1. Fans teleurgesteld in genderlock -rassen Final Fantasy

Fans teleurgesteld in genderlock -rassen Final Fantasy

De twee genderlocked rassen worden beschikbaar gesteld door de Shadowbringers expansion

Final Fantasy 14 heeft voor ophef gezorgd. Eerder was er al sprake van ophef toen bekend werd gemaakt dat er voor de Shadowbringers expansion alleen vrouwelijke personages verkleed als konijn werden toegevoegd aan de game, maar nu weer, omdat Square Enix ervoor heeft gekozen om een alleen mannelijke katachtige rassen toe te voegen.

De eerste aankondiging van de alleen als vrouw te bespelen Viera, de personages met konijnenoortjes, vond eerder dit jaar plaats tijdens de European Final Fantasy 14 Fan Festival in Parijs. Spelers maakten zich zorgen omdat alleen de vrouwelijke versie getoond werd. De regisseur van de game, Naoki Yoshida, stelde fans echter gerust door te melden dat ze tijdens de Japan Fan Fest later dat jaar meer te tonen hadden. De fans gingen er direct vanuit dat er een mannelijke versie van de Viera aankwam, maar dit bleek te gaan om een mannelijke Hrothgar. Een soort katachtige.

Final Fantasy 14

De reactie op deze gender-locked personages waren doorgaans negatief. Los van de vergelijking met Skyrim geven een aantal gebruikers aan niet blij te zijn met het gebrek aan keuze. “Ik ben oprecht zo teleurgesteld. Het maakt me niet uit of ik het ras zelf leuk vind of niet, maar het vaststellen van geslacht, nadat Square Enix heeft aangegeven niet nog eens dezelfde fout te maken kan ik niet waarderen”, aldus een Reddit-gebruiker. Er zijn zelfs complete Reddit-threads opgezet, waarin fans hun teleurstelling uiten.

Square Enix heeft wel geprobeerd toe te lichten waarom ze hiervoor hebben gekozen. In een eerder interview met Gamespot geeft Yoshida aan dat Viera’s wel voorkwamen in mannelijke vorm, maar zichzelf niet toonden. De game wilde graag dicht bij die mythe blijven. Waarom er alleen mannelijke Hrothgar zijn, is met deze logica niet duidelijk. Misschien als tegenhanger voor de vrouwelijke Viera, maar deze manier van denken waarderen fans ook niet per se.

Final Fantasy 14

Fans vinden het simpelweg jammer dat een game die spelers juist de kans geeft zichzelf uit te drukken, ineens ervoor kiest om een deel van deze vrijheid weg te halen.

Yoshida geeft aan wel wat te doen met alle feedback. Het team gaat de feedback evalueren en kijken of ze de genderlock gaan verwijderen. Uitspraken kon Yoshida hier echter verder niet over doen. Dit kan ook komen omdat de uitbreiding over drie maanden uitkomt, dus om daar nog een vrouwelijke Hrothgar en een mannelijke Viera aan toe te voegen zou een behoorlijke opgave worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • O dear lord….wat een drama.
 • Serieus… Wat een schuimpjes zeg… Gvd…
 • Ja alles moet aangepast kunnen worden. Mannetje, vrouwtje, onzijdig, 1/4-3/4 (ben wel benieuwd wanneer we zoiets gaan zien of horen) , gay/lesbie of allebei tegelijk als het even kan en alles wat ik vergeten been. Het is wel een moedeloos verhaal zeg.
 • Als FFXIV speler wil ik hier toch op reageren en het verhaal een beetje uitleggen.

  De FFXIV community is opgedeeld in 2 groepen. De grootste groep *I don't care and wanna have fun* 85% van de playerbase en de Elite huilbaby's 15%.

  Wat je hier ziet is de 15 % elite spelers die elkaar aanvallen om dit onderwerp. Dus *de fans* waarvan men spreekt in dit nieuwsbericht is nog kleiner. Op het officiële forum hoef je voor dit onderwerp niet te kijken. De elite huilbaby's reporten je voor Wrongthink en je krijgt een perma ban aan je reet.

  Hier een lijstje van de outrage die deze groep achter zen naam heeft.
  - Bunny kleren outrage
  - Blue mage outrage
  - Mogshop kleren outrage
  - Veteran oorbel outrage
  - No new healer outrage
  - No new race outrage ( na de eerste fanfest )
  Btw dit is van de laatste 8 maanden.

  Na volgens mij hoef ik niet meer te zeggen dat dit om een kleine groep snowflakes gaat die graag bepalen wat er gebeurd. Helaas luisterde SE naar deze groep en zijn er als gevolg veel mechanics in de game gebracht om mensen buiten te sluiten van activiteiten waardoor het toxic gehalte de laatste 2-3 jaar aardig is toegenomen. Met dank ook aan streamers zoals Mr happy.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren