1. EA ziet Fifa Ultimate Team niet als een vorm van gokken

EA ziet Fifa Ultimate Team niet als een vorm van gokken

Bedrijf reageert op de lootbox-kwestie

Volgens Electronic Arts' chief executive officer Andrew Wilson valt de populaire Fifa-modus Ultimate Team niet onder gokken.

Wilson kreeg tijdens de conference call van het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2018 van het bedrijf een vraag over het feit dat instellingen in Nederland en België lootboxes als gokken zien. Fifa 18 wordt niet direct door deze instellingen genoemd. De mogelijkheid om de inhoud van lootboxes door te kunnen verkopen, wat ook bij de Fifa-games gebeurd, wordt door de instellingen echter wel als gokken beschouwd.

Wilson liet weten dat Electronic Arts wereldwijd zoveel mogelijk met bedrijven en de instellingen die dit controleren samenwerkt. Volgens hem is "geëvalueerd en vastgesteld dat modi zoals Fifa Ultimate Team niet onder gokken vallen". Daarbij meldt hij dat EA zelf lootboxes ook niet als gokken ziet.

Wilson zegt dat EA er zo tegenaan kijkt, omdat er altijd een specifiek aantal items in een Ultimate Team-pakje zit. Daarnaast keurt EA het doorverkopen van deze items voor echt geld niet goed. Het bedrijf probeert constant manieren om de items door te verkopen voor echt geld tegen te gaan. "We blijven aan onze spelers denken om features op een transparante, leuke, eerlijke en gebalanceerde manier te brengen."

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • "Wij van WC-Eend…"
  Gelukkig is EA hier niet de beoordelende partij.
 • Ik denk dat het beter is dat ze bij EA heel stil in een hoekje gaan zitten, dit gespartel werkt juist averechts.
 • Ik zie het wel als een vorm van gokken. Het is gewoon letterlijk een gokmachine. Deze bewering is in ieder geval een goede reden om FUT extra goed onder de loep te nemen. Sowieso verdienen alle EA-games extra aandacht.
 • @CerandoX.nl

  Wat is dan volgens jou het verschil met een gesloten zakje Pokémon kaarten of van die Panini stickers (van het aankomende WK bijvoorbeeld) en waarom spreekt daar dan niemand over? :)
 • @Chesus007 Dat zie ik ook als een misdadige manier om kinderen geld af te troggelen.

  Bij games gaat het echter veel verder. Ik vind dat alle nieuwe wapens, items en buffs de gameplay of ervaring niet mogen beïnvloeden en niet de basis van de game mogen aantasten.

  Daarmee bedoel ik dat de game in de schappen ligt met een vast aantal wapens, items en buffs. Dit moet ook gewoon vaststaan en zo blijven, voor altijd.

  Dus ik ben ook tegen het verkopen van extra wapens, want dat is al pay to win. Loot boxes maken het nog gekker. Dat is echt gewoon schandalig.

  Extra wapens, items of buffs moeten gewoon in aparte expension packs verkocht worden en alleen mensen met de expension packs zouden tegen elkaar moeten spelen. Ze kunnen het ook in aparte expansion packs gratis weggeven, maar niet zomaar ongevraagd toevoegen aan de basis game.
 • Als dit niet meer mag in games, moet je ook de pokemon kaarten uit de schappen halen, en ook de lego verassingzakjes, en de andere suprise spullen wat de winkels verkopen. want dat is dan ook soort van gokken als ze dit gokken noemen.
 • @denwestra

  Er is 1 groot verschil. Pokemon kaarten hou je altijd en zal altijd van jou blijven. Met Fut begin je elk jaar opnieuw + trekken ze een stekker van je oude FUT eruit. Alles kwijt geld en kaarten.
 • @ShadowhunterrX

  Daar geef ik je gelijk in over fifa maar ze hadden tijd geleden ook over star wars battlefront 2 en overwatch en deze games blijf je spullen houden.
 • @denwestra
  Dat is helaas niet zo. Zodra de stekker eruit gaat heb je niks meer. Dat geld voor elke online game of service. Je koo.. bedoel huurt een item die elk moment kan kwijt raken. Ze verkopen je gebakken lucht.
 • @ShadowhunterrX

  Het feit dat je in dit geval te maken hebt met een virtueel object doet niks af aan de discussie. De virtuele objecten vertegenwoordigen nog steeds een economische waarde en dienen aldus als 'goed' aangemerkt te worden, zie b.v. het befaamde runescape-arrest. De vergelijking die Denwestra maakt is terecht. Gokken is een ruim begrip en naar mijn mening wordt de scheidslijn onterecht verschoven naar onschuldige praktijken. Uiteraard zijn er mensen gevoelig voor gokken, maar er zijn ook genoeg mensen verslaafd aan gamen, eten, drinken etc. Doordat een enkeling niet kan omgaan met zijn of haar dwang, wordt de rest onthouden van deze zaken.
 • @Octopussy

  Alle virtuele items op een hoop gooien zal de discussie niet helpen. Runescape is totaal iets anders dan een FIFA of Overwatch.

  Mensen met een verslaving zoeken meestal een uitvlucht voor iets of andere redenen waarom ze willen vluchten. Om het maar af te doen met dat ze hun dwang niet kunnen beheersen. Is gewoon triest en zielig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren