1. EA: 'We hebben rechten om gelijkenis van voetballers in Fifa te gebruiken'

EA: 'We hebben rechten om gelijkenis van voetballers in Fifa te gebruiken'

Ondanks eerdere tweets van Ibrahimovic en Bale

Uitgever Electronic Arts heeft gereageerd op uitingen van voetballers die claimen dat het bedrijf geen recht heeft om de gelijkenis van hen in Fifa-games te gebruiken. EA claimt die rechten wel te hebben.

De uitgever van de jaarlijkse Fifa-games laat dat in een statement weten, zo meldt Eurogamer. "We zijn op de hoogte van discussies rondom de spelerslicenties in EA Sports Fifa. De huidige situatie op social media is een poging om Fifa 21 in een onenigheid tussen een aantal derde partijen te betrekken en heeft weinig met EA Sports van doen."

De afgelopen dagen tweetten verschillende professionele voetballers dat ze niet begrijpen hoe het dan dat hun gelijkenis in Fifa-games zit zonder dat zij daarvoor worden betaald. Dat begon met een tweet van AC Milan-spits Zlatan Ibrahimovic, maar al snel volgden meer voetballers, waaronder Gareth Bale, die op dit moment speelt bij Tottenham Hotspur.

Voor zover bekend verkrijgt EA de licentie om de gelijkenis van spelers te gebruiken in hun games via voetbalclubs zelf en Fifpro, dat er voor zorgt dat dit in de contracten van spelers staat wanneer ze voor een voetbalclub tekenen. Het is de reden dat EA voor gepensioneerde spelers - zoals David Beckham - geld aan de individuele personen zelf betaalt. Op die manier kan Beckham bijvoorbeeld als 'icon' in de Fifa-games verschijnen.

In het statement van EA laat het bedrijf dit ook weten. "We hebben contractuele rechten om de gelijkenis van alle spelers in onze games te gebruiken. We verkrijgen die licenties direct van kampioenschappen, teams en individuele spelers. Daarnaast werken we samen met Fifpro om er voor te zorgen dat we zoveel mogelijk spelers in de game kunnen stoppen om een zo authentiek mogelijk spel te ontwikkelen."

EA vervolgt: "In deze specifieke gevallen hebben we de rechten van de gelijkenissen van spelers verkregen via onze overeenkomsten met AC Milan en de Premier League, waar alle spelers van Tottenham Hotspur onder vallen."

Ondanks het statement van EA blijft de discussie voortduren. Agenten van spelers laten ook van zich horen, zoals Mino Raiola, de agent van Ibrahimovic: "Fifpro en AC Milan hebben niet de individuele rechten van spelers. Ik weet zeker dat jullie dit weten en we hebben het jullie vaak genoeg verteld, EA Sports", zo tweet hij. In een vervolgtweet meldt hij: "Jullie ontwijken mij al tien jaar op het gebied van de rechten die jullie op spelers hebben. Misschien reageren jullie nu wel, maar dan in de rechtszaal?" The Guardian meldt intussen dat diverse bekende voetballers hun agenten laten uitzoeken of ze recht hebben op tegemoetkoming van EA.

fifa 21

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ahh boehoe ik krijg met miljoenen per jaar nog steeds niet genoeg betaald. wat een verschrikkelijke zeikerds zeg. volgens mij zouden bijna alle andere sporters op aarde enorm blij zijn als ze al konden voorkomen in een game die z'n groot publiek bereikt als FIFA
 • @merlijn.bouwman Juist mooi man, ik weet niet of je FIFA speelt maar er mogen best wel eens wat veranderingen komen. EA mag van mij tot de grond afbranden met de moeite die ze in FUT steken elk jaar weer maar zich niet richtten op diepgang in Carriere modus of wat dan ook
 • @RiRi
  Dus dat je straks misschien geen echte voetballers in de game zitten is iets goeds?
 • @RiRi
  Eens, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat de voetballen die honderdmaal meer per jaar verdienen dan wij het normale volk. Dat ze dit doen is echt niet voor ons.
  Zijn een stel ondankbare gasten die zielig doen.
 • @jo_joost

  Dus alleen maar omdat ze toevallig veel geld verdienen mag men aan de haal gaan met hun uiterlijk?

  Dus iedereen die veel verdiend heeft geen recht op bezit van zijn/haar uiterlijk?


  Hun salarissen zijn overigens een schijntje in vergelijking met het geld wat in totaal rond gaat in het voetbal. Rechtenhouders van de beelden verdienen het echte grote geld, logisch dat de spelers daarvoor rijkelijk gecompenseerd worden.
 • @Ramirez
  Eerlijk gezegd weet ik het niet. Maar wat ik lees dat ze deals hebben gesloten met de clubs heb ik wel het idee dat EA dat mag doen.

  En over het geld, vind het zware onzin dat gestopt moet worden. Dit is echt de grootste bullshit wat er is.
 • @jo_joost

  Zij betwisten hun portretrecht. Waarschijnlijk hebben clubs automatisch het recht op hun portret. Iets wat ik persoonlijk een kwalijke zaak vind. Portretrecht hoort los van het contract te staan. Mijn werkgever mag ook mijn foto’s ed niet gebruiken. Waarom zou dat anders moeten zijn voor hen? Geef ze tenminste een Opt-out. Niet iedere voetballer is rijk. Spelers van een Venlo ofzo vallen ook onder deze regels en die hebben echt geen dik salaris.

  Als je wil dat stopt moet je stoppen met het kijken ernaar. Zolang mensen blijven kijken, blijven betalen dan blijven die grote contracten in iedere laag van de prof sport wereld.

  Ikzelf vind het ook verwerpelijk dat als je wat kunstjes met een bal kan doen of omdat je er toevallig goed uit ziet en kunt acteren je zoveel kunt verdienen. Maar zoveel geld krijgen ze nou eenmaal aangeboden. Verwerpelijk of niet. Ik zou het ook niet weigeren.
 • @Ramirez

  Het is nu eenmaal iets praktischer zo. Stel je voor dat je met iedere individuele voetballer moet gaan onderhandelen over de waarde van zijn portretrecht. Dan komt er nooit meer iets van de grond.

  Bovendien worden de absurde salarissen van deze spelers mede betaald door die commerciële inkomsten van de club. Ik denk dan ook niet dat er iets te klagen valt voor meneer Zlatan.
 • Iig niet meer bij EA
 • Dit kan wel eens een heel vervelend staartje gaan krijgen voor sport games in het algemeen.

  Ben geen fan van EA maar als de klagende sporters hun gelijk krijgen kan het wel eens zo wezen dat het over en uit is met veel precies lijkende gezichten in welke sport game dan ook. Of de ontwikkaar moet dan per spelers willen gaan betalen, maar dat zal een vermogen gaan kosten.
 • Dr Sacre heeft het leven van mijn familie veranderd, Mijn man verliet me 4 jaar geleden, ik zag getuigenis hoe Dr Sacre zijn geliefde terugbracht, ik nam daarvoor contact met hem op en mijn man kwam terug bij mij, We praten en ik vraag hem of er is hoe hij me een goede baan kan bezorgen is macht hij zei ja, maar hij vertelde me over de dubbele spaarpot, nadat hij me had uitgelegd hoe het werkt, ik vind het geweldig en accepteer het snel, daarna betaalde ik voor de doos en hij deed het gebed voor de doos, hij stuurde het naar mij en ik ontvang het, ik stopte er slechts 200 euro in en na 24 uur controleerde ik het en ik ontdekte dat het geld ongeveer 20.000 euro in de doos zat, ik gaf mijn man wat geld om een heel goed bedrijf op te starten en mijn kinderen gaan hier naar een van de beste scholen in Nederland en ik gebruik de doos nog steeds tot op de dag van vandaag.Ik heb nu een gelukkig gezin dankzij Dr. Sacre, ik ben multi-rijk in Nederland, Dr. Sacre is de beste spreukmaker ter wereld, ik deel deze informatie met mensen om hen te helpen weten hoe ze rijk kunnen worden.Neem contact op met Dr Sacre via e-mail sacretempleofpower@gmail.com of WhatsApp +2349076034359 Dr Sacre is de beste in mijn leven
  Mevrouw Amelia 4

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren