1. Fifa 20 Ultimate Team – Balanceren op het randje

Fifa 20 Ultimate Team – Balanceren op het randje

Toegankelijker, of toch meer diepgang?

Fifa Ultimate Team is verreweg de populairste modus van Fifa. Logisch dus dat EA voor Fifa 20 zich afvraagt hoe het spelers wéér een jaar fanatiek kan laten bouwen aan hun droomteam, maar tegelijkertijd nieuwkomers niet afschrikt. En dan ligt FUT sinds afgelopen jaar ook nog eens in steeds meer landen onder een vergrootglas. EA is naar eigen zeggen echter overal op voorbereid.

Meer is beter

FUT-fans een nieuw seizoen binden lijkt een makkelijke opgave voor EA. Gooi simpelweg meer content, meer uitdagingen en meer personalisatieopties richting de spelers, zou je zeggen. Dat is dan ook precies wat EA doet in Fifa 20. Geen radicale veranderingen, maar simpelweg meer, meer, meer lijkt het credo.

Wat misschien wel het meest in het oog springt, zijn de nieuwe personalisatieopties in het stadion. Clublogo’s en tenues waren natuurlijk al aan te passen. Daar komt nu ook de aankleding van het stadion bij. Denk aan een vlag op de middencirkel bij opkomst, maar ook spandoeken en kleuren aan de balustrades en zelfs grote sfeeracties achter de goals. Ineens heb je echt het idee dat jóuw legioen op de tribune herrie zit te schoppen. Met echte clubbadges, silhouetten van voetballers, maar ook een dabbende eenhoorn, zijn er genoeg opties om je eigen draai aan een club te geven. Zo is zelfs van Piemonte Calcio nog wat te maken.

Maar ook buiten het veld zien we nieuwe dingen. Zo zijn er nu season objectives, juist om de mensen die Fifa 20 Ultimate Team het hele seizoen rond spelen te blijven boeien. Vergelijkbaar met veel andere online games zijn dit uitdagingen die maar een paar dagen beschikbaar blijven en in ‘seizoenen’ worden uitgegeven. Dat is in de voetbalcontext een beetje verwarrend, maar in dit geval wordt een tijdsbestek van circa 6 tot 8 weken bedoeld. Wie binnen zo’n seizoen meerdere uitdagingen voltooid, kan weer extra beloningen tegemoet zien die daarna niet meer te verkrijgen zijn.

Er zijn ook nieuwe zogenoemde milestones voor dit soort spelers te behalen. Dit zijn doelstellingen voor de langere termijn, wederom bedoeld om gedurende het seizoen te behalen. Een voorbeeld dat gegeven wordt is het scoren van honderd doelpunten, al is dat iets dat sommige spelers misschien al na een week voltooien. Ook via de milestones zijn weer beloningen te verkrijgen. Als voorbeeld wordt een voetbal in 16-bit stijl getoond. EA wil verder nog niet te veel details prijsgeven over de exacte season objectives, milestones en beloningen en ook de exacte tijdsspanne van de season objectives staat nog niet vast.

House Rules in FUT

Fifa 20 Ultimate Team moet tegelijkertijd toegankelijker zijn voor nieuwe spelers en minder prestatiedruk op de spelers te leggen. Zo introduceert EA dit jaar FUT Friendlies, waarin je wel met jouw eigen team speelt, maar volledig unranked. Het kost je spelers geen wedstrijden en je kan er niets mee winnen of verliezen. Behalve dan onderling prestige, want de statistieken tussen je vrienden worden weldegelijk bijgehouden. FUT Friendlies zijn offline, online en online tegen vrienden te spelen.

De vorig jaar geïntroduceerde House Rules doen ook hun intrede in FUT. EA introduceert voor Fifa 20 een aantal nieuwe House Rules-modi, waarvan een paar alleen te spelen zijn met je Fifa Ultimate Team. Zo is er Max Chemistry, waarin spelers ongeacht nationaliteit of club maximale chemie hebben en je dus écht je droomteam samen kunt stellen. Messi, Ronaldo en Zlatan in je voorhoede bijvoorbeeld. Bij Swaps krijg je ineens spelers van je tegenstander in je team.

Bij King of the Hill, dat overigens ook in de gewone Kickoff-modus speelbaar is, kun je eerst als het ware ‘opladen’ door te dribbelen in een box in het veld. Een goal die je darana maakt is dan bijvoorbeeld twee of drie doelpunten waard. Bij Mystery Ball, eveneens beschikbaar in Kickoff, krijgt de bal iedere keer dat hij buiten de lijnen belandt een ander effect, zoals een snelheidsboost. House Rules was ongetwijfeld een van de grappigste toevoegingen aan Fifa sinds jaren, dus het is positief dat EA meer House Rules bedenkt en ze nu ook in FUT introduceert.

Fifa houserules

Lootboxes en Icons

Over of EA ook iets aanpast aan de distributie van de gewilde digitale voetbalkaartjes, is men kraakhelder: “Nee, want we voldoen inmiddels aan alle regelgevingen”, doelend op de maatregel om in België geen FUT Coins meer te verkopen. Ook in Nederland zijn er discussies of en in hoeverre lootboxes in het algemeen en pakjes met FUT-kaartjes in het bijzonder onder kansspelen vallen. Vooralsnog ziet EA geen reden om iets aan te passen.

Terwijl ze daar bij de Canadese ontwikkelstudio weldegelijk weten waar Nederland ligt. Virgil van Dijk schittert bijvoorbeeld niet alleen op de cover, maar is ook ‘FUT ambassadeur’, samen met Sancho van Borussia Dortmund en Vinícius Júnior van Real Madrid overigens. Dit trio zullen we dus veelvuldig in de menu’s en marketing van FUT zien. Ook bij de nieuwe FUT Icons vinden we een belangrijke Nederlander terug: Ronald Koeman. Verder zijn onder andere Drogba, Pirlo, Ian Wright en Carlos Alberto bevestigd als nieuwe Icons. Of de statistieken van Johan Cruijff in Fifa 20 Ultimate Team gecorrigeerd worden, is nog niet bekend.

Virgil van Dijk

Wat vind jij van de veranderingen bij FUT in Fifa 20? En welke veranderingen zou jij graag zien?

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

  • Waar blijft de demo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren