1. Fifa 19 Switch hands-on – Voelt érg bekend

Fifa 19 Switch hands-on – Voelt érg bekend

Er wordt vaak spottend gezegd dat Fifa ieder jaar hetzelfde is, maar toch kunnen wij er traditiegetrouw de eerste potjes in een nieuwe Fifa geen bal van. Juist die kleine nuances in snelheid, zwaartekracht en momentum schudden onze gedurende honderden wedstrijden ingesleten routines helemaal in de war. Fifa 19 op de Nintendo Switch pakken we echter op alsof we niet anders gewend zijn.

Op het moment van schrijven waren er nog geen officiële screens van de Switch-versie beschikbaar. Daarom is er ter illustratie algemeen beeld meegenomen.

Bekende materie

Vanaf de eerste seconde spelen we eigenlijk al de sterren van de hemel. Alsof we als Spaanse grootmacht toevallig een clubje uit Tsjechië hebben geloot tikken we de tegenstander zoek en scoren we met frivool gemak. We weten precies hoe snel het spel is, hoe hard we moeten schieten, welke loopbewegingen we kunnen verwachten. Voor de duidelijkheid: als we Fifa 19 op de PlayStation 4 spelen, ervaren we wél stroefheid in ons eigen spel.

Het lijkt er dan ook verdacht veel op dat er maar weinig aanpassingen zijn gedaan aan de gameplay van Fifa 19 op de Switch. Nu komt vooral naar voren dat zaken als snelheid en het gedrag van de bal niet of nauwelijks zijn veranderd. Dat hoeft geen ramp te zijn, want Fifa 18 is al erg degelijk en de voornaamste verbeterpunten liggen op andere vlakken.

FIFA 19

Grafisch lijkt Fifa 19 een stap vooruit, in ieder geval op het kleine scherm van de Switch zelf. Er lijkt vooral meer variatie en levendigheid in het kleurgebruik te zitten, waar bij de vorige game de kleuren nogal hard waren. Omdat we echter in een matig verlichte omgeving spelen en alleen op de Switch en niet op een tv, vertrouwen we onze ogen niet blind en wachten we even geduldig met een definitief oordeel op dit vlak – dit is immers een preview. Hetzelfde gaat vooralsnog op voor de schijnbaar stabielere framerate, maar ook dat vergelijken we graag even zij-aan-zij als de game uit is.

Champions League

Nieuwe modi zoals de Houserules, waarbij je bijvoorbeeld spelers verliest per doelpunt of alleen mag scoren van buiten het penaltygebied, zien we overigens niet terug op de Switch. Daarentegen zijn online friendlies op veler verzoek toegevoegd aan de Switch. De mogelijkheden om potjes tegen vrienden te spelen (en onderlinge statistieken bij te houden) maakt Fifa 19 op de Switch al meteen een stuk completer dan zijn voorganger.

FIFA 19

Ook nieuw is de toevoeging van de Champions League. ’s Werelds belangrijkste clubvoetbaltoernooi is los speelbaar, maar ook onderdeel van de carrièremodus en uiteraard van Fifa Ultimate Team. Van de logo’s tot de karakteristieke hymne; EA pakt volledig uit om de ervaring van een televisie-uitzending over te brengen. EA heeft zelfs gloednieuw commentaar laten inspreken door het nieuwe duo Derek Rae en Lee Dixon, dat opvallend genoeg veel namen van Ajax en PSV kent. Wel zo leuk, nu ons voetbaldwergenland eindelijk weer eens door twee clubs op dit prestigieuze toernooi wordt vertegenwoordigd.

Tot nog toe hinken we dan ook een beetje op twee gedachten wat betreft de Switch-versie van Fifa 19. Aan de ene kant stemt het vertrouwde gevoel ons een beetje bezorgd, alsof we met een ‘Legacy Edition’ van Fifa te maken hebben. Aan de andere kant blijkt met de toevoeging van online friendlies dat EA daadwerkelijk naar de kritiek op het vorige deel luistert, en is Fifa 19 met onder andere de Champions League en Ultimate Team een heel compleet pakket. Vooral wie de keuze heeft tussen spelen op de Switch of een ander platform wil waarschijnlijk even de reviews en demo’s afwachten om te zien welke kant dit kwartje op valt.

Fifa 19 verschijnt 28 september op Nintendo Switch, PS4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Hmm hoorde totdat ik dit stuk las hoorde ik alleen maar positieve dingen over de Switch versie. Dit komt een stuk eerlijker over en hartelijk dank daarvoor !

  Hmm mss toch maar PS4 versie 🤔
 • @ShadowhunterrX nou het is op zich makkelijk om positief te zijn hoor, want het blijft tof dat er wel een volledige Fifa beschikbaar is op de Switch. Alleen wordt deze wel los ontiwkkeld van de PS4/Xbox versie (andere engine etc) en de geboekte progressie lijkt klein. Als je dus kunt kiezen, is de PS4-versie waarschijnlijk interessanter, maar de Switch-versie kun je natuurlijk overal spelen.
 • @Lars Cornelis
  Dus mechanic-wise wijkt ie af, maar verder niet?
 • @Lars Cornelis

  Das inderdaad waar ! Het EK spelen in het vliegtuig was echt een genot. Alleen blijft FUT blijft lastig op de Switch met zon kleine install base.

  Arghh twijfels !
 • Vorig jaar voor de switch versie gegaan. Maar eigenlijk is hij iets te uitgekleed dus dit jaar maar weer xbox denk ik.
 • House of rules ontbreekt niet in de Switch versie. Ik neem aan dat jullie de GamesCom preview hebben gespeeld en zoaks te zien op onderstaande video zit het er gewoon in. https://youtu.be/98tYYTPWVXw

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren