1. Esmee in cosplay: De burn-out te boven dankzij veel rust en cosplay

Esmee in cosplay: De burn-out te boven dankzij veel rust en cosplay

"Ciri van The Witcher 3 gaf mij de motivatie die ik zocht"

Het is welgeteld twee jaar geleden sinds ik voor het laatst in cosplay op een conventie rondliep. De laatste keer was ik als D.Va van Overwatch op BlizzCon 2016. Daarna werd het mij allemaal teveel qua tijd en energie. Ik werkte regelmatig elf dagen achtereen bij De Telegraaf en was zowel ’s avonds als in het weekend tot laat in de avond oproepbaar. Om hier tijd voor vrij te maken liet ik de leuke dingen liggen, waaronder cosplay.

Maar waarom dan? Tsja, ik ben nou eenmaal iemand met een ‘alles of niets’-mentaliteit, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en minder dan honderd procent geef ik gewoon niet. Hierdoor nam ik jarenlang teveel hooi op mijn vork. Dit ging lange tijd goed omdat ik het wist te balanceren met mijn hobby’s, sociale uitjes en misschien eens in de week een momentje ontspanning (ha!).

Uiteindelijk ben ik dus in een burn-out beland: ergens in april 2018. Ik zat jankend in de trein, stond jankend op mijn werk en kwam jankend thuis. De meest onschuldig bedoelde opmerking was al te hard en ik had constant last van mijn gewrichten en spieren. Ontspannen ging toen al niet meer want ik stond vast in werkmodus. De hoofdredacteur stuurde mij bezorgd naar huis en gaf de rest van de week vrij. Op het moment dat ik op de bank ging zitten ben ik er eigenlijk niet meer af gekomen. Naar de wc gaan of mezelf naar bed slepen was praktisch al te veel gevraagd.

Esmee in Cosplay

Genieten van de kleine dingen

De eerste vijf maanden was ik vooral bezig met veel rusten, wandelingetjes maken - voor zover dat ging - en proberen te genieten van de kleine dingen: een mooie zonsopgang, de frisgroene kleur van de bomen en een grappige aflevering van mijn favoriete televisieserie. Ik ben iemand die daar moeite mee heeft, omdat ik het gevoel heb dat ik constant met dingen bezig moet zijn om mijn dromen te bereiken. Dat is prima, mits je dan ook tevreden kan zijn met de stappen die je onderweg zet. Dat kon ik niet.

Na ruim een halfjaar zat er verbetering in mijn stemming en kon ik weer een beetje dingen ondernemen. Stapje voor stapje met veel tijd om bij te komen van bijvoorbeeld een familiebezoekje. Ik ben toen ook weer gaan re-integreren. Achteraf was dat iets te enthousiast, maar gelukkig krijg ik vanuit mijn leidinggevende de ruimte om mijn rust te nemen en af en toe een stapje terug te doen.

Esmee in Cosplay
Met vriendinnen Elora (Spiderman) en Robin (Loki) op HDCC 20218

Ciri gaf mij motivatie

Ik ben The Witcher 3: Wild Hunt gaan spelen ter ontspanning en werd helemaal verliefd op het spel. Na jaren zonder inspiratie of motivatie voor cosplay begon er een vuurtje in mij te branden toen ik Ciri zag. Hoe meer ik van haar zag, hoe feller dat vuur. ”Haar wil ik cosplayen”, dacht ik en dat ben ik gaan doen. Ik kroop achter de naaimachine en het lukte me om de dingen te maken zoals ik ze in mijn hoofd had. Ik miste het maken van video’s voor InsideGamer, dus ook dat ben ik gaan doen. Ik had weer een doel en ik had weer plezier.

Inmiddels heb ik al drie weken volop energie en kom ik goed de dag door. Soms moet ik even bijtanken en ik ben nog niet compleet gere-integreerd, maar sinds Heroes Dutch Comic Con gaat het met mijn stemming ook weer erg goed. Toen ik als Ciri op het event rondliep, voelde ik mij voor het eerst in een jaar weer compleet mezelf: blij, enthousiast, trots en blakend van positieve energie en passie.

Esmee in Cosplay
The Witcher cosplayers Benelux op HDCC 2018

Ciri op Heroes Dutch Comic Con

Op de zaterdagochtend van HDCC heb ik de smaak al te pakken: het aanbrengen van mijn make-up gaat in één keer goed en ik ben binnen een uurtje klaar met gestylde pruik en al. Op mijn broek en shirt na, trek ik alles aan op de parkeerplaats voor de Jaarbeurs, gewoon om comfortabel in de auto te kunnen zitten. Onderweg naar de ingang word ik al door vier personen herkend als Ciri en enthousiast begroet.

In de loop van de dag verbaas ik me stiekem over hoeveel mensen de cosplay herkennen. Tientallen mensen willen met me op de foto en nog meer mensen hoor ik ‘Ciri’ roepen of tegen elkaar fluisteren. Het grappigste moment is wanneer een jongetje van een jaar of twaalf nerveus naar mij toe komt om een nieuw visitekaartje te vragen, omdat die andere beschadigd is in zijn broekzak.

Ik heb meerdere toppunten op deze dag: Ik mag bij de Power Unlimited-stand een special over cosplay opnemen met Dennis en Wouter en zie mijn lieve collega’s weer die ik zolang heb gemist. Andere cosplayers komen naar me toe om te zeggen dat ze mijn Ciri-reeks op IG op de voet hebben gevolgd en complimenteren mijn outfit. Mijn goede vrienden Bram en Rose van CosplayClues geven me een geweldige deal op must-have cosplaymaterialen en wildvreemden herkennen mij als ‘Esmee in Cosplay’. Ik ben weer helemaal in mijn element. Hier leef ik voor.

Loot! Tutorialboeken van KamuiCosplay

Hernieuwde passie

Eenmaal thuis ben ik aan de slag gegaan met K/DA Popstar Ahri van League of Legends. Bram heeft me overgehaald om volgend jaar met een cosplaywedstrijd mee te doen en gezien ik dat ook al jaren wil, hak ik die knoop door. Welk kostuum dat wordt is nog even de vraag, maar ik heb wel een spannend Diablo-project op de planning. Dat wordt mijn eerste keer uitgebreid met foam werken en gaat een uitdaging op vele niveaus zijn. Ik kijk er nu al naar uit.

Al met al heb ik mij ontzettend vermaakt op Heroes Dutch Comic Con en genoot ik volop van de aandacht die ik kreeg in mijn Ciri-cosplay. Dit, het maken van cosplay en het weerzien van vele vrienden geeft me een sterke stok achter de deur bij het overkomen van mijn burn-out. En natuurlijk rust.

Dit artikel delen

Over de auteur

Esmee Otter Hier ook wel bekend als Esmee in Cosplay. Favo games van het moment: The Witcher 3, The Last Of Us en Persona 5.

Reacties

 • Wat goed dat je dit verhaal op InsideGamer deelt, Esmee! Kado's. Super fijn dat cosplay je weer energie en rust heeft laten vinden :)
 • @Daniel Wewerinke Dankjewel! : )
 • Mooi dat je je verhaal durft te delen Esmee. En helemaal super dat de cosplay je weer de energie weet te geven die je zo graag wilt hebben. Ben benieuwd naar de volgende verhalen en beelden! Enorm veel plezier gewenst en neem ons er vooral in mee
 • @Sietsebijm Dankjewel! ^^ Ga ik zeker doen < 3
 • Interessant om te lezen, dank je voor het delen. Goed om te lezen dat je weer herstellende bent van je burnout en ik hoop dat je in de toekomst een betere work-life balance weet te vinden.
 • @barton Thanks Barton! : ) Dat gaat nu gelukkig stukken beter; moet alleen mezelf ervan weerhouden weer overenthousiast te worden met dingen haha. Maar blij dat ik weer enthousiast kan zijn! ^^
 • Succes ermee. Heb nog niet eerder thuis gezeten door een burnout, maar vaak genoeg vlakbij geweest en in mijn omgeving ook genoeg meegemaakt. In deze maatschappij wil iedereen zich graag bewijzen en ergens in uitblinken. Social media helpt hier ook niet erg mee doordat iedereen loopt te patseren. Ik probeer gewoon dicht bij mijzelf blijven en genoegen nemen met wat ik nu heb en nu bereik zonder naast mijn sloffen te gaan lopen.
 • @robertflappie Bedankt! Oei… let goed op jezelf. Social media heeft bij mij ook een grote rol gedraaid. Van alles ervoor doen en toch onzichtbaar voelen en dat het nooit goed genoeg is en dan voor mn werk ook 11 uur per dag achter social ^^ (voorheen dan he). Ik heb voor mezelf nu het roer om gegooid voor mn cosplay social media - ipv altijd maar wat te laten zien te hebben qua cosplay gewoon meer van mezelf laten zien (mn favoriete games, muziek, films, dingen die ik graag doe zoals koken) en dat helpt!
  Heel goed. Ik kan een voorbeeld aan je nemen! ; )
 • Wat mooi dat je dit deelt, hopelijk hebben lezers er wat aan en wat fijn dat je iets in je leven hebt om je zo aan op te trekken.

  Ik vind het een interessant stuk en een goede boodschap, want in de huidige maatschappij gaan er veel te veel mensen koppie onder door een burn-out en dergelijke.

  Half off-topic: vind de Ciri onwijs cool geworden. Ik zou het nooit kunnen, en ik vind het prachtig om te zien hoe veel werk en plezier er in gaat zitten.
 • @Bert de Vries Hey Bert, bedankt voor je lieve woorden! Je hoort het steeds vaker inderdaad. Drie collega's van me waren ook kort op elkaar getroffen. Ik had eerder iets gelezen dat vooral deze generatie er vatbaar voor is door hoge prestatiedruk en verwachtingen van onszelf. (Het beter willen doen dan de vorige gen)

  Dankjewel! : D Ik ben er erg blij mee ^^ goed om te horen dat je het leuk vind om te zien

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren