1. Fifa 19-preview (#1) - Onverwacht gewaagde vernieuwingen

Fifa 19-preview (#1) - Onverwacht gewaagde vernieuwingen

Cynici zeggen wel eens dat het enige wat FIFA jaarlijks verandert het cijfer achter de titel is. En ach, stiekem hebben ze wel een punt. Laat iemand een wedstrijdje in FIFA 17 en eentje in FIFA 18 spelen, en dikke kans dat hij/zij het idee heeft dat het om dezelfde game gaat. Nu heeft FIFA 19 niet ineens een blauwe grasmat of een vierkante bal, maar het lijkt erop dat EA ditmaal wel degelijk de stoute schoenen heeft aangetrokken. Er zitten een paar gewaagde vernieuwingen in.

Helaas mogen we vandaag nog niet alles uit de doeken doen. Deze preview heeft namelijk een dúbbel embargo, waardoor we het pas op 4 augustus over FIFA Ultimate Team en de nieuwe 'House Rules' mogen hebben.

FIFA 19

The chaaaaampions

Gelukkig blijft er genoeg interessants over om een aardige lap tekst te vullen. Zo heeft FIFA 19 de Champions League-licentie en dat zie je overal in terug. Welke modus je ook opstart, van Career tot aan The Journey, overal hoor je dat magische deuntje: Die Meister, les grandes équipes, the chaaaaampions. Als er een introfimpje voor een finale tussen Real Madrid en PSG wordt getoond en we een geanimeerde Derek Rae 'this is a dream final' horen schreeuwen, begint het direct te kriebelen.

Ineens flitst Pro Evolution Soccer door ons hoofd. De Champions League was één van de laatste gelicenseerde competities die Konami in handen had, en die is het nu dus ook kwijt... Zelfs de Europa League zit nu bij FIFA! Straks heeft PES alleen nog de Arubaanse Division di Honor.

Het zal EA een zorg zijn. Zij gaan lekker verder met van FIFA 19 de meest gelikte footie ooit maken, wat ook blijkt uit het vernieuwde publiek dat de Mexican Wave doet, met enorme Tifo-spandoeken zwaait en alles filmt met hun smartphones. Cool.

FIFA 19

50/50 duels

Op gameplaygebied hoeven we van FIFA 19 geen revolutie te verwachten. Dat is ook niet nodig, want de solide basis die de Frostbite Engine sinds FIFA 17 op de mat legt is prima. Wel zijn er een aantal tweaks geïmplementeerd zodat de actie nog vloeiender verloopt. Allereerst het active touch-system: dat draait om de manier waarop spelers de bal aannemen en behandelen, en dan met name hun ‘first touc’: we zagen spelers ballen op borsthoogte soepel controleren, alsook met een soort alles-of-niets karatetrap nét binnen de lijn houden. Spectaculair.

FIFA 19 kent veel nieuwe animaties, waarvan de belangrijkste in 50/50-duels plaatsvinden. Weet je nog hoe in voorgaande FIFA's altijd één speler zijn voet terugtrekt? In FIFA 19 is dt verleden tijd: beide spelers geven nu alles en gaan voor de bal als beesten.

Een ander leuk nieuwigheidje is het zogenaamde 'Timed Finishing'. In plaats van gewoon af te drukken, kun je de schietknop nu een tweede keer indrukken zodat je poging meer richting krijgt, of, als je het verpest, juist richting de tribune vliegt! Het is een soort minigame die draait om risico, die met name vaardige spelers toe zullen juichen.

On-the-fly taktieken

Naast de voornoemde gameplayelementen pakt EA ook tactieken aan, aangezien die volgens veel FIFA-spelers in voorgaande delen te weinig uitmaken. Eigenlijk hebben de makers alles eruitgegooid en vernieuwd. En hoewel het in FIFA 19 nog geen niveau Football Manager is, kun je veel aanpassen, zoals hoeveel spelers er meekomen in het zestienmetergebied, de defensieve lijn, enzovoort. Bovendien zijn on-the-fly-tactieken als ‘ultra attacking’ en ‘park the bus’ nu aan te passen, dus als jij elf man naar voren wil sturen dan kan dat. Ook nieuw is ‘pressure on heavy touch’, wat betekent dat als jouw opponent een bal verkeerd aanneemt je er meteen bovenop zit.

Alle toevoegingen en nieuwigheidjes zorgen ervoor dat FIFA 19 op het oog het meest gebalanceerde deel in tijden is. Er lijken geen goedkope manieren om te scoren te zijn, het lukte zelfs niet uit een voorzet en dat was ons al een paar jaar niet meer gebeurd . Sowieso is het spelverloop gevarieerder. Opbouwen van achteruit, een subtiel passje naar de naar binnen kappende rechtsbuiten, die vervolgens een vlammende poeier in de kruising jaagt. Heerlijk! Alleen de keepers moet EA nog even naar kijken. Onze tegenstander had De Gea in de goal staan, maar het leek meer op de goalie van het veteranenelftal van Stormvogels Telstar. Op een gegeven moment rende die sukkel gewoon onder een hoge, diepe bal door... Omgekocht?

Naar de fans geluisterd?

Op zaterdag 4 augustus verschijnt deel twee van deze preview, waarin we de nieuwe Kick Off-modus en toevoegingen aan FUT uiteenzetten. Ook vertellen we alles over de huisregels van XXX en hoe het doorgaans zo conservatieve EA daarmee vriend en vijand verrast.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk om te lezen en hopelijk eindelijk wat nieuwe dingen die je ook echt gaat merken.

  Blijft alleen wel bij FIFA zo dat het scripte as hell is en toch iedereen online met dezelfde formatie gaat spelen. Dit blijft wel een beetje jammer .
 • Ik mis alleen nog een battle royale modus.
 • @Pinda NL
  100 goals met allemaal 1 speler. Als er dan in jouw goal gescoord wordt valt jouw speler dood neer. 1 super groot rond veld (met het gras gemaaid in een voetbal patroon uiteraard).

  Zal ik het pitchen aan de uitgever?
 • @blue_blade_3

  Net als blokjesvoetbal vroeger. Met 100 man op een veld en dan elkaars blokje omschieten en zorgen dat jij de laatste bent die overblijft.
 • @Luigi1985
  Oohja nu je het zegt! Dat heb ik vroeger ook gespeeld inderdaad. Godsakke, en ik maar denken dat ik creatief was…
 • ''Er zitten een paar gewaagde vernieuwingen in''
  Dit wordt elk jaar gezegd, en elk jaar is het onzin.
 • Is de keuken kampioenschappen in FIFA 19 ??
 • Speciaal een account aangemaakt omdat het me opviel dat de preview van Willem van der Meulen een 1 op 1 kopie is van de preview bij Power Unlimited van Graddus.
  Aangezien de preview van PU al eerder online is vraag ik me af of de InsideGamer journalist echt gespeeld heeft (?)
  Zo is bij de ene preview De Gea de keeper die een grote blunder begaat en is het bij PU Neuer die die fout maakt. Maar zijn de zinnen voor de rest nagenoeg identiek.

  Ter vergelijking:
  https://www.pu.nl/artikelen/preview/fifa-19-preview-part-1-nu-al-een-voltreffer/
 • @Paper_Mario

  Zelfde persoon, alleen bij PU een nickname?
 • @Silverwolf dit klopt. We mochten maar één persoon sturen en Power Unlimited zit bij dezelfde uitgever als wij.
 • Fifa19, spelen met pijltjestoets of analoge toest. Kan iemand me het verschil uitgebreid vertellen!?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren