1. Esmee in Cosplay - The Making of Ciri: Deel 2

Esmee in Cosplay - The Making of Ciri: Deel 2

Het shirt!

Na The Witcher 3: Wild Hunt voor het eerst te hebben uitgespeeld en helemaal verliefd te zijn geworden op Ciri, ben ik nu een kostuum van haar aan het maken. In deze nieuwe cosplay-reeks volg je stap voor stap hoe ik dat doe. Deze week laat ik je zien hoe ik Ciri’s shirt maak.

CD Projekt Red heeft een heel handig 3D-model van Ciri online gezet voor een eerdere cosplay-wedstrijd rondom The Witcher 3. Deze gebruik ik om de pasvorm, de verschillende soorten materiaal en de kleuren af te lezen van haar hele outfit. Hoewel ik voor sommige delen een eigen interpretatie gebruik, zoals voor de stof van de broek, is het shirt waarheidsgetrouw. Mijn stof is wellicht iets witter, maar na veelvoudig dragen verkleurt deze vanzelf.

In de vorige aflevering heb ik de broek gemaakt. Hier kwam geen naaiwerk aan te pas, gezien ik al een geschikte basis had liggen. Voor het shirt is dit een ander verhaal: deze maak ik compleet from scratch. Daar heb ik het volgende voor nodig: witte katoenen stof, een veter, kleine haakjes voor de sluiting op de borst en een beigekleurig zijden lint.

Ik gebruik een blouse voor het patroon. Deze heeft een goede pasvorm en ik hoef alleen de hoogte van de kraag aan te passen. Ik trek de onderdelen over op de witte katoenen stof: twee mouwen, een voor- en achterkant van het shirt zelf en een kraag (dit is in principe gewoon een lange strook van ongeveer vijf centimeter breed).

Ik zet de voor- en achterkant van het shirt aan elkaar vast door de mooie kant van de stof tegen elkaar aan te leggen; dit houdt in dat de deze kant straks aan de buitenkant zit en je niet het draad van de naad ziet. Vervolgens naai ik de zijkanten en het stukje bij de schouder aan elkaar vast. De onderkant hoef ik alleen om te zoomen.

Cosplay

De mouwen naai ik ook met de mooie kant tegen elkaar. Kijk maar eens aan de binnenkant van je eigen mouw! De onderkant van de mouw rol ik om en naai ik vast met een zigzagsteek zodat de stof minder rafelt. Vervolgens rol ik deze nogmaals om en zet hem vast met een nettere steek. Nu komen er geen rafels onder de mouw vandaan.

Vervolgens is het tijd om de mouwen in de mouwgaten te zetten. Het gebeurt wel eens dat ik de mouw er binnenstebuiten in vastmaak, dus deze keer controleer ik grondig of de spelden goed zitten. Ik trek de mouw en het shirt allebei binnenstebuiten. De schouder van de mouw leg ik gelijk met het mouwgat en zo speld ik hem erin. Ik zet hem vast met een zigzagsteek en herhaal dit hele proces met de tweede mouw. Bij de kraag volg ik weer het principe ‘mooie kant binnen’.

Het lint erop zetten is niet zo moeilijk, daar heb je alleen geduld voor nodig. Ik speld hem op de juiste plek over het shirt en naai deze voorzichtig vast. Met de nadruk op voorzichtig, want het lint is vrij fragiel en raakt daardoor gemakkelijk beschadigd.

Voor de sluiting gebruik ik drie kleine haakjes die ik met de hand op de stof zet, daar waar straks de beha ongeveer te zien is. Door de binnenste van de drie trek ik een veter die ik in de juiste crèmekleur heb geverfd met textielverf. Pas wanneer de veter op zijn plek zit, rijg ik de houten bolletjes er aan vast die ik met chromekleur heb overgespoten.

Cosplay

Het shirt is nu af en daarmee zijn de eerste stappen gezet! Ik wil de gehele outfit af hebben voor zaterdag 24 november, zodat ik als Ciri naar de wintereditie van Dutch Comic Con in Jaarbeurs Utrecht kan gaan. En gezien de video in dit artikel het al verklapte, meld ik het ook maar hier: die dag heb ik mijn vernieuwde visitekaartjes mee met daarop… Ciri!

Dit artikel delen

Over de auteur

Esmee Otter Hier ook wel bekend als Esmee in Cosplay. Favo games van het moment: The Witcher 3, The Last Of Us en Persona 5.

Reacties

  • Leuk dat je zo je hobby hebt. Ik zou het geduld niet hebben haha!
  • @DsigN Haha, ik had voorheen ook geen geduld hoor xD je kweekt het wel een beetje zo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren