1. Fifa 19 review – Timing is alles

Fifa 19 review – Timing is alles

EA houdt de selectie bij elkaar

Kleine dingen maken in het voetbal het verschil. Een aanname, een schijnbeweging, een schot of een hymne voorafgaand aan de wedstrijd; het zijn subtiele zaken die de echte voetbalfanatici kippenvel bezorgen. Ook in Fifa 19.

Fifa 19 kent bovengemiddeld veel nieuwigheden, zonder het spelletje fundamenteel om te gooien. Twee jaar geleden werd een bepaalde lijn ingezet met de introductie van de Frostbite Engine en Fifa 19 borduurt daar rustig op voort. Het tempo voelt daardoor vertrouwd en aangenaam. De daadwerkelijke vernieuwingen krijgen daardoor de gelegenheid om meer te schitteren.

Schieten met gevoel

EA introduceert een rits elementen met prachtige individuele marketingtermen, maar in de praktijk komt het erop neer dat timing veel belangrijker is geworden. Zoals EA een aantal jaar terug het verdedigen aanpakte en veel nauwkeuriger maakte, zo is dit jaar het aanvallen op de schop gegaan. Met de rechterpook neem je bijvoorbeeld niet alleen meer een bal vloeiend aan, maar kun je ‘m ook met de juiste timing ophoog wippen om je tegenstander sierlijk te omspelen of ter voorbereiding op een volley.

Tijdens schieten kun je met een extra druk op de schietknop een schot verbeteren of juist verknallen. Waarmee het overigens niet gezegd is dat je schot gelijk het stadion uitvliegt; we hebben ook keepers zien grabbelen na een onvoorspelbare mispeer – ook dat is voetbal. Door de schietknop in te drukken op het exacte moment dat je spelers voet de bal raakt, geef je je schot echter meer precisie en kracht en verhoog je dus wel de kans op een trillend net. Dit soort ogenschijnlijke kleine tweaks geven Fifa 19 net een extra laag die voorheen ontbrak.

In Fifa 19 is succes sowieso meer aan jezelf toe te dichten. Met de d-pad wissel je tussen verschillende tactieken die je ditmaal helemaal zelf kan instellen. Zo wissel je met speels gemak naar een aanvallende 3-4-3-formatie als het spel het toelaat, of gooi je de boel potdicht met een verdedigende 5-3-2-opstelling als je een wedstrijd kalm wilt uitspelen. In Fifa Ultimate Team krijg je bovendien meer inzicht in de effecten van persoonlijke chemie tussen spelers, waardoor precies zichtbaar is welk effect een bepaalde speler heeft op de statistieken van zijn medespelers. Geen onbelangrijk bijeffect van deze aanpassingen is dat virtueel succes ook veel meer voldoening geeft omdat het je eigen verdienste is.

Sensatie

Als het echter fout gaat, blijft Fifa 19 gescript aanvoelen, alsof je echt niet mág winnen. Door de wol geverfde Fifa-spelers weten wat ik bedoel: spitsen van Heracles die ineens ballen met volle kracht in de kruising rossen een minuut nadat je zelf eindelijk een zwaarbevochte gelijkmaker tegen de touwen jaagt, flankspelers waar de handrem op lijkt te zitten… dat soort fratsen. Het helpt ook niet dat de animaties van de keepers in al die jaren een beetje achter zijn gebleven bij de veldspelers. In een herhaling zien de sluitposten er regelmatig knullig uit doordat ze net te laat springen. Expres? Per ongeluk? Fifa heeft in dit soort gevallen vaak de schijn tegen.

Fifa 19 slaat bovendien een beetje door naar het sensationele. Spelers strooien relatief vaak met hakjes en alsof in iedereen een Zlatan schuilt zijn ook omhalen bovengemiddeld veel vertegenwoordigd. Topspelers geven bovendien haast automatisch een fors effect aan de bal. EA heeft duidelijk plezier boven realisme gesteld. Neem alleen al de nieuwe House Rules: potjes met aangepaste spelregels zoals dat er bij iedere goal een speler van het veld moet of dat er überhaupt geen regels zijn. Leuke toevoeging daarbij is dat het nu mogelijk is om onderlinge resultaten bij te houden, eventueel zelfs gekoppeld aan je gamertag zodat je altijd en overal de bragging rights hebt. Ook belangrijk natuurlijk.

fifa 19 champions league

Champions League

Wat aankleding betreft voelt Fifa 19 dan ook zeer compleet. Zeker nu ook de Champions League aan de toch al imposante lijst aan licenties is toegevoegd. De timing van deze transfer had wat ons betreft niet beter gekund, nu de Champions League dankzij PSV én Ajax meer dan ooit leeft in Nederland. De Champions League is overigens niet zomaar een extra toernooitje, maar voorzien van volledig eigen commentaar en volledig geïmplementeerd in alle modi, van FUT tot de carrièremodus, tot zelfs de verhaalmodus The Journey.

Het slotstuk van Alex Hunters reis naar onsterfelijkheid blijft echter geplaagd door te veel trainingen en laadschermen die funest zijn voor de snelheid van de verhaalmodus. Het is opvallend dat EA dat probleem nog steeds niet heeft weten te tackelen, temeer Fifa 19 op vrijwel ieder ander vlak stappen maakt. We zien zelfs meer herkenbare koppen rondlopen in de Eredivisie, al helpt het daar wel dat spelers als Tadic en Clasie terug zijn gekeerd van een buitenlands avontuur en toppers als Lozano, Ziyech en De Ligt tegen de verwachtingen in zijn gebleven. Ook geluk hoort er soms bij in de voetballerij.

Fifa 19

Fifa 19 is vanaf 28 september verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Een ‘Legacy Edition’ zonder de besproken vernieuwingen is beschikbaar op PlayStation 3 en Xbox 360. Voor deze review is de game gespeeld op een Xbox One.

Fifa 19

Conclusie en beoordeling

Fifa 19

Fifa 19 is als een topclub uit de Eredivisie alleen maar versterkt zonder ergens in te boeten. Er wordt nu zelfs Champions League gespeeld. Het maakt van Fifa 19 echter nog niet de ongenaakbare wereldtop waar het voetbal vanaf druipt; daarvoor draaft het spel soms door in enthousiaste sensatie en lijken algoritmes op de achtergrond nog net te vaak een grotere rol te spelen dan pure kwaliteit.
7,8
Score
78
Score: 80
 • Pluspunten
 • House Rules zorgen voor meer afwisseling en lol
 • Champions League met zorg uitgevoerd
 • Meer controle op én naast het veld
 • Minpunten
 • The Journey blijft traag
 • Animaties keepers zijn aan vernieuwing toe
 • Voelt soms gestuurd
 • Slaat door naar sensatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Als iemand nog prangende vragen heeft, dan beantwoord ik die graag!
 • @Lars Cornelis

  Waarom heb je de online servers en de andere spelmodi niet meegenomen in de review?
 • @Paper_Mario Het totaalpakket is wel meegewogen in het eindcijfer hoor! Alleen is bijvoorbeeld op gebied van de carrièremodus niks noppes gewijzigd. Dan heb ik het liever over de zaken die wel positief danwel negatief zijn veranderd. Servers zijn altijd een tricky verhaal. Op dit moment is de prestatie sowieso niet representatief, want de game is niet uit. Als een game écht hapert zal dat zeker op een andere manier terugkomen op InsideGamer!
 • Goede review! Heb beide demo's gespeeld, van PES en FIFA 19, en twijfel erg welke ik (in eerste instantie) wil halen. Gameplay wise speelt PES 10.000 x zo lekker naar mijn mening, maar de aankleding en de licenties spreken weer in het voordeel van FIFA. Wat zou jij adviseren, Lars?
 • @Edward the Pirate weet je wat het is? Ik speel voetbalgames het hele jaar door en flink ook. FIFA heb ik aan het begin van de zomer altijd echt wel gezien. Iedere animatie ken ik en ik zie bij een pass of schot al gelijk of 'ie gaat lukken. PES daarentegen weet veel meer te verrassen, zowel met nauwkeurige besturing die je echt laat uitvoeren wat jij voor ogen hebt, als animaties die gevarieerder zijn. Een goal zoals die van Van Persie tegen Spanje in 2014 zie ik in PES nog wel gebeuren, in FIFA acht ik het zeer onwaarschijnlijk. Daar staat tegenover dat ik meestal de carrière/Master League modus speel en door de beperkte set spelers/teams/competities zit daar in PES dan weer minder rek in. Meestal begin ik een voetbalseizoen met PES en schakel ik na de winter over voor nog een paar maanden FIFA
 • @Lars Cornelis

  Duidelijk, de licenties voor Master League e.d. zijn opzich op te lossen met een option file (i.i.g. voor PS4, die ik heb) en met deze extra uitleg ga ik denk ik voor PES 19. FIFA pik ik misschien op als ie in de aanbieding is of zo.
 • @Edward the Pirate
  bij de factor 10.000 zou ik voor Pes gaan…
  Ik moet de keuze ook nog maken en ook beide demo's gespeeld. Fifa voelde erg als 2018, Pes had naar mijn mening gameplaywise meer stappen gemaakt en voelde iets lekkerder aan. Echter stoorde ik me aan de connectie en lagg in online matches. Ik wacht het nog even af.
 • @xevulutionx

  Mocht je op de PS4 spelen, ik heb tot nu toe weinig te maken gehad met lag.
 • @xevulutionx

  Ik speel niet zo heel veel online, in zowel PES als FIFA niet gedaan. En offline loopt PES imo ook veel lekkerder, dus mijn keuze is nu wel gemaakt.
 • Fifa 19
  is beste wel een topper speelt lekker en is zeer vloeiend
  en de verbeteringen hebben zeker en vast een meer waarden gebracht aan Fifa 19
  Champions League er nu bij maakt dit de beste voetbal game die er ooit is gemaakt
 • ''Voelt soms gestuurd''

  DE reden dat Fifa niet meer gekocht wordt door mij.
 • Ik speel PES19 nu al een tijdje maar ben toch teleurgesteld. Teveel passes die niet aankomen, nauwelijks kopballen die leiden tot goals en afstandschoten zijn er bijna nooit. Ik kies toch voor de fun en die nieuwe modus House Rulrs lijkt me echt leuk. Fifa dus over een week.
 • Deze review is types door pes fan geschreven. heel veel sites zeggen dat FiFa 19 de beste is sinds jaren en dan komen jullie aan met het zelfde cijfer als pes pff

  Mijn mening is dat fifa 19 in alles beter is dan pes oke, mischiens op een ding na de game play is beter dan fifa bij pes, maar dan nog maakt fifa 19 het complete plaatje af in alles wat voetbal is.
 • @djhipnoize
  Want een 7,8 is slecht? Fifa scoort overigens gemiddeld een 8,3 momenteel, dus je stelt je een beetje aan. Daarnaast scoort PES gemiddeld vrijwel gelijk, en is naar mijn mening gameplay toch echt vrij kritisch voor een game. Zit ook een beetje in het woord..
 • @djhipnoize

  Gameplay lijkt me toch wel belangrijk bij een footie?
 • @Silverwolf de gameplay bij fifa is zeker niet slecht maar is meer toegankelijker dan pes. Maarja cijfers zeggen niet zo veel. Je moet gewoon kijken ook naar de game in algemeen dan is fifa toch beter mede dank zij de licentie's

  Ik speel fifa meestal altijd offline dus fut mode speel ik nooit.

  Liever speel ik geen games van EA maar maar ik kies voor een goede complete voetbal game, en het ziet er niet naar uit dat een 3e partij komt met een goede voetbalgame.

  Ik denk als EA nog meer licenties koopt dat pes geen toekomst meer heeft.
 • Ik zou ook zeggen dat de gameplay het belangrijkst is, maar toch kies ik voor FIFA, vooral omdat ik het dan tegen vrienden speel die PES niet eens kennen en dus altijd FIFA kopen. Ik heb gister de demo van FIFA gedownload en het voelde lekker vertrouwd aan. Ik speel alleen 'normale wedstijden' tegen anderen online of op de bank. Ik denk dat ik de game volgende week wel ga kopen.
 • Een passend punt voor een jaarlijks copy-paste werkje. :-)
 • @Piet S.

  Zo is het wel een beetje hè, maar op de één of andere manier wil ik toch altijd de meest recente voetbalgame spelen, als ik er één speel. Ik sla wel eens een jaartje over, omdat ik dan simpelweg niet speel, maar heb nu wel weer een keer zin om FIFA te spelen.

  Ik merk dat ik hier bij FIFA een stuk minder kritisch op ben dan bij bijvoorbeeld Call of Duty.
 • @Luigi1985

  Ja, het is een populaire gamereeks, maar eigenlijk is het ieder jaar een enhanced port van het jaar ervoor. :-P

  Verder geen probleem (iedereen moet spelen waar hij/zij zelf zin in heeft), maar sommige mensen doen alsof FIFA 'the mother of all gaming' is. Dat gaat er bij mij dus niet in. :'-D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren