1. Epic: 'Apple wil onze ontwikkelaarsaccounts beëindigen'

Epic: 'Apple wil onze ontwikkelaarsaccounts beëindigen'

Ruzie escaleert

Apple dreigt om de ontwikkelaarsaccounts van Epic te beëindigen na een ruzie over in-app aankopen in Fortnite. Dat zou ook van invloed zijn op het gebruik van Unreal Engine op iOS. Dat meldt Epic zelf in een tweet.

Epic zegt via de rechter te willen voorkomen dat de ontwikkelaarsaccounts op 28 augustus worden gesloten. De ontwikkelaar noemt het een wraakactie en zegt er onherstelbare schade door te lijden.

Epic zou dan namelijk geen toegang meer krijgen tot de devtools voor iOS en MacOS, waardoor ook de Unreal Engine wordt geraakt. En daar is niet alleen Epic zelf slachtoffer van, maar ook alle ontwikkelaars die de Unreal Engine gebruiken om hun games voor Apple-apparaten te maken.

"Apple neemt geen genoegen met het simpelweg verwijderen van Fortnite uit de App Store en valt Epics gehele bedrijf aan op gebieden die er niets mee te maken hebben", zegt Epic in het document.

Apple zelf zegt geen uitzondering te willen maken voor Epic, zo meldt The Verge. "We maken geen uitzondering voor Epic, omdat we het niet juist vinden om hun zakelijke belangen boven de richtlijnen die onze klanten beschermen te stellen."

De ruzie tussen de twee bedrijven ontstond door in-app aankopen in de populaire shooter Fortnite. Epic vindt het oneerlijk dat Apple (en Google) dertig procent vragen over alle aankopen die in games worden gedaan. Het bedrijf omzeilde de digitale winkels van de bedrijven door zelf direct V-Bucks (de valuta in Fortnite) te verkopen, zonder geld af te staan aan Apple en Google. Niet veel later werd de game uit de App Store en Google Play verwijderd.

"Het probleem dat Epic voor zichzelf gecreëerd heeft is makkelijk te verhelpen als ze hun app updaten om weer aan de regels te voldoen, waar ze zelf mee akkoord zijn gegaan en die gelden voor alle ontwikkelaars", aldus Apple.

Dit artikel delen

Over de auteur

Erik Nusselder Redacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Reacties

 • Ik las dit gisteren ook. Nu ben ik niet echt een applefan ondanks postief gebruik van de telefoons in periode 2009-2012 en nog steeds van de zeer fijne tablets. Er is iets met dat merk en de mensen die het zo fanatiek omarmen dat ik heel eng vind en ik begrijp geen klap van het waarom. Wellicht ben ik er te nuchter voor of zie ik de in de ogen van de fanaat enorme extra meerwaarde (die het in geld waard zou zijn) helemaal over het hoofd tov de competitie.
  Dit soort verhalen helpen mijn beeldvorming niet mee!
 • @xevulutionx

  Het is mode om voor de 'kleinere' partij te zijn, maar apple doet hier niks verkeerd. Epic breekt de regels….

  Wel op apples platform willen om meer mensen te bereiken, maar er niks voor willen betalen. Zo werkt het niet. Iedereen die een app heeft in de App Store draagt 30% af. Ook niks mis mee. Als ik iets bij Bol koop verdienen zij er ook aan.
 • @Newgamessuck
  Ik ken het achtergrond verhaal niet volledig maar vind het gek klinken dat men ook tools wil aanvallen die hier los van lijken te staan. Die 30% heb ik altijd erg fors gevonden en heb bij meerdere partijen gewerkt of mee te maken gehad die om die reden geen app willen launchen waar verkoopfuncties op zitten. Hoe men nu ook omgaat met het verhaal van Gamepass is ook heel vreemd imo, zal dat verhaal besparen maar moet je maar eens checken.
  Terugkomend op die 30%, Google is dat voor zover ik weet op een gegeven moment ook gaan vragen omdat Apple dit al deed. Als je nagaat is het voor sommige partijen niet eens interessant om iets aan te beiden. Niet iedereen kan even 30% marge inleveren. Maar goed dat is het verhaal niet helemaal hier.

  Ik begrijp de vergelijking met Bol overigens niet zo goed? Dat is een webwinkel (webwinkels in het algemeen houden geen bergen winst onder aan de streep over) maar ja die verdienen bijvoorbeeld geld aan een product wat daar verkocht wordt wat ze zelf inkopen ja. Of via dropshipping etc. Of doel je op het partnerplatform? Toevallig ook ooit een webwinkel op aangesloten in 2011 toen nog onder naam bol plaza als ik me niet vergis. Zij rekenen overigens verre van 30% gezien dit voor veel producten en zeker voor online verkoop een enorme dooddoener zal zijn. Bij digitale producten/diensten ligt dat anders uiteraard.
 • @xevulutionx
  Punt is gewoon dat google het ook doet. Probeer jij nu apple te beschuldigen omdat google ook 30% vraagt ofzo?

  Als morgen een man vraagt of hij bv in mijn winkels appels mag komen verkopen. En stel dat ik zeg: "ja is goed, je vraagt voor je appels wat je wil, maar 30% daarvan is van mij. Want je gebruikt mijn winkel met een klantenarchief dat ik opgebouwd heb".
  Als die kerel dan stiekem onder de kassa door appels gaat verkopen in mijn winkel, dan gooi ik hem ook gewoon buiten.
  En dan mag die kerel ook gaan janken dat ik niet consumervriendelijk ben etc etc…

  Het is gewoon een afspraak die gemaakt wordt. Als je het niet eens bent met die afspraak, maak dan ook geen afspraak. Heel simpel imo. Alsof epic nog niet genoeg verdient met fortnite en hun dure ingame aankopen…
 • @Jowy
  Te beschuldigen ofzo? Leg dan even uit Jowy waar ik apple van beschuldig? Ik zeg gewoon dat ik dat een fors hoog percentage vind en dat het inmiddels ook door Google gehanteerd wordt. Wat valt daar voor een beschuldiging uit te halen? Als de gek het geeft om op die manier bij zo'n grote partij zn spullen te verkopen en zo'n hap uit marge kan missen, tja prima. Ik weet alleen uit ervaring dat er veel partijen zijn die het daarom niet doen.

  Echter ging t mij daar niet eens om. Ik vond de extra reactie van apple op die tools wat apart en geef aan (wat eigenlijk geheel los van het verhaal staat) dat ik t merk niet altijd even aantrekkelijk vind vanwege bepaalde beslissingen.

  En ja ik snap je punt want idd als je akkoord gaat heb je je eraan te houden, ging mij om de zover het op mij overkwam extra straf die men uitdeelde.
 • @xevulutionx
  Je zegt:
  "Terugkomend op die 30%, Google is dat voor zover ik weet op een gegeven moment ook gaan vragen omdat Apple dit al deed."
  Ik neem dit op als: "google doet dit enkel omdat apple het ook al deed. Het is niet de schuld van google".
  Je lijkt met 2 schalen te willen wegen.
 • @Jowy
  Google had eerst een lagere afdracht ja ik benoem dat omdat ik idd baalde van de afdracht die apple vraagt. Is dat zo gek? Ik geef simpelweg mijn mening, als jij daar een beschuldiging in wilt zien prima. Ik geef niet aan dat t niet de schuld van google is. Die haalden blijkbaar inspiratie uit de hoge bijdrage. Dat zou jr als even slecht, minder slecht, of slechter kunnen zien. Waar gaat dit nog over. Ik vind dit een raar gesprek worden. Ligt dat aan mij?

  Voor de goede orde, leuk was de piet en Jowy show wel als toeschouwer, ik heb zeker geen trek in een discussie zonder einde waarin meningen steeds opnieuw onder hetzelfde vergrootglas gaan.
 • @xevulutionx
  Ok, fair enough. Ik begrijp je
 • @xevulutionx
  Apple producten zijn veelal gewoon goed, veelal ook beter dan de concurrentie en ik ben weer terug gegaan naar een iPhone. Is dat het geld waard? Nee eigenlijk niet, de iPhone doet hetzelfde als mijn vorige telefoon, toen de nieuwste Galaxy (S8+) maar het OS is wel een stuk vloeiender en persoonlijk vind ik het ook mooier. Apps zijn soms beter, hoewel je ook weer veel apps mist. Dus voor beide valt wat te zeggen.

  Maar eigenlijk zijn Apple producten vaak de meerprijs niet waard. Ik gebruik een MacBook op werk, ben een designer/developer, en ik werk een stuk prettiger op de MacBook dan op Windows/Linux, ook qua software. Privé heb ik ook een MacBook uit 2009, maar voor oa gaming weer terug geswitched naar een zelfbouw PC.

  Mensen kiezen dus niet alleen voor het merk omdat ze fanatiek dan zijn, maar soms ook omdat ze het gewoon fijner vinden werken en nee eigenlijk is het vaak niet de meerprijs waard. Dit is alleen altijd zo met alle premium producten.
 • @CerandoX.nl
  Ja klopt. Ik hoor het ook vaak van webdesigners die erbij zweren en dat snap ik best als ik de verhalen hoor. Maar ik kom te vaak personen tegen die een iphone halen maar puur voor het merk gaan. Ik heb die merkbeleving bij hen niet zo. Zoals ik zei, ik ben niet ontevreden geweest over hun producten en precies om de reden die je aangaf stapte ik over omdat ik t de meerprijs niet waar vond tov wat concurrenten. Al vind ik dat wel nog bij de tablets.
 • tja, hou je gewoon aan de regels waarmee je akkoord ging (en waarvan je een contract ondertekend hebt..).
 • Nu gaat China….uhm…….Tencent…..uhm…Epic slachtoffer rol spelen.

  Zo doorzichtig allemaal. In US gaat apple de volledige steun krijgen. in China Epic. Het is gewoon onderdeel van US-China gedoe en China gebruikt een niet Chinees bedrijf dat grotendeels in Chinese handen is dit te bespelen.
 • Zou dit dan eindelijk het eind van Fortnite kunnen betekenen? Aub 🙏🏻
 • @RiRi
  Want daar wordt jij beter van?
 • @CerandoX.nl
  Word wel misselijk ervan ja na een paar jaar. 😂
 • Wat een heerlijke actie van Apple dit. Eerst maakt Epic een belachelijke propaganda parodie dat ze het slachtoffer zijn van de monopolie positie van Apple. Terwijl je zelf iets doet wat tegen de regels is waar je mee akkoord ben gegaan en nu helemaal slachtoffer spelen omdat ze hiermee flink geraakt worden.

  Dus Epic wees niet zo kinderachtig en kom na waarvoor je getekend hebt! Zo niet hoop ik dat je flink geraakt wordt door deze domme actie.
 • Iets met never bite the hand that feeds you?
  Het zou ook nog eens humor zijn als Google deze stap ook nog zet.

  Gegokt en verloren Epic. Ze zullen waarschijnlijk wel op hun knieën gaan nu.

  Je tekent bewust een overeenkomst onder voorwaarden. Dan moet je het nakomen en niet achteraf zeiken want dan had je gewoon niet moeten tekenen of gewoon beter onderhandelen.

  Epic verliest deze zaak ook puur door die getekende overeenkomst.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren