1. Fifa 20 Review – Voetbalreus gaat onderuit
Fifa 20
0% hot!
0 members volgen dit
0 members willen dit
2 members hebben dit

Fifa 20 Review – Voetbalreus gaat onderuit

Een en al ‘boem koekoek confetti’

Fifa 20 is als een voetbalreus die iedere transferperiode weer nieuwe Galácticos aantrekt. De supersterren van dit seizoen heten onder andere Zijwaarts Dribbelen en Volta Football. Maar je alleen maar richten op spraakmakende sensatie resulteert in de voetballerij niet altijd in het beste spel. Daar weet Real Madrid na vorig seizoen alles van.

Voor Fifa-maatstaven is er best wat veranderd aan de gameplay, dankzij enkele ingrijpende aanpassingen. De voornaamste is het toevoegen van zijwaarts dribbelen. Maar ook het realistischer bewegen van de bal, die meer stuitert over polletjes en effect krijgt bij elke aanraking, en sowieso een enorme toename in animaties die ook nog eens korter op de actie worden gegenereerd, zorgen ervoor dat je op een positieve wijze even moet acclimatiseren als je Fifa 20 opstart. Het is in ieder geval niet meer zo mat en tam als Fifa 19.

Zijwaarts dribbelen

Meer details springen positief in het oog. Wanneer een bal hoog wordt weggewerkt, trekken de aanvallende spelers bijvoorbeeld langzaam terug. Maar wanneer hun centrale verdediger de bal gelijk weer naar voren kopt, valt op hoe andere verdedigende spelers toch uit voorzorg nog een paar stappen terug zetten, terwijl de aanvallers alweer aan aanvallen gaan denken. Bij de andere partij in zo’n situatie, die immers al onder druk staat, schakelt bijna iedereen direct om. Het resultaat is dat het veld realistisch bezet wordt en er ruimtes ontstaan.

Daarmee creëert EA gelijk het bestaansrecht van zijwaarts dribbelen. Door L1 ingedrukt te houden dribbel je als Frenkie de Jong en kun je nauwkeurig je tegenstander passeren, of proberen hem of haar in de luren te leggen. Voor verdedigers is er op zo’n moment ook meer uitdaging; als je tegenstander lichtvoetig begint te dansen is het aan jou om op het juiste moment in te stappen en niet het bos in gestuurd te worden. Jammer genoeg helpt EA dit kat-en-muisspel zelf om zeep door idioot veel voordeel toe te kennen aan spelers die simpelweg sneller zijn.

Het resultaat is, zeker online, een soort pingpongwedstrijd

Of gewoon rennen

Het was bij Fifa 19 juist een veelgehoorde klacht dat trage verdedigers snelle aanvallers zonder moeite bij konden houden. Het is positief dat EA naar de fans heeft geluisterd, alleen slaat de uitwerking deze jaargang veel te ver door in het voordeel van de aanvallers. Natuurlijk is het realistisch dat spelers als Marcus Rashford, Aubameyang of David Neres iedereen hun hielen laten zien, maar niet vijftien keer per wedstrijd zonder een hartinfarct op te lopen. In de carrièremodus is het dan nog zo dat spelers na een paar wedstrijden eindelijk afgemat zijn, maar online begin je elke wedstrijd weer met een volle staminabalk en dat is meer dan genoeg voor 90 minuten lang hardlopen voor volwassenen.

Tot overmaat van ramp wordt in dat soort situaties vaak pijnlijk zichtbaar hoe achteloos je computergestuurde teamgenoten meeverdedigen. Ze anticiperen totaal niet op een speler die een sprint begint in te zetten en hoopt op een steekpass. Wie zijn voorhoede selecteert op snelheid, zal regelmatig een, twee, soms drie van zijn aanvallers zo ‘brrrrroooooooaaaawwww op de brommer’ langs de slomere verdediging van de tegenstander zien rennen. Kwestie van balletje breed leggen en het is weer tijd voor ‘boem koekoek confetti’.

fifa 20

Hollywood-voetbal

Het resultaat is, zeker online, een soort pingpongwedstrijd. Fifa 20 voelt weliswaar minder alsof je ‘op rails’ speelt, maar omdat je de bal nog steeds aan een touwtje hebt en te allen tijde nagenoeg perfect kan passen, tik je met een-tweetjes in sneltreinvaart het veld over. Rond de zestien wordt het nu hooguit wat spannender dankzij zijwaarts dribbelen, maar omdat keepers het nog altijd vertikken om echte heldenrollen op te eisen, zijn uitslagen met minstens zes doelpunten, al dan niet eerlijk verdeeld, eerder regel dan uitzondering.

Dit soort uitslagen geven ook nog eens met grote regelmaat geen representatief beeld van wie er daadwerkelijk beter speelde, waardoor wedstrijden lang niet altijd een bevredigend gevoel geven. Dat klinkt negatief, maar het betekent niet dat er geen lol te beleven valt aan Fifa 20. De doelpunten zelf zijn regelmatig eyecandy, ze vormen alleen geen beloning voor hard werken. Bovendien volgen spelers je instructies erg strikt op, waardoor simpelweg veranderen van formatie of met een diepe spits in plaats van een ‘false 9’ soms echt het verschil maakt – en dat voelt goed. Als snelheid van spelers alleen niet zo krankzinnig overpowered was, zou het nog meer verschil maken en dus nog beter voelen. Fifa 20 is daardoor een soort Hollywood-variant van voetbal.

Killian Mbappe

Volta Football

Buiten het veld is Volta Football de meest in het oog springende nieuwigheid. De straatvoetbalmodus is een leuke toevoeging, maar zet de wereld niet op zijn kop. Het is geen Fifa Street waarin de nadruk ligt op flair en trucjes, want net als op het gras is het scorebord de enige score die wordt bijgehouden. De kleine speelveldjes waar je 3vs3 of 4vs4 speelt zijn te klein om echt iets zinnigs neer te zetten, waardoor de potjes al snel vervallen in een beetje rondtikken en op goed geluk richting het kleine goaltje rossen. Grotere speelvelden, zoals gymzalen, geven al wat meer ruimte, maar zelfs daar hoef je geen tactische hoogstandjes te verwachten.

Het maakt Volta een beetje vlees noch vis. Te weinig voetbalinhoudelijk, maar ook te weinig show (althans, niet meer dan het traditionele veldvoetbal) om echt een op zichzelf staande trekpleister te zijn. Dat is niet per se erg. Volta is namelijk leuk genoeg om wel als fijne afwisseling te dienen wanneer je met vrienden speelt. Wat dat betreft is het meer een aanvulling in de lijn van House Rules, dan een nieuwe The Journey.

fifa 20, volta

FUT, Career en Piemonte Calcio

In de carrièremodus en Fifa Ultimate Team vinden we vooral cosmetische aanpassingen. Zo kun je een carrière starten als vrouwelijke coach en krijgt je avatar een iets grotere rol omdat je interviews kan geven na elke wedstrijd. Om beide geven we eigenlijk verdraaid weinig, omdat de interviews geen noemenswaardige impact op je team hebben, we ze daarom overslaan en daarom onze Avatar nooit zien. FUT geeft je dit jaar meer opties om je team cosmetisch te personaliseren, met onder andere spandoeken voor achter het doel en meer opdrachten om je het hele seizoen zoet te houden. Verder blijft FUT natuurlijk een commercieel pay-to-win-spelletje en voorspellen we nu alvast dat iedereen en zijn moeder alleen maar op pace gaat selecteren.

Zowel de carrièremodus als FUT profiteren natuurlijk wel ontzettend van de vele licenties die EA bezit. Alle grappen en grollen over Piemonte Calcio daargelaten is elke denkbeeldige competitie vertegenwoordigd en kun je dus naar hartenlust je eigen team samenstellen. Toch mogen we ook hier inmiddels wel eens kritisch op zijn. Topclubs zien er fenomenaal uit, maar met de andere licenties gaat EA simpelweg gemakzuchtig om. De spelers in de Eredivisie lijken bijvoorbeeld natuurlijk weer voor geen meter. De Johan Cruijff ArenA, het enige Nederlandse stadion in het spel, is nog steeds de oude versie met die lelijke oranje stoeltjes, ondanks dat het Amsterdamse stadion al zo’n twee jaar terug verbouwd is.

Dat niet iedereen waarde hecht aan de gelijkenissen van de reservekeeper van FC Emmen is begrijpelijk, maar EA boekt ook geen enkele progressie op dit vlak. Het zijn ieder jaar dezelfde clubs die wel liefde krijgen en dat aantal wordt maar niet groter. Pronken met licenties is op deze manier een klassiek gevalletje scorebordjournalistiek.

El Sierd

Toch is EA niet helemaal vergeten dat Nederland bestaat, want, jawel, het archaïsche commentaar van Evert Ten Napel en Youri Mulder is eindelijk bij het grofvuil gezet – daar waar het thuishoort. Hun vervangers heten Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Van het hyperactieve commentaar van El Sierd moet je houden (hij heeft helaas geen restauranttips), maar Grueter levert in ieder geval realistisch klinkend commentaar.

Jammer genoeg leveren de Willie Wortels achter het commentaar nog steeds maar matig werk af. Inhoudelijk klopt het soms van geen kant (Grueter die blijft volhouden dat er in een slotfase van alles kan gebeuren “als het verschil maar 1 doelpunt bedraagt”, ook al sta je 3-0 voor) en de intonatie gaat soms alle kanten op - al is dat misschien ook wel waarheidsgetrouw met Sierd aan de microfoon. Ook valt juist als Sierd iets te enthousiast dreigt te worden (“Zoooooo””Poeeeeeeeeeeeh””Bwaaaaaah!”) het volume een beetje weg, alsof de geluidstechnici bij EA ook niet goed wisten wat ze ermee aan moesten.

Ondanks dat is het nieuwe commentaar een grote stap voorwaarts waarmee ‘wij’ ons eindelijk gehoord voelen. Als alles tegenzit, kunnen we tenminste altijd nog lachen om El Sierd met uitspraken als “Had die keeper niet beter op de lijn kunnen blijven? HAD IE NIET BETER THUIS KUNNEN BLIJVEN?!”, “Hij kopt helemaal verkeerd alsof ie een vierkant hoofd heeft” of “Een steekpass in de ruimte. Haha, die is dan meestal voor Wubbo Ockels”. Daar scoort EA dit jaar punten mee, maar volgend jaar moeten ze er toch wel honderd maken om niet vroegtijdig uitgeschakeld te worden.

Fifa 20 is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Op de Switch is een ‘Legacy Edition’ beschikbaar zonder de besproken vernieuwingen. Voor deze review is Fifa 20 gespeeld op een PS4 Pro.

Conclusie en beoordeling

Fifa 20

Fifa 20 en Sierd de Vos vormen de perfecte match: het hele spel is namelijk een en al ‘boem koekoek confetti’. Pure snelheid, sensationeel countervoetbal en kinderachtige kapsonesdansjes na een goal voeren de boventoon. Dat is geen kritiek, maar wel een constatering. Het is heus leuk om met veel show en grandeur een tegenstander af te troeven, maar met ‘echt’ voetbal heeft Fifa dit jaar nou eenmaal niet veel te maken. Allemaal op de brommer brrrwwoooaaah!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Volta leuke en toegankelijke extra
 • Zijwaarts dribbelen
 • Oogt realistischer dankzij animaties en balgedrag
 • Sierd de Vos en Jeroen Grueter
 • Minpunten
 • Nederlands commentaar technisch matig in de game verwerkt
 • Haalt weinig uit de vele licenties
 • Keepers vervullen zelden tot nooit een heldenrol
 • Computergestuurde verdedigers zijn laks
 • Snelheid is véél te bepalend

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Vragen over Fifa 20? AMA!
 • Heb m woensdag gedownload, maar helaas heeft t bijna de hele avond geduurd voor ie geïnstalleerd was, dus buiten een vriendschappelijk potje in aftap nog niet kunnen spelen.

  Vanavond maar eens mee aan de slag.
 • Wat zou jij dan van keepers willen zien? Het is toch juist een positief punt dat ze niet al teveel opvallen? Vorig jaar gebeurde het nog vaak genoeg dat ze er in 1 wedstrijd 5 90% kansen uit wisten te halen. Dit jaar heb ik veel meer het idee dat als je je goed positioneerd de keeper er weinig aan kan doen.

  En het is ook bewust dat de AI niet super meer mee verdedigt. In voorgaande edities was het vrij gemakkelijk de computer al het verdedigende werk te laten doen en zelf pas op het laatste moment in te grijpen. Je zult dit jaar echt moeten gaan opletten was je tegenstander van plan is en hier zelf op anticiperen.
 • @Shuckles Goeie vraag! De rol van keepers is natuurlijk lastig, ze moeten ook niet onpaseerbaar zijn. Maar in Fifa laten zelfs de beste keepers ter wereld enkele ballen wel heel gemakkelijk door, als je bijvoorbeeld 1 op 1 doorbreekt. Alsof het spel dan al bepaald heeft dat je maar moet scoren. PES zit wat mij betreft meer op de sweet spot. Keepers zijn niet perfect, maar de manier waarop ze geanimeerd zijn maakt het op zijn minst geloofwaardig als ze iets doorlaten of misgrabbelen. Bij Fifa denk ik te vaak: steek dan gewoon je arm uit!

  Met de verdediging eigenlijk precies zo. Ze hoeven me niet het werk uit handen te nemen, maar ze mogen heus wel meelopen als iemand dreigt door te breken. Of sneller anticiperen bij rebounds, die er ook verdraaid vaak in gaan dit jaar (combi van keepers die gewoon dom terug de zestien in kaatsen, en laks verdedigwerk) Je kunt immers niet alle vier de verdedigers tegelijk bedienen. Overigens gaat PES daar dit jaar ook regelmatig de fout mee in hoor.
 • Deze game blijft mij alleen boeien door FUT,buiten dat speel ik die "andere" game.
 • Ik haal Fifa altijd in huis omdat zoonlief het graag speelt. Ik voel het ieder jaar weer even aan de tand. Maar ik krijg echt sterk het idee dat deze game voor een bepaalde doelgroep is. Veel goals en als beloning een fortnite dansje doen.

  Altijd lachen dat EA pretendeert dat het een voetbalsim is, terwijl het eigenlijk zoals al in deze review beschreven is, meer een hollywood actie film is.

  Potje tegen CPU vind ik ook echt gewoon tenenkrommend slecht, ieder jaar weer.

  Ach ik stop wel met m'n relaas en ga weer even PES spelen. Alhoewel ik ook soms afgeef op PES, altijd lekker om te weten dat het altijd slechter kan.
 • Geen FIFA 20 voor mij, voor een potje voetbal speel ik gerust FIFA 19.
 • @CyberFl

  Fifa 19 kan echt niet tippen aan de gameplay van 20 dus je mist echt iets
 • Echt ongelofelijk dat iemand als minpunt aan geeft dat computergestuurde verdedigers te laks zijn. Dan moet er een keer handmatig verdedigd worden, is het weer niet goed. Ik heb er heel weinig problemen mee. Maar, ik begrijp dat sommige mensen dus liever net als in FIFA 19 lekker terug willen rennen met aanvallers en middenvelders om zo de bal te veroveren. In plaats van dat je daadwerkelijk je verdedigers aan het werk zet. Krijg gemiddeld minder dan 1 goal per westrijd tegen. Het geheim zit hem in snel switchen van spelers om pass lijnen te blokkeren en ''runs tracken''. Tevens is het goed timen van tackles cruciaal. Het verdedigen voelt af en toe zelf te overpowered aan als je het vergelijkt met aanvallen in mijn ogen. Spelers kunnen namelijk amper snel draaien en keren.
 • @SPN20Dutch
  Leuk dat je alles recht probeert te lullen door een ander indirect slecht te noemen. Maar het switchen van speler tijdens een bal wat gewoon naar voren word gemaaid of een rebound heeft geen nut. Je bent altijd te laat. De aanvallers zijn standaard sneller en vooral nu. Het is gewoon weer Fifa 16 en lijkt wel een cirkel te worden. Elk jaar is de ander weer overpowered.
 • @ShadowhunterrX
  Kun jij überhaupt wel lezen? Ik pak één punt uit de review, waar ik het volstrekt mee oneens ben en meteen probeer ik alles recht te lullen? Welke planeet kom jij in hemelsnaam vandaan? Deze game lijkt in de verste verte niet op FIFA 16. Hoe kom je daar nou weer bij? FIFA 19 was echt rampzalig, wat mij betreft het absolute dieptepunt in de FIFA reeks. FIFA 20 heeft een aantal goede punten die ze onder handen hebben genomen, en wat zeker potentie heeft. Maar, het schiet in een aantal punten compleet tekort. Ik zou de game een 5 geven op dit moment.
 • @SPN20Dutch

  Please….dude…verdedig geen EA game. Dat is onbegonnen werk. Ze zijn veel te cheap.

  Ik heb niets met sportgames omdat ze vaak tenenkrommend slecht zijn. Zie ook deze review weer. Ik zou de FIFA games wel eens in de handen willen zien van een echt goede publisher en studio. Er valt zoveel meer uit te halen.
 • @Ramirez
  Hoe kom je in godsnaam bij dat ik deze game verdedig? Er zijn vele pijnpunten die aangepakt dienen te worden. Maar, het ene puntje dat ik hierboven aanstip in mijn reactie is daar absoluut geen één van. Leer eens begrijpend te lezen.
 • @SPN20Dutch

  Kortom je verdedigt dat punt en daarmee de game. Ik zie je ook nergens in die post de echte pijnpunten opnoemen waar je hebt over hebt. Geeft niks hoor ieder zijn/haar ding.

  Je bent het gewoon niet eens met deze review en dat mag. Maar door je begrijpend lezen opmerking kan ik niet anders denken dat, door de vele negativiteit rondom deze FIFA, je het allemaal iets te persoonlijk aantrekt.

  Het is maar een voetbal game joh. Een crappy one nog wel. Maargoed mijn mening telt ook niet echt. Aangezien ik de laatste goeie FIFA FIFA98 vind.
 • @Ramirez

  Ik ben het dan ook met hem eens dat ik verdedigen niet vervelend vind in deze game. Je moet nu gewoon meer zelf doen en kan minder aan de AI laten, maar dat heeft gewoon een aanpassing aan je speelstijl nodig.

  Er zijn ook echter genoeg minpunten, carrière is gewoon kapot omdat topteams nauwelijks hun beste spelers opstellen, waardoor teams als Man City, Bayern of Barca vaak genoeg degraderen.
  Ook mag Player Switching wel verbeterd worden, Keepers moeten getweaked worden en er zijn nog een aantal andere kleinere glitches en bugs.

  Dat EA een kut publisher is betekent natuurlijk alleen niet dat alles wat ze doen ook meteen kut is. Je moet gewoon neutraal naar de game kijken, anders ben je geen haar beter bezig dan EA.
 • Heb na jaren FIFA (sinds 2004, met enkele uitzonderingen, jaarlijks gekocht) eens gedacht om PES nog eens te testen.
  Ik was echt omver geblazen. Niet alleen qua gameplay (speelt veel moeilijker, leuker en realistischer dan FIFA), maar ook grafisch draait PES veel beter mee in deze generatie.

  FIFA heeft dan wel een blits menu, betere commentaar, een veel betere online verbinding en een pak meer officiële licenties. Ze blijven ieder jaar steken op wat ze vaak drie jaar geleden al hebben verwezenlijkt. Zo blijft de Champions League gewoon onveranderd. Zelfde animaties, zelfde kleurenfilter, zelfde commentaar. Maar hey, het menu past zich wel aan naargelang het soort wedstrijd. Zo zal een Premier League wedstrijd een Premier League achtergrond krijgen… Wauw EA, wauw! Fantastisch knappe toevoeging.

  Grafisch blijven ze plakken (zie voorbeeld) en t.o.v. PES staan ze zelfs lachwekkend achter. PES heeft tijdens het spelen (herkauwde animaties dus buiten gelaten) een veel echtere indruk. Het stadion, het publiek, de belichting. Een PES-bal trappen in het kruis heeft zelfs effect op de virtuele pechvogel!

  Uiteraard zal PES grafisch geen al te grote stappen zetten, maar ze hebben een voorsprong. Vergelijk het met Driveclub. Dat gedateerd spelletje is grafisch nog steeds indrukwekkend. FIFA 20 is gewoon voor uitgave al gepasseerd omdat het nog steeds op FIFA 17 lijkt met geüpdatete gezichten en tenuetjes.

  FIFA moeten niet alleen de kloof tussen PES dichten… ze moeten ook eens stappen vooruit durven nemen op hun eigen franchise en bepaalde aspecten die geen FUT geld opleveren als eerste fiksen.

  Snap ook niet goed dat mensen die de competities uit eigen land volgen, kiezen voor FIFA. PES heeft meer aandacht voor de Eredivisie en de Belgische Pro League.
 • Heb weinig ervaring met FIFA, maar uit de PU/IG stream werd inderdaad gelijk duidelijk dat keepers niet realistisch zijn. Een held als vd Sar die de meest simpele ballen het net in laat gaan doet een beetje pijn.
 • Net een aantal potten gespeeld en ik heb het gevoel dat verdedigen bijna onmogelijk is en dat keepers geen bal klem hebben. Ik kan er geen fuck van maar een gem. van 6-7 goals per wedstrijd kan ik wel beamen en daarvan scoor ik er zelf ook een aantal.

  Sierd en Jeroen komen me nu al de strot uit. Vroeeeeem en ik ga weer over op Engels commentaar.

  Nee mijn eerste indruk t.o.v. 19 Is nog niet al te best.
 • Om beide geven we eigenlijk verdraaid weinig, omdat de interviews geen noemenswaardige impact op je team hebben, we ze daarom overslaan en daarom onze Avatar nooit zien.

  Lars, zeg je daarmee dat het moreel van spelers nietszeggend is? Waarom benoem je niet het moreel van spelers?

  Jammer dat er niet benadrukt wordt dat er veel te doen is in FIFA. Zo heb je Carriere, Profclubs, FUT (met diverse opties daar weer in), Volta (met diverse opties daar weer in), Seizoenen/co op, de CL (met helaas verouderde gegevens nog van vorig seizoen..) de aftrapmodus (met diverse house rules mogelijkheden) en 64 skill games. Ik vind deze diversiteit toch wel een pluspunt.
 • @Paper_Mario Ik heb eerlijk gezegd niet gemerkt dat dat moreel nou heel veel doet met de prestaties van spelers. En zelfs al zou dat wel uitmaken, door simpelweg te winnen is toch al iedereen blij. Kortom, die interviews maken het verschil niet en dus sloeg ik ze al heel snel over ;-)

  De diversiteit van Fifa is zeker een sterk punt hoor, maar het is niet echt diverser dan Fifa 19 ofzo, op Volta na dan. Ik ga er dus van uit dat men daar wel van op de hoogte is en heb me in de review meer gericht op wat nieuw of anders is in Fifa 20!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren