1. Een einde van een Generatie

Een einde van een Generatie

Na acht jaar (2013 - 2020) komt er wederom een einde aan een generatie, om precies te zijn de achtste generatie consoles, en het lijkt mij wel leuk om een lijstje te maken met de top games van deze generatie.

Voor mij persoonlijk was deze generatie meer dan geslaagd. Ik kan aardig wat games op noemen die mij de afgelopen acht jaar meer dan vermaakt hebben, maar om het niet teveel Tl;drte maken hou ik het bij een de tien beste games van deze generatie lijst.

Ik weet het er komen nog games naar de PS4 en Xone maar voor mij eindigt deze generatie in november en alle games die in en na november komen zijn wat mij betreft 9th Gen games.

10. Middle-Earth : Shadow of War
Ik begin met een redelijk controversiële game, en ik weet het eigenlijk moet ik dit soort zaken zwaarder laten wegen maar ondanks deze game bomvol zat met lootboxes , microtransacties en een grind van hier tot mars heeft en totaal niet canon is aan wat meneer Tolkien heeft bedacht. Heb ik mij uren vermaakt met deze game wat mede komt door het nemesis systeem dat veel uitgebreider is dan in het eerste deel en door dat nemesis systeem heb ik veel persoonlijke verhalen kunnen maken met de verschillende uruk captains en warchiefs.

09. God of War
Dit is waarschijnlijk bij veel mensen een game die hoger zal staan dan bij mij, maar begrijp mij niet verkeerd ik vind het een heerlijke game maar er zijn imho betere games en het was daarbij ook geen perfecte ervaring. De keuze van Santa Monica Studio om de gameplay en het verhaal op de schop te laten gaan is wat mij betreft de beste keuze die ze ooit hebben gemaakt. Het verhaal dat Kratos die een nieuw leven wil leven ver weg van de Griekse goden en Griekenland en een zo'n goed (als mogelijk is) vader probeerd te zijn voor Atreus is echt heel erg goed in beeld gebracht, en door de vernieuwde gameplay en het feit dat de camera over de schouders van Kratos meekijkt voelt alles persoonlijker aan. Maar de game heeft toch ook wel zijn mankementen zo vind ik dat sommige puzzels te makkelijk op te lossen zijn en andere puzzels weer te moeilijk, ook vind ik dat sommige vijanden ongekend en onterecht moeilijk zijn. Ook mis ik persoonlijk de blood en gore (en toch ook wel de sex mini games) van de voorgaande delen.

08. Red Dead Redemption 2
Ook deze game zal bij veel Mensen hoger staan ( al hoewel er zullen ook mensen zijn die hem juist lager hebben staan) dan mij. Ik vind het echt een heerlijke game en ik heb sinds de release alweer vijf keer uitgespeeld, en al die keren blijft het verhaal goed en door alle random Shit ( ik weet nog steeds niet waarom ik bij open wereld games altijd de meest rare random Shit krijg en meer dan andere mensen maar het zij zo) blijf ik plezier houden aan deze game. Maar ook deze game heeft zn flaws want als ik eerlijk moet en mag zijn mankeert er nog wel wat aan de gameplay van Red Dead Redemption 2. Realisme is kan leuk zijn en op sommige momenten doet RDR2 dat ook heel erg goed, maar op een gegeven moment begint het moeten voeren van je zelf en je paard toch wel te vervelen. Daarnaast is het cover systeem van RDR2 in vergelijking met dat van GTA 5 (en hell zelfs dat van Mafia 3) echt een aantal stappen achteruit gegaan, het schieten zelf is dan wel weer heerlijk ( zeker als je van 30 cm afstand iemands hoofd kapot schiet met een sawnoff boomstick), al vind ik wel dat Arthur te snel het loodje legt terwijl de npc's meer lood nodig hebben om neer te gegaan.

En RDO, ik start het nog best vaak op omdat ik er plezier mee beleef maar met hoe rockstar er mee omgaat zorgt er wel voor dat mijn respect voor deze developer zwaar gezakt is ( staat in ieder geval niet meer in mijn top 3 beste devs).


07. Kingdom Hearts III
Deze game was voor veel mensen een teleurstelling, maar ik vond het juist een
Epische ervaring en op sommige momenten een heftige emotionele rollercoaster en ik heb dan ook echt wel een paar tranen laten rollen. Qua gameplay is het allemaal net iets smoother dan dat van zijn voorgangers, al is het in grote lijnen nog steeds net zo clunky en ondanks het op sommige momenten frustrerend is, is het ook wel onderdeel van de charme van deze franchise. Ik ben echt benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen voor Kingdom Hearts.

06. Dragon Ball Z : Kakarot
Deze game is pas in het laatste levensjaar van de achtste generatie consoles uitgebracht, maar is bij mij goed binnengekomen ik heb er dan ook 27 jaar op moeten wachten. Ik zal niet zeggen dat het een perfecte game is en voor een mogelijke tweede deel zijn er genoeg verbeterings punten. Maar ik kan gewoon niet ontkennen dat ik mij als DBZ fan zijnde erg veel heb vermaakt met deze game, het is sowieso de meest complete Dragon Ball ervaring tot op heden. Enige wat ik als negatief zou kunnen zien is dat de gameplay lichtelijk repetitief is en Sommige fights te makkelijk of te moeilijk zijn . Oh en het is een keer te hopen dat ze een Dragon Ball RPG durven te maken die begint bij Dragon Ball en eindigt bij het einde van Dragon Ball Super.

05. Death Stranding
Ik ben misschien wel een Hideo Kojima fanboy, maar als er één game maker is die de hemel in geprezen mag worden dan is het wel Hideo Kojima. Met zijn met metal gear serie heeft hij iets geweldigs neer gezet, maar met Death Stranding shined Kojima helemaal. Na het uit spelen is het verhaal mij helemaalduidelijk geworden ( al doold dat einde nu nog steeds rond in mijn hoofd) en heeft de game mij sprakeloos gelaten , heeft het mij laten lachen en heeft mij zelfs laten huilen omdat het op emotioneel vlak ook heel erg sterk is. En ja de gameplay is inderdaad pakketjes bezorgen, maar nee het is niet zo oppervlakkig als dat je denkt dat het is. De gameplay van Death Stranding is een van de diepgaanste van alle games die dit jaar zijn uitgekomen, het is niet simpel een pakketje van A naar B brengen nee elke missie is anders en dat komt door verschillende factoren.

Alleerst kan je niet zeggen oh ik neem dit pakketje mee en dit pakketje, nee je moet goed nadenken of dat je al die pakketjes wel mee kan nemen want je moet niet te zwaar en te hoog bepakt worden want dat komt je balans niet ten goede. Daarbij heb je toch ook ruimte nodig voor je wapens en gereedschap, neem je die niet mee dan ben je fucked. Nu kan je zeggen maar dan stop ik al die pakketjes en extra gereedschap toch op/in m'n voertuig? Ja dat kan je doen maar ook dan ben je acht van de tien meer fucked want er zijn heel vaak momenten dat je je voertuig en de lading die je niet op je rug kan dragen achter moet laten. En dan kom je bij het punt de pakketjes wegen bij elkaar100kilo, je kan120kilo maximaal dragen op je rug nu zit je dus met het dilemma dat je ook nog gereedschap wapens nodig hebt en je hebt ze toch echt beide nodig maar je moet één van de twee toch echt achter laten ergo je bent fucked. Nu komen we aan bij factor twee je weet nooit wat je onderweg kan tegengekomen, hoe goed je ook je ook je route gaat plannen BT's kunnen elk moment opduiken en je leven zuur maken. Daarnaast heb ik heel vaak gehad dat ik dacht dat ik m'n route goed doordacht had, maar als nog kwam ik voor obstakels zoals kliffen en rivieren etc. te staan. Nee nogmaals deze game afdoen als een Walking simulator waar je enkel pakketjes moet bezorgen is echt de onderschatting van het vorige decennium.

04. Final Fantasy VII Remake Part one
Deze game, deze game heeft mij best wel hard weggeblazen, ik zie deel VII echt niet als de beste game uit de FF reeks ( dat blijft VIII, yeah yeah i know ik balanceer op het randje, op een Gevaarlijke manier want X, XII en IX staan voor mij zelfs boven VII) maar ze hebben bij Square Enix wel een groot risico gemaakt om deze iconische game te remaken. Maar het heeft wat mij betreft prefect uitgepakt. Ze hebben het verhaal op een goede manier aangepast en de keuze om de game in meerdere delen uit te brengen is een slimme zet want het uitdiepen van de Midgar sectie van de game is geweldig gedaan, en ik benieuwd hoe ze het verhaal nog verder gaan uitdiepen. De game is zelfs zo goed dat ik hem op nummer twee heb moeten zetten in de lijst van beste FF games ooit gemaakt.


03. Assassin's Creed Odyssey
Het komt voor sommige misschien als schok dat ik deze game op de derde plek zet in plaats van op de tweede of zelfs eerste plek, maar er zijn gewoon weg twee games die mij op emotioneel vlak harder hebben geraakt. Maar dat neemt niet weg dat ik dit nog steeds een geweldige game vind, heb er op het moment van schrijven400uur inzitten en ik blijf het een heerlijke ervaring vinden, tuurlijk er is ruimte voor verbetering maar qua kwaliteit/kwantiteit is deze game near perfect. De gameplay speelt heerlijk weg en het verhaal is erg interessant en wat mij ook erg aanstaat is dat de game de volledige lore van AC intact houd en ook geen één element retconned.


02. Ghost of tsushima
Net zoals Dragon Ball Z: Kakarot is deze game pas in het laatste levensjaar van de achtse generatie uitgekomen maar is voor mij wel ingeslagen als een bom. Er zijn wel meer games geweest die geprobeerd hebben om mij het gevoel te geven dat ik een echte samoerai ben , zoals way of the samurai en Sword of the samurai ( of een ninja, bijvoorbeeld Ninja: Shadow of Darkness) maar hebben net allemaal gefaald. Maar Ghost of Tsushima heeft mij dat gevoel echt daadwerkelijk gegeven. En dat einde waarbij je een keuze moet maken, ik heb nog nooit zoveel moeite gehad met een keuze maken en toen ik de keuze maakte kon ik het uit eindelijk echt niet droog houden en heb ik de gehele credits gehuild maar dan ook echt gehuild.

01. Dragon Quest XI : Echoes of an Elusive Age

Jullie kennen mij nu al te goed en weten dat dit er aan zat te komen. Het kon niet anders dan dat deze game bij mij op nummer één zou staan, mijn liefde voor turn based J-rpgs is te groot maar zelfs zonder die roze bril kan ik niet ontkennen dat het gameplay wise erg solide is en het verhaal interessant is , sterk is en het een aardig wat goede plotwendingen heeft en zelfs op emotioneel vlak sterk is. Ik heb weliswaar niet zo hard gehuild als bij Ghost of Tsushima maar heb wel wat traantjes latten rollen en ik heb mij halverwege het verhaal wel echt een tijdje ellendig gevoeld. Ja dit is met alles bij elkaar opgeteld de beste game van deze generatie voor mij.

Bonus. Final Fantasy VIII Remastered
Sorry ik kan het gewoon niet laten, ik vind het oneerlijk om deze game op nummer één te zetten en daarom heb ik dat ook niet gedaan. Maar ik kan niet anders dan hem wel te vermelden. Het blijft na al die jaren nog steeds mijn best game of alltime, het verhaal is geweldig , de gameplay is ook geweldig het ATB systeem in combinatie met het draw systeem is voor mij almost Godlike. En dat nieuwe likje verf zorgt er voor dat dit voor komende jaren mijn GGoA ( Greatest Game of Alltime) blijft zijn.

Zo op naar de volgende generatie!

Dit artikel delen

Over de auteur

Meta_coola Fanatieke J-rpg en Assassin's Creed speler, je kan me ook wakker maken voor uncharted en Red Dead Redemption. Naast hardcore gamer ook een echt film freak hoe meer B film materiaal het is hoe blijer ik ben.

Reacties

 • Leuk artikel en leuk om je top 10 te zien. Ik had eerlijk gezegd ook wel een iets andere volgorde verwacht bij jou, maargoed je hebt meerdere games die je de afgelopen jaren de hemel ingeprezen hebt, dus het zal wel niet zo gek zijn.

  Deze generatie heb ik een beetje half beleefd om eerlijk te zijn (Switch reken ik overigens niet bij deze generatie). Toen ik een aantal jaren op mezelf woonde zo'n tien jaar geleden, is het gamen bij mij op een lager pitje komen te staan t.o.v. het tijdperk met de Wii, PS3 en Nintendo DS. Ik kocht de PS4 wel bij lancering, kocht af en toe eens een game, maar het nieuws volgen enzo heb ik destijds een aantal jaar niet gedaan. Nadat ik in 2015 of 2016 een Wii U kocht heb ik de draad weer een beetje opgepakt en omdat ik tussen 2017 en begin 2019 een bijzonder saaie baan had, waarbij ik me veel verveelde, ging ik het nieuws ook weer een beetje volgen. Nu game ik weer wat meer, maar lang niet zoveel als vroeger, want ik woon inmiddels een aantal jaar samen en dan houd je op een of andere manier gewoon minder tijd over.

  Mijn top 3 dan maar:

  3. Bloodborne
  Ik zag deze game ergens voorbijkomen, maar ik kende Dark Souls, Demon Souls etc. helemaal niet. Toch sprak deze game me bijzonder aan, vanwege het duistere en enge design, maar ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik qua gameplay moest verwachten. Althans, ik had niet gedacht dat het zo moeilijk zou zijn. Ik kwam in een soort vibe dat ik het moest halen en ik kon niet opgeven. Het verder komen gaf een bepaalde kick. In het begin had ik dan ook stukken een miljoen keer gespeeld, verderop ging het allemaal wat makkelijker. Als ik er nu over schrijf heb ik zin om deze game nogmaals te spelen. Overigens heb ik Dark Souls 3 ook nog steeds liggen. Ik was daar ooit een paar uur in verzeild geraakt, maar om de een of andere reden (eerst Breath of the Wild en daarna wat andere games) ben ik er nooit verder mee gegaan. Ik wil m eigenlijk nog steeds gaan uitspelen. Anyway Bloodborne stond ook bovenaan in de lijst met games die ik het meest heb gespeeld op de PS4.

  2. The Last of Us
  Ik zet deze op twee, maar eigenlijk alleen omdat de oorspronkelijke game al een generatie eerder uitkwam. Dit is een van de beste games die ik ooit heb gespeeld en zeker de beste game die ik op een niet Nintendo-console gespeeld heb. Ongekend verhaal, spannend en een geweldige gameplay. Dit is precies wat ik wil als ik even genoeg heb van vrolijke Nintendogames.

  1. The Last of Us Part 2
  Ja, is deze beter dan deel 1? Dat weet ik nog niet. Waarschijnlijk kan ik die vraag over tien jaar beter beantwoorden. De eerste speelde ik meerdere malen uit. Deze pas een keer, maar deze game heeft me gegrepen zoals een game me nooit eerder wist te grijpen. Met name de manier van het vertellen van het verhaal (niet eens het verhaal zelf).

  Verder heb ik genoten van Horizon Zero Dawn en Uncharted 4. Ik heb echter super veel games niet gespeeld en al helemaal geen enkele op de Xbox.
 • @Luigi1985

  Thanks. Jouw lijstje bevat ook aardig wat goede games. Als je de switch wel tot de 8ste generatie zou bestempelen dan hadden er zeker wel wat Nintendo games tussen gestaan?
 • @Meta_coola

  Ja zeker maar ik vind de Wii U er dan ook wel een beetje bij horen.

  Maar iig zouden Odyssey en Breath of the wild en super Mario 3D World erg hoog komen te staan. Ik bedenk me trouwens dat ik games als Hollow Knight, Cuphead en Celeste niet mee heb genomen in mijn vorige betoog. Die zijn natuurlijk ook niet enkel voor Switch verschenen.

  In de nieuwe generatie hoop ik weer eens een shooter als Killzone of Resistance te mogen spelen (iets in de trend).
 • Ben benieuwd wat andere er van vinden en nog belangrijker of dat andere ( vooral de vast kliek content makers) ook nog met een soort gelijk artikel komen. Lijkt mij wel leuk in ieder geval.
 • @Meta_coola

  Voordat ik begin aan het bedenken van een top 10. Welke gen schaar je de Switch in?

  De Switch heeft een iets wat gekke positie vind ik. Het is de opvolger van de Wii U die tot de huidige generatie hoort. Punt zit hem in “opvolger” want dat zou de Switch in de generatie van de ps5 en nieuwe Xbox plaatsen. Chronologisch hoort ie daar ook. Maar technisch weer niet. Plaats je de Switch in de huidige gen dan is deze generatie dus nog lang niet afgelopen…

  Reden dat ik dit vraag is om tot een eerlijke vergelijking te komen. Waar plaats ik bijvoorbeeld Mario Odyssey.
 • @Ramirez

  Ik vind moeilijk. Wiki zegt 8th gen. ( een aantal Wikipedia seniors hebben gestemd en zien switch als 8th gen en veranderen het ook elke keer weer terug als je de switch 9th Gen noemt op Wikipedia.)


  Ik weet het echt niet. Enige wat ik wel weet is dat 8th gen van af 10 november 2020 klaar is imho.
 • @Meta_coola
  Idd op papier een lastig grensgeval. Maar voor mij is Switch gevoelsmatig heel erg een current gen platform, naast de Xbox One en PS4 dus.
 • @That Mr Awesome

  Gevoelsmatig zeg ik ook de switch is 8th gen. Maar aan de andere kant de switch is zo uniek dat ik hem misschien niet eens in een Gen kan zetten.
 • Leuk om te lezen, vooral ook de impact die deze titels op je gehad lijken te hebben. Ik ben ook wel iemand die snel (tot huilen toe) geraakt kan zijn, vind het altijd mooi als mensen daar open over zijn. Je hebt ook een goeie lengte gevonden voor het bespreken van tien games in één artikel in mijn ogen.

  Van jouw lijst heb ik er slechts één gespeeld, Red Dead. En daarnaast zou ik misschien nog Death Stranding ooit een kans willen geven. De andere games weet ik dat ze niet voor mij zijn. Maar dat dit jouw generatie top 10 is, laat alleen maar zien hoe persoonlijk en divers gaming als hobby is.

  Zat ook wel in m'n hoofd met een generatie top 10 artikel, dus die moet ik nu maar gaan schrijven. Hoop ook dat er nog wat meer membercontenters meedoen.
 • @That Mr Awesome


  Thanks. Ja games en films ( recent nog 1917) kunnen mij echt goed raken ( niet altijd want bijvoorbeeld Abby van TLoU 2 , ik kan echt geen sympathie en empathie voor krijgen). Tot een jaar of zeven geleden probeerde ik het altijd te onderdrukken maar sindsdien schaam ik mij er niet meer voor dat ik reageer zoals ik reageer.


  Ja gelukkig is dit hobby met heel veel diversiteit en is er voor iedere gamer wel iets anders.


  Ik ben benieuwd naar je lijstje. En laten we hopen dat er nog meer membercontent makers gaan volgen.
 • Leuk idee om de gens zo af te sluiten. Ik speel op alle platformen (op pc na) en zou voor mezelf op de volgende lijst uitkomen. Moet wel zeggen dat ik niet alles heb kunnen spelen wat deze gen als goed ervaren wordt dus wellicht dat ik ooit nog moet bijschakelen. Games die al verschenen zijn in de vorige gen zoals GTA 5 of TLOU1 reken ik nu niet mee.

  5. Red Dead Redemption 2
  Haat liefde met deze game, ik zet m er voornamelijk in omdat ik vind dat de game objectief gezien gewoon steen en steengoed is. Grafisch by far voor mij de fraaiste game deze gen. Echter zeker niet aan iedereen aan te raden. Dit komt wel tot uiting omdat ik er bijna 2 jaar over heb gedaan het uit te spelen. Alles duurt lang, het verhaal is erg stroperig maar de aandacht en de manier van hoe de wereld tot leven komt in die game, laat mij niet om de titel heen kunnen.

  4. Super Mario Odessey
  Mijn go to game als ik op reis ging of gewoon iets totaal anders wilde dan een woeste third of first person shooter. Snaarstrakke gameplay en nog steeds innovatieve ontwerpen hierin kun je aan Nintendo na al de Mario games nog steeds toevertrouwen.

  3. The Witcher 3
  Ook hier een fraaie omgevingswereld die na wat updates steeds beter werd. Fantasierijke game die in staat was om zelfs subquests tot een waar intens verhaal op zich te maken.

  2. Ori and the Will of the Wisps
  Ik ging hier als een trein doorheen. Net als deel 1 een zo perfect uitgevoerd gevoel van controle qua gameplay. Superstrakke graphics en de liefde voor verhaalvertelling in een metroidvania (komt naar mijn idee niet al te vaak voor dat dit laatste een hoofdzaak is) zorgen voor een tweede plek. Als ik dan toch een traantje moet laten dan is het wel in de ori games.

  1. The Last of Us 2
  Ongekend fijne game met heerlijke grove actie en een verhaal dat je over beide kanten laat denken en waardoor je (althans ik) niet echt een kant kan kiezen over hoe je wilt dat t gaat eindigen. Verhaalvertelling, voice-acting, gameplay en in de buitenlocaties de beelden, op topniveau
 • @xevulutionx

  Heb zo'n vermoeden dat the last of us 2 bij veel lijstjes voor gaat komen.
 • @Meta_coola
  Dat denk ik ook, deeltje 1 had ik bij de vorige gen ook in mn top 3 (plek 2) staan.
 • Leuk artikel Meta! Van jou lijst heb ik er 2 gespeeld. Assassin's Creed Odyssey en Dragon Quest.
  Die laatste zou bij mij niet in het lijstje komen maar tof om te zien dat jij er heel veel plezier aan hebt gehad. Ik ga ook is nadenken over mijn top 10 van deze generatie. At the moment kan ik er niet veel bedenken… Ik zit namelijk ook met de Switch in het achterhoofd. Dat systeem heeft al twee van mijn games van de generatie namelijk: Mario Odyssey en Zelda Breath of the Wild. Misschien dat ik er nog een Assassin's Creed aan toe ga voegen. Ach mijn lijst maak ik nog wel een keer.
  Goed artikel en toch tof dat je negatieve kanten van de game ook aangeeft!
 • @xcollin

  Thanks. En DQ beviel je niet?

  Ik belicht vaak de wat mindere kanten van de games die ik speel, alleen valt voor de meeste mensen niet op omdat ze zich blindstaren op hoe positief ik kan zijn 😅 🤷‍♂️🤣
 • @Meta_coola

  Ik zie het wel vaker langskomen maar mag ook wel een keer benoemd worden toch!

  DQ11 vond ik persoonlijk te langdradig. De vechtsystemen waren voor mijn gevoel heel erg verouderd. Kwam er niet goed doorheen in ieder geval. Ik heb de game nog liggen maar twijfel of ik er mee door ga.
 • @xcollin

  Jammer om te horen. Ik vind het juist een plus punt dat de gameplay in het verleden is blijven hangen.


  Ik zou zeggen ga er mee door want het verhaal is echt goed, maar als de gameplay je tegenstaat gaat het idd wel lastig worden om het met plezier uit te spelen.
 • Hele leuke artikel dit soort dingen lees ik graag. Ik weet eigenlijk nog helemaal niet welke games ik nou voor mezelf deze generatie echt het beste vond of beter gezegd het meest mee heb vermaakt.

  Enigste wat ik wel met zekerheid kan zeggen dat Monster Hunter World in dat lijstje gaat komen en denk ook wel Destiny 2. En heb verder veel tijd in Mortal Kombat 10 en 11 gestoken en altijd met veel plezier gespeeld, maar goed zal er eens over nadenken.

  Maar goed zoals hier boven beschreven al weet ik ook niet echt waar we de Switch bij moeten scharen. Denk zelf dat ik hem toch wel bij de ps4 en Xbox One tijdperk zet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren