1. EA vindt lootboxen 'ethisch verantwoord' en 'leuk'

EA vindt lootboxen 'ethisch verantwoord' en 'leuk'

Bedrijf ziet het niet als gokken

Kerry Hopkins, vicepresident van juridische zaken bij EA, noemt lootboxen geen willekeurige aankopen, maar verrassingsmechanismen.

Tijdens een gesprek met het comité van 'digitaal, cultuur, media en sport' van het parlement van het Verenigd Koninkrijk gaf Hopkins aan dat ze de lootboxen vergelijkt met verrassingsspeelgoed. Ze haalt hierbij Kinder-eieren en Hatchimals als voorbeelden aan. Overigens wilde Hopkins het woord ‘lootboxen’ niet gebruiken. “Binnen EA gebruiken wij het woord lootboxen niet. Wij zien het als mechanismen”, zegt Hopkins.

Electronic Arts

“De manier waarop wij deze mechanismen hebben verwerkt is het eigenlijk ethisch verantwoord en gewoon leuk voor mensen”, aldus Hopkins. “We zijn het niet eens met bewijs dat 'aantoont' dat lootboxen leiden tot gokverslavingen.” Hopkins geeft aan dat EA het eerder te zien als iets waar mensen op een gezonde manier van genieten en plezier halen uit het verrassingselement.

Landen zoals België en Nederland bepaalde vormen van lootboxen hebben verboden, omdat het in strijd is met de wetten rondom gokken. “We hebben ons aangepast aan de wetten van die landen, maar we zijn het niet eens met deze wetten”, zegt Hopkins hierover.

“Ik denk niet dat we het eens gaan worden als we het hebben over dat games mogelijk verslavend zijn”, sluit Hopkins af. “Ik kan je vertellen dat Electronic Arts een erg verantwoordelijk bedrijf is.”

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • EA is echt de weg kwijt.
 • Was zij soms dronken toen ze dit vertelde?
  EA werd in 2012 en 2013 benoemd tot slechtste bedrijf van Amerika.
  Daarnaast kun je het moeilijk met Kinder-eieren vergelijken, omdat dat snoep is en je betaald voor het snoep. Een Happy Meal is dan praktisch gezien hetzelfde, al kun je bij een Happy Meal wel wisselen van speeltje (als je binnen eet).
  Hatchimals, serieus? Volgens mij betaal je dan gewoon voor het speelgoed en maakt het niet uit wat erin zit.

  Beste voorbeeld van geaccepteerde lootbox systemen: Trading Card Games.
  Maar deze kaarten hebben wel een echte waarde, en geen digitale waarde. En games als FIFA creëren gewoon gokverslavingen, daar zijn gewoon genoeg voorbeelden van. Mijn broertje heeft door de ~6 jaren heen ook bijvoorbeeld €600 uitgegeven aan FIFA punten, als het niet meer is, nu is het dan wel al een stuk minder. Maar ik kan nog voor mij zien hoe er 20 playstation kaarten op een hoopje lagen.
 • @Ardyn
  Je bespaart me een hoop tekst, amen. Haar vergelijkingen zijn bizar stompzinnig. Het hele systeem binnen bijvoorbeeld FIFA is al naar de maan geholpen en het is vrijwel schier onmogelijk een heel dik elftal op normale wijze bij elkaar te spelen. Ook ik heb me wel eens aan wat geld uitgeven aan kaarten laten verleiden. Nu kan ik het best missen maar het is natuurlijk een idioot systeem dat wat mij betreft veel van t plezier bederft.
 • Leuk EA, doen we verder niks mee
 • Ach, het is hetzelfde als bijvoorbeeld alcohol.
  Ze weten dat 10% vd klanten verslaafd raakt en daar focussen ze zich op want daar is het meeste uit te halen. Net als gokken. En ja EA weet dat
 • Echt leuk EA. Op release online komen en gelijk tegen teams komen met sterke spelers, omdat ze gewoon effe honderden euro`s er tegenaan hebben gegooid. Ow wacht das alleen voor jullie bankrekening leuk.

  Om eerlijk te zijn vind ik FUT wel leuk om te doen. Beetje kaartjes verzamelen, met aparte spelers spelen en handelen. Zelf nog nooit Fifa points gekocht.
 • Voor sommigen is het een gokverslaving en daar mag EA veel harder op de vingers getikt worden.
  Aan de andere kant, voor anderen is het gewoon ordinaire stompzinnigheid en die mensen mogen wat mij betreft al hun geld er doorheen jagen. Als je 3.000 - 5.000 pond aan Fifa punten koopt en dan super enthousiast wordt als je een TotY Mbappe wint. Tja…


  https://www.eurogamer.net/articles/2019-01-08-fifa-19-youtubers-buying-thousands-of-pounds-worth-of-fut-team-of-the-year-packs-reminds-us-the-odds-are-very-much-against-us
 • @Paper_Mario

  Microtransacties zijn slecht voor games dus van mij mag dat volledig afgeschaft worden.
 • @Krimson Sinister

  Microtransacties zijn een verdienmodel die games gewoon mogen gebruiken, vind ik. Mits het ethisch verantwoord is.
  Heel veel games gebruiken microtransacties bijvoorbeeld om in essentie de tijd te versnellen. Deze zijn dan vaak ook gewoon gratis, dus zie ik het kwade er niet zo erg van in als het gaat om gameplay.
  Maar microtansacties zouden wel verbannen moeten worden uit games waar je gewoon geld voor neerlegt.
 • Hoe megalomaan wil je het hebben. Kats van de zender af.
 • Ja, de verkopen van Battlefront II laten zien hoe leuk consument dit soort “mechanismen” vindt. Echt een gezonde en leuke manier van om met dit soort mechanismen om te gaan; vrijwel alle unlocks achter een fruitautomaat te gooien. Daarnaast zien we ook aan de omgang met Anthem dat EA echt een ethisch bedrijf is.
 • De Belastingdienst : Mensen genieten van onze blauwe enveloppen, ze vinden het spannend wanneer zij deze openen.
 • @benjaminben

  Voor de grootste doelgroep van dit soort gamers.
  Ome Duo: Studenten vinden het echt niet erg om extra rente over hun leningen te betalen, ze hoeven toch nog geen koophuis binnen twintig jaar.
 • @Ardyn

  Haha precies. Geen feeling met de doelgroep heet dat ;)
 • Jammer dat een hoop casual gamers EA games spelen en zich niet verdiepen in de smerige praktijken achter het product wat ze slaafs kopen. De winst van EA is daardoor enorm.
 • Dat zijn woorden van mensen die alleen maar geld willen. En dat is EA geldwolven 😑

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren