. Ultimate niet een voortreffelijke nieuwe versie van de geliefde brawler worden. De toewijding om de originele personages beschikbaar te maken, gekoppeld met wat fijne tweaks en de uitstekende nieuwe personages moet genoeg zijn om zelfs de meest doorgewinterde fans gelukkig te maken. Hopelijk krijgen we nog een aantal toevoegingen aan de vechtersline-up, maar vooralsnog lijkt het alsof de nieuwe Smash Bros. de naam eer aan doet en de ultieme editie gaat bieden.

Super Smash Bros. Ultimate is vanaf 7 december exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lucas May Hoofdredacteur van Gamer.nl. Liefhebber van de gekheid die deze intrigerende industrie met zich meebrengt. Perfecter dan Spelunky en Tetris wordt het niet.

Reacties

 • Ben benieuwd. Ik weet nog niet of ik m ga halen, omdat ik Smash Bros. op de Cube en Wii wel oké vond, maar ik kan me niet heugen dat ik er helemaal verzot op was.
 • Heel zwak, more of the same helaas.
 • @CyberFl

  Ja jammer he van die 4 die insidegamer dit spel geeft..
  volgend jaar weer beter..
 • Ik begrijp het niet, wat is er mis met nintendo de laatste tijd? Vroeger waren ze nog koning op de E3, nu komen ze af met treehouse stuff?? Ze hebben geen creativiteit meer volgens mij, of ze hebben het juist wel maar zijn ze te lui of te druk met andere dingen (cardboard boxes kuch luch). Komaan Nintendo, laat mij aub weer zin krijgen om een Nintendo console in huis te halen.
 • @CyberFl

  De E3 was inderdaad teleurstellend, maar vergeet niet dat er nog wat vette games aankomen. Ik heb Nintendo overigens nooit sterk gevonden in marketing. Kan me wel E3's herinneren waarin ze echt vette dingen lieten zien, maar buiten dat zie ik weinig van ze.

  Echter is het wel zo dat de games die ze maken bijna nooit teleurstellen. Althans, de grote titels als Super Mario, Zelda, Metroid, Star Fox, Mario Kart enz. Sterker nog, meestal overtreffen ze mijn verwachting.

  Ik heb nog nooit spijt gehad van de aanschaf van een Nintendo console. Bij de Wii U heb ik heel lang gewacht, maar uiteindelijk had ik echt weer zin om een Mariogame te spelen en heb ik m alsnog gekocht met 3D World en Mario Kart. Later nog Super Mario Maker en Breath of the Wild gekocht en alle vier de games grijs gespeeld.
 • @Luigi1985
  Dat van die WiiU is het ook. Iedereen zegt dat hij geflopt is (wat natuurlijk ook zo is) maar ze willen wel alle games ervan als remaster zien. Erg vreemd in mijn ogen.

  OT: super smash is wel een game die er wellicht voor gaat zorgen dat toch een switch in huis ga halen. Zeker omdat veel van de gasten waar ik nu op de PS4 mee game, ook al een switch hebben. Samen SSB spelen met de headset van de ps4 aan lijkt me een goede oplossing hah
 • @blue_blade_3

  Hij is ook zeker geflopt. Wij hier op de site weten dat er goede games voor zijn, maar ik weet zeker dat 95% van mijn vrienden en kennissen niet eens van het bestaan van de Wii U af weet.

  Nintendo heeft ook altijd een beetje het kiddy-imago gehad, maar ondanks het iets vriendelijkere uiterlijk van de meeste games, zitten er vaak wel redelijk lastige tot zeer lastige games achter. Als Nintendo nu ook eens de gamers op andere consoles zou bereiken, dan kunnen die ook ervaren dat ze gewoon ontzettend sterke games maken. Misschien wel de beste. En dat zou uiteindelijk ook veel meer third party exclusives opleveren.
 • @CyberFl
  Uit m'n hoofd is dit wat er binnenkort/in de toekomst uitkomt voor de Switch aan exclusives (officiële aankondigingen, geen roddels en ports niet meegerekend):
  Metroid Prime 4, Pokemon: Let's Go, Pokemon RPG, Bayonetta 3, Super SMASH Bros. Ultimate, Yoshi, Project Octopath, Fire Emblem, Mario Tennis Aces, Daemon X Machina & Mario Party.

  + Nintendo heeft aangegeven dat er ook nog meer 3DS games uit gaan komen en dat Directs (met nieuwe aankondigingen) ook zullen volgen.

  Wat er mis is met Nintendo? Het enige wat er mis is, is dat ze marketing technisch nog wel een lesje of 1 a 2 kunnen gebruiken, met als gevolg dat ze dit jaar met een zwakke E3 show aan zijn komen zetten. :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren