1. Fifa 20 heeft een vonk nodig

Fifa 20 heeft een vonk nodig

Want voetbal hoort je in vuur en vlam te zetten

Het is 5 maart als het grote Real Madrid in hun Estadio Santiago Bernabéu een nietig voetbalclubje uit Amsterdam ontvangt. De heenwedstrijd was gewonnen, de aanvoerder gelooft het wel vanaf de tribune. Dan, in de 62ste minuut, houdt Noussair Mazraoui, die een jaar eerder nog wedstrijdjes speelde tegen Helmond Sport en MVV Maastricht, de bal op miraculeuze wijze binnen. Het is de vonk. Een minuut later staat Bernabéu in vuur en vlam.

Het doet er even niet toe of die bal nou in of uit was. Mijn punt blijft namelijk overeind: één kleine vonk kan een wedstrijd doen ontbranden. Met een doelpunt als gevolg, een wedstrijd die beslist wordt, een seizoen dat wel of niet afgesloten wordt met een prijs. Dat is heus niet iets dat alleen is voorbehouden aan ’s werelds grootste supersterren. Kijk maar naar Mazraoui tegen Madrid, volgens Fifa (en volgens mij ook) de minste speler in de basis van Ajax. Of Wijnaldum tegen Barcelona. Of naar Alexander Isak, Ludovit Reis en Kjell Scherpen. Zij zijn die vonk.

Fifa 20

Uitgekeken

Die vonk ontbreekt in Fifa. Dat speelt al jaren, maar van steeds meer mensen hoor ik dat het dit jaar een probleem is. En dan doel ik niet op de mensen die al op voorhand roepen dat Fifa ‘ieder jaar hetzelfde is’, maar juist op de mensen die trouw ieder seizoen wekelijks Fifa spelen. Ook van hen hoor ik dat zij uitgekeken raken op Fifa. Het pakt niet, het vonkt niet.

Daarmee zeg ik niet dat Fifa 19 slecht of saai is. Er zit genoeg sensatie in het spelletje, alleen komt het vooral van de gevestigde namen. Dat Ronaldo zelfs als hij 89 minuten onzichtbaar is uit het niets wonderschone doelpunten kan maken, dat weten we wel. EA houdt echter te strikt vast aan die statistieken, alsof voetbal een machinaal proces is. Speler A is beter dan Speler B, of sneller, of sterker, het staat in ieder geval al zo goed als vast.

Om het toch verrassend te maken lijkt er een soort algoritme op de achtergrond zijn werk te doen dat soms juist doorslaat, waardoor je niet mag winnen. Ik zeg bewust ‘lijkt’, want het is iets waar ik na járen Fifa nog steeds niet hard de vinger op kan leggen. Soms mág je gewoon niet winnen. Ook dat is voetbal, maar Fifa heeft de schijn tegen zich als spitsen van degradatiekandidaten ineens ballen van buiten de zestien in de kruising jagen en middelmatige keepers zo onpasseerbaar zijn als Iker Casillas op 11 juli 2010. Het is niet de vonk die ik zoek. In een zekere andere voetbalgame voelt verliezen een stuk eerlijker.

FiFa 2018

Kille statistieken als feature

Fifa leunt op kille statistieken, daar kunnen we niet omheen. In de managermodus staat al vooraf vast wat de potentie van een speler is en in Fifa Ultimate Team heeft EA het gebrek aan dynamische onvoorspelbaarheid tot feature in plaats van bug gemaakt. Spelers die boven verwachting presteren of ontzettend groeien gedurende het seizoen krijgen unieke en zeer gewilde kaartjes in Fifa Ultimate Team, waarin ze statistisch beter zijn gemaakt. Het onderstreept hoe erg Fifa leunt op cijfertjes in een tabel. Sterker nog, er is zelfs een verdienmodel aan gekoppeld.

Nogmaals, het maakt van Fifa niet pertinent een slecht of saai spel, maar wel een spel dat mijn voetbalhart niet meer sneller doet kloppen. Het is een Hollywood-variant van voetbal, waarin de besten (bijna) altijd winnen. In sommige competities – Frankrijk, Italië, Spanje – is de kampioen ook ongenaakbaar. Maar als iets afgelopen seizoen weer eens is gebleken, dan is het dat voetbal draait om de verrassingen, oplevingen, en beslissende slotminuten. Om Mazraoui die de bal net wel of niet binnenhoudt. Om jongensdromen en vonken. Dat wil ik in Fifa 20. Ik wil weer in vuur en vlam worden gezet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • We zijn het aardig eens. Ik beleef het grotendeels hetzelfde. Roep nu ook al zeker 3 jaar dat ik Fut het liefst mega op de schop zie gaan. Waarbij iedereen start in divisie 10 met klein budget en spelers een vast bedrag kosten wat je steeds bij elkaar verdient door zeges te boeken, te promoveren en of kampioen in divisie te worden. Hoe hoger de divisie hoe hoger de beloning. En weg met die chemistry ellende waardoor je steeds dezelfde combinatie aan spelers tegenkomt. Ook al speel ik Fut nog elk jaar het plezier is fors minder met die voorspelbaarheid en het bekende momentum geshift op de achtergrond.
  Die verandering die ik wil zien gaat alleen nooit komen want er valt weinig of minder aan te verdienen door EA.
 • Misschien moet EA eens kijken hoe Football Manager dat aanpakt. De beste speler in het team op een positie, speelt niet direct de pannen van het dak. Zoveel factoren zijn van belang om dat te laten gebeuren dat soms een mindere speler beter op die positie uit de voeten kan. De tactiek, de samenhang binnen het team, de tegenstander, zijn rol op het veld, etc. zijn daar van invloed. Dit maakt het soms frustrerend lastig om te achterhalen waarom die ene speler niet functioneert. Hetzelfde geldt voor tijdens de wedstrijden waar ik de ene wedstrijd een team met 5-0 klop geef, kan het de wedstrijd daarop een stuk moeilijker zijn. Veranderen van tactiek wil niet per se helpen dan, maar soms kan daar dan dat ene moment zijn dat me weer in de wedstrijd helpt. Ik speel misschien om die reden ook al geen tijden FIFA meer, maar wel Football Manager.

  "(…) zo onpasseerbaar zijn als Iker Casillas op 11 juli 2010." En moest dit nou? :'(
 • @Rutgie sorry 🙈
 • Zo herkenbaar. Wedstrijden die je gewoon niet mag winnen online. Lat, paal en van de lijn. Tegenstander roeit de bal 1 keerbnaar voren, verdediger is plotseling versteent en de aanvaller schiet de bal heel dicht langs de keeper die duikt alsof het een super schot is het goal in.
 • Ik kan me hier ook wel in vinden. Heb FIFA jarenlang trouw gekocht, maar na 2016 was ik er wel een beetje klaar mee. Afgelopen jaar toch de verleiding niet weerstaan om 19 te kopen, maar na een paar weken was ik er wel klaar mee. Oké op de bank met een paar man is altijd leuk, maar ze mogen wel eens wat vernieuwen.
 • Maar wat zou jij dan graag zien om weer wat leven in de franchise te brengen? Dit mist eigenlijk een beetje uit dit stuk.

  Ik heb er zelf als sportfan ook al vaak over nagedacht, maar kan toch echt niet tot een goed idee komen. Er zijn gewoonweg weinig manieren om sportgames echt te verbeteren. Tuurlijk kan de gameplay altijd beter, maar zelf als dat geweldig is zal het als meer van hetzelfde gaan aanvoelen.

  Het probleem is IMO dat sporten naast het spelletje zelf ook voor een groot deel worden verhalen. En het blijkt gewoon enorm moeilijk om dit aspect goed naar een game te vertalen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren