1. eFootball PES 2020 Review – Scoort wanneer het ertoe doet

eFootball PES 2020 Review – Scoort wanneer het ertoe doet

Underdog is topfavoriet

eFootball PES 2020 voelt anders – en niet dankzij die potsierlijke naamswijziging. Nee, het zijn de ingesleten gewoontes zoals bliksemsnel omschakelen, sprinten en strooien met steekballetjes die opeens minder effect sorteren. Snelle jongens zijn minder snel, vlugge passes duidelijk minder zuiver. PES 2020 remt je bewust af, temporiseert de wedstrijd en plaveit daarmee de weg voor nog meer realisme.

Want hoewel voorganger PES 2019 wat betreft animaties, variatie en gogme van medespelers ook al uitblinkt, ligt het tempo soms wel krankzinnig hoog. Wie het spelletje een beetje in de vingers heeft, kan een partijtje tiki taka spelen waar F.C. Barcelona in zijn hoogtijdagen met Xavi en Iniesta nog bij verbleekt, en wel 5 of 6 goals per wedstrijd (al dan niet eerlijk verdeeld) is meer regel dan uitzondering. Met PES 2020 gaat daar een streep doorheen.

pes 2020

Dribbelen met finesse

Het lagere tempo komt niet alleen het realisme van het spelverloop ten goede, het etaleert ook wat er nieuw is in PES 2020. Met finesse dribbling bijvoorbeeld schudt Konami het spelletje niet extreem op, maar het is wel weer extra gereedschap op nog meer variatie in je spel te leggen. Door met het rechterpookje te bewegen in plaats van de linker, dribbel je heel precies. Dat kon al een beetje met close control in PES 2019, maar het nieuwe systeem is effectiever in een-op-eensituaties. Een klein tikje is soms genoeg voor een leuke aanname, een echte dribbel kan de verdediging volledig in de luren leggen.

De uitdaging zit ‘m alleen in het vinden van de juiste spelers die dat ook écht kunnen. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met sprinten: iedere speler rent harder wanneer je de sprintknop induwt, maar het maakt nogal een verschil of je met Cristiano Ronaldo gaat sprinten of met Klaas-Jan Huntelaar. Zo is het ook met finesse dribbelen. Iedere speler ‘kan’ het, maar Frenkie de Jong kan er daadwerkelijk een wedstrijd mee beslissen. Het vereist daarom wel wat oefening om dit in je speelstijl te implementeren, zeker als je een vastgeroeste PES-speler bent.

Verder valt door het lage tempo op hoeveel fysieker PES 2020 is geworden. Spelers gaan veel meer het duel aan, houden elkaar vast en duwen er gretig op los. Gewicht en postuur spelen daarbij een belangrijke rol. Een speler als Virgil van Dijk kegelt zonder al te veel moeite zijn tegenstander simpelweg ondersteboven. En wanneer een overenthousiaste maar lichte vleugelaanvaller dan tegen zo’n centrale tank opspringt om ‘m onder druk te zetten, is de kans levensgroot dat hij zelf op het gras eindigt.

Een bijkomend nadeel is dat spelers per saldo wel érg veel op het gras liggen. Wellicht is dat niet eens zo onrealistisch, maar het maakt het spel wel soms traag en rommelig, en levert ook veel kaarten op. Aan de andere kant heeft de scheids nog steeds geen goed oog voor echt grove overtredingen, waardoor je een doorgebroken speler best van achter onderuit kan trappen. Grote kans dat je wegkomt met slechts geel.

Slapende verdedigers

De grootste irritatie in PES 2020 is echter dat spelers soms totaal niet adequaat reageren op bepaalde spelsituaties. Een onnauwkeurige pass wil weleens per toeval richting een andere ploeggenoot gaan, maar die speler weigert dikwijls in actie te komen terwijl het beoogde doelwit de longen uit zijn lijf rent om er nog achteraan te gaan. Helemaal raar is dat verdedigers zich soms eveneens weigerachtig opstellen wanneer een bal niet precies in hun voeten belandt, wat bij steekballetjes tot hachelijke situaties leidt.

De zoektocht naar échte perfectie duurt dus nog even voort, maar laten we wel wezen dat PES perfectie wel heel dicht nadert. De animaties en acties zijn zo gevarieerd en de besturing zo precies dat je de bal met bizar veel gevoel rondspeelt en zo echt je eigen spelletje op de mat legt. Er zullen prachtige wedstrijden en glorieuze goals tussen zitten, maar ook draken van wedstrijden en lelijke frommelgoals. Individuele klasse en persoonlijke fouten kunnen beslissend zijn, maar ook een geweldig samenspel leidt tot succes. PES is geen eFootball, PES is voetbal. Punt.

Buiten het veld is vooral de presentatie van PES erop vooruitgegaan. Zo heeft de knalpaarse huisstijl wel wat weg van een UEFA-competitie en zijn de menu’s een stuk gebruiksvriendelijker. Wel blijft Konami je terroriseren met een stortvloed aan updates en notificaties. Telkens als je het spel opstart, of zelfs hervat als je console in slaapstand heeft gestaan, moet PES opnieuw verbinding maken met internet en allerlei updates binnenhalen voordat je ook maar íets kan doen. Dit moet toch efficiënter kunnen in 2019.

pes 2020

Master League

In de Master League, nog altijd de leukste modus van PES, heeft Konami het aantal menu’s wel teruggeschroefd. Rapporten met teamprestaties worden niet meer maandelijks in je gezicht geduwd, maar zijn terug te vinden in een menu. Sowieso kent de Master League een aantal aangename verbeteringetjes. Zo kun je er nu voor kiezen om geen transfers plaats te laten vinden in de eerste transferperiode (zodat alle teams met hun echte line-up aan het seizoen beginnen) en lijken transferbedragen een stukje realistischer.

Jammer genoeg is het jeugdteam nog altijd een onderbelichte feature, met generieke nepspelers uit alle contreien van de wereld. Dat Konami niet alle jeugdelftallen ter wereld namaakt snappen we, maar dat er haast geen Nederlander in de jeugdopleidingen van Ajax, PSV of Fortuna Sittard rondloopt, is onwaarschijnlijk.

Licenties

Op gebied van licenties timmert Konami dit jaar weer zo goed en zo kwaad als het gaat aan de weg. Dat Juventus exclusief in PES 2020 zit was enkele jaren terug niet voor te stellen natuurlijk, en daarnaast groeit het aantal competities, teams en spelers in PES gestaag. Al is de tweede competitie van Brazilië misschien niet de competitie waar je op hoopte.

Voor de Westerse competities waar Konami de licenties maar niet van te pakken krijgt, hebben de Japanners dit jaar ook een oplossing gevonden: ze maken de fictieve namen simpelweg duidelijker. Ervaren rotten wisten wel wat er bedoeld werd met London FC of MD White, maar Chelsea B en Madrid Chamartin B maken het voor iedereen een stukje duidelijker en laten nog maar weinig over aan interpretatie. Het maakt het gemis van de licenties een stukje dragelijker, al gaat er misschien ook een stukje nostalgische charme verloren zonder al die nepnamen.

Verder is er weinig nieuws onder de zon in PES. myClub (concurrent van Fifa Ultimate Team) en Become a Legend (waarin je een carrière als speler begint) flankeren de Master League als het gaat om offline modi. Online, hetgeen dat nu dus eFootball wordt genoemd (nogmaals, waarom? Wie bedacht dat dat op het doosje moet staan?) zijn ook de standaardmodi terug te vinden. Matchmaking mag online overigens ook nog wel een stukje vloeiender en sneller.

We kunnen kortom nu al een lijstje met wensen voor PES 2021 opstellen, maar laten we eerst komend seizoen gewoon genieten van weer een hele heerlijke voetbalgame. PES 2020 bewijst andermaal dat échte voetballiefhebbers hier aan het juiste adres zijn.

eFootball PES 2020 is verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze review is de game gespeeld op een PS4 Pro.

Conclusie en beoordeling

eFootball PES 2020

eFootball PES 2020 ademt van begin tot eind puur voetbal. Met een meer waarheidsgetrouw tempo, finesse dribbeling en fysieker spel oogt PES 2020 weer net wat realistischer dan zijn voorganger, al reageren medespelers in bepaalde situaties té laconiek. Ook de scheids is nog niet helemaal perfect. Buiten het veld heeft Konami er veel aan gedaan om het leven simpelweg wat gemakkelijker te maken, al mogen ze echt wel eens kappen met die stortvloed aan invasieve notificaties. Perfect is het nog niet, maar het mag duidelijk zijn dat je PES 2020 speelt omdat je voetballiefhebber bent.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Onovertroffen veldspel
 • Animaties
 • Voetbalbeleving
 • Menu’s flink gemoderniseerd
 • Minpunten
 • Spelers liggen erg veel op het gras
 • Scheids maakt nog steeds rare beslissingen
 • Medespelers staan soms te slapen
 • Overdaad aan opdringerige pop-up notificaties
 • Die naam op het doosje...

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Wat houdt de "coop" precies in ? dat zag ik in de karige DEMO van PES 2020 ultra slechte demo overigens. weerhoud mij zelfs om het aan te schaffen.

  maar kan je met 2 man on the couch online coop tegen anderen ?
 • @DonCorleone7

  Je kan tot 3v3 online spelen. Je kan daarbij een online vriend uitnodigen of een gast toevoegen die naast je op de bank zit. Samenstelling maakt niet zoveel uit.

  Ik speel altijd my club coop online. Dit is dan een samenstel van spelers van 1 ieders team.
 • @Gitaarlapzwans

  ok thnx. heb em inmiddels aangeschaft :D

  master league gestart.

  Ik snap alleen dat nieuwe dribbelen niet goed. met rechter knuppeltje kan je zodanig dribbelen dat als je tegenstander links van je loopt, je kan dribbelen met de bal aan de rechterkant ? ? ?? nou mij is t allemaal nog niet gelukt iig…
 • goeie review overigens
 • Beste PES voor mij sinds PES5 en dat is héél lang geleden. Fifa laat ik dan ook links liggen dit jaar. Ook blij dat je een option file kan installeren op de PS4, maakt het net wat leuker. Die minpunten zijn imo trouwens te verwaarlozen, pluspunten wegen veel zwaarder.
 • Ze hebben ook schwalbes toegevoegd.
 • @andre.vanvliet.146 Hoe doe je die dan? Mooi plaatje trouwens.
 • @dewokkel die zitten al een paar jaar in pes :-o Even uit mn hoofd… L1+L2+L3+R3
 • Leuke details in de game,zoals,dat t later in een wedstrijd kan gaan regenen. Voor t eerst sinds lange tijd weer genieten van deze game en zn nieuwe camera standpunt.
 • @BB-StylaZ dat dynamische weer zat ook al in PES2019, toch? Het maakt het iig wel een stukje levendiger ja :-) Het nieuwe camerastandpunt was eerlijk gezegd wel het eerste dat ik weer aanpaste
 • @BB-StylaZ

  klopt, is wel realistisch en ik heb daarom de camera ook zo gehouden, maar ik vind t wel irritant verdedigen hoor. soms loop ik finaal in een verkeerde lijn op de aanvaller af, waardoor die zo door kan lopen
 • Ik lees op het internet toch veel positieve berichten over dit spel. Hebben de PES-fans nog verschillen gemerkt t.o.v. de demo?
  Ik hoorde dat de scheidsrechter beter floot en het middenveld tactisch beter was in de demo, maar dat de day-one patch dit eruit heeft gehaald?
 • @okidokie veel diehard fans klagen dat ze demo terugwillen. Dat was voornamelijk omdat spelers meer respons hadden. Althans de speler aan de bal. Reageerde goed op een versnelling en veranderde sneller van richting. Hierdoor vond ik eigenlijk dat verdedigende partij in het nadeel was. Uiteindelijk versie is daar iets meer balans in.

  Pes 2020 staat echt in teken van doseren en beheersen en heel belangrijk timing. Ik heb vrienden die er over klagen, maar alles valt geheel aan hun te wijten. Willen bal de snel doorspelen terwijl lichaam in ongelukkige positie staat, en nog wel meer situaties te bemoemen. Het speelt toch wel stukje anders dan pes 2019.
 • @Gitaarlapzwans ik kan dit zeker bevestigen. In PES 2020 is het zoveel belangrijker om rustig te blijven. In PES 2019 kon je vrij gemakkelijk doortikken als een malle, omdat iedereen bijzonder goed was in hakjes en trucjes. Nu is dat realistischer. Met de juiste spelers geef je nog steeds briljante passes, maar niet met iedereen. Dus je moet nu veel meer het spel lezen, kijken wie je écht kan aanspelen vanuit je houding, snelheid etc. Over de demo kan ik eerlijk gezegd niet veel zeggen, die heb ik te kort gespeeld om goed te kunnen vergelijken met het eindproduct.
 • @okidokie
  Eerlijk gezegd vond ik die demo tergend slecht. Dit speelt heel anders en ook veel beter imo. En je kunt het niet vergelijken met pes 2019, de gameplay is behoorlijk op de schop gegaan in het goede opzicht.
 • @adutchman Maar vond het tempo in de demo wel veel beter. Alles lijkt nu weer wat sneller te gaan, vind dat toch wel jammer. In de demo moest je echt goed combineren wilde je een opening zoeken. Zie nu online weer spelers die gewoon weer lekker kunnen counteren en met een steekbal al weer voor de keeper staan. Was in de demo niet.
 • Beste PES in tijden
 • Beetje domme minpunten. De naam op het doosje? Gaat helemaal nergens over. Wat betreft scheidsrechters ben ik het helemaal eens. En hoop dat hier nog een patch voor komt, want de day one patch heeft dit niet allemaal verholpen. Als ik online speelt, en tegenstander blokt me, krijg ik vaak geen vrije trap. Dit hoort niet. Maar soms ook wel weer realistisch, want in het echt ziet een scheids ook niet alles, maar dan hebben we de var. In de game niet;-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren