1. Fifa 20 Volta Hands-on – Houdt het ‘Street’

Fifa 20 Volta Hands-on – Houdt het ‘Street’

Zonder terug te vallen in de jaren 00 Urban-hype

Fifa 20 kent genoeg vernieuwingen op het veld en ook in Ultimate Team zitten de nodige nieuwigheden. De meest prominente toevoeging aan Fifa 20 is echter ongetwijfeld Volta, een aparte modus waarin je niet op het gras voetbalt, maar op de straat.

Geen ‘Fifa Street’

Toch is Volta niet simpelweg een nieuwe iteratie van Fifa Street. Wie zich de Fifa Street-games van vorig decennium nog kan herinneren, weet dat die games gedurende de urban hype steeds bespottelijker werden. Fifa Street uit 2012 was iets meer down to earth, maar nog steeds duidelijk apart ontwikkeld van de ‘gewone’ Fifa. Volta tackelt de grootste nadelen van die game door juist integraal onderdeel van Fifa 20 te zijn.

Fifa Volta

Volta speelt in grote lijnen namelijk hetzelfde als Fifa 20 op het grasveld met complete elftallen. Je snapt dan gelijk waarom EA juist dit jaar zoveel aandacht heeft besteed aan het realistisch laten stuiteren van de bal en strakkere controle in de kleine ruimtes of tijdens een-op-een-acties; je doet namelijk niet anders bij Volta.

De gelijkenis tussen Fifa 20 op straat en op gras moet zeker niet als een nadeel gezien worden, maar juist als een voordeel. Het maakt de drempel om Volta op te starten namelijk belachelijk laag. Het momentum van de bal, de bewegingen van spelers, de trucjes, alles is zoals je het kent van het veldvoetbal. Uiteraard wel aangepast, want op Volta schiet je niet van 20 meter in een kruising of op iemands stropdas, en een vliegende tackle is ook uitgesloten op straat, maar knap genoeg heeft EA een perfecte balans gevonden waardoor we geen seconde hoeven te wennen aan Volta. Kunnen we gelijk over op belangrijkere zaken, zoals je tegenstander voor schut zetten.

Want uiteraard is straatvoetbal wel meer show dan veldvoetbal. Dat blijkt vooral uit de details, die EA niet vergeten is. Bij het vieren van een doelpunt zien we bijvoorbeeld geen replay, maar wel een filmpje van de goal op iemands telefoon. Heb je je tegenstander écht goed uitgekapt, dan kun je de bal ook nog op klassieke wijze liggend over de streep duwen met je hoofd.

Fifa Volta

Ook is er aandacht besteed aan de omgeving. Waar het bij veldvoetbal weinig uitmaakt of je in de Johan Cruijff Arena of Camp Nou speelt, omdat je toch 90% van de tijd gras ziet, is in Volta ieder pleintje anders. Er zijn gymzalen, inclusief karakteristiek gepiep, en echte straatveldjes, maar ook professionele voetbalkooien. Ieder veld is met en zonder muren te spelen, wat vanzelfsprekend voor net een andere dynamiek zorgt. Ook is Volta in verschillende formaties te spelen, zoals drie tegen drie, maar ook met wel vijf spelers aan elke zijde.

Opvolger van The Journey

Na een paar potjes gespeeld te hebben, zijn we zeker enthousiast over de toevoeging van Volta. Zeker tegen een menselijke speler is spelen op de straat een lekkere afwisseling op traditioneel veldvoetbal, maar juist omdat Volta hetzelfde aanvoelt hoef je nauwelijks om te schakelen. Wel ben je met drie of vier spelers tactisch wat beperkter, waardoor we er op een gegeven moment ook wel weer even klaar mee waren.

Om nou te voorkomen dat Volta alleen maar als een extraatje voor wat meer variatie wordt gezien, heeft Volta ook een eigen carrièremodus die we gerust mogen zien als een opvolger van The Journey. Die verhalende modus kwam met Fifa 19 ten einde en keert niet terug in Fifa 20, maar met Volta start je alsnog je eigen carrière. Het grote voordeel van Volta is dat je dit keer helemaal je eigen speler kan maken. Die speler kan mannelijk of vrouwelijk zijn, want op de straat speelt iedereen samen.

In de verhaalmodus van Volta bouw je je eigen straatvoetbalteam waarmee je de wereld over reist, van Amsterdam, tot Londen, tot Tokio. Gaandeweg vergaar je spelers voor je team, en nieuwe kleding en accessoires voor jouw speler of speelster.

Fifa Volta

Voor de items introduceert EA Volta Coins, een in-game valuta. Onduidelijk op dit moment is of die ook via microtransacties te verkrijgen zijn. Items en coins zijn in ieder geval (ook) te verkrijgen door gewoon te spelen en door speciale challenges te voltooien. Voor het bouwen van je team hevelt EA een klein beetje Chemistry uit Fifa Ultimate Team over, maar onduidelijk is ons nog in hoeverre dat een rol speelt. Het lijkt erop dat je in de verhaalmodus niet met echte spelers te maken krijgt, dus nationaliteit en competitie spelen dan geen rol.

Eredivisievoetbal op de straat

Dat betekent overigens niet dat er helemaal geen echte spelers in Volta zitten. Sterker nog, alle spelers uit Fifa 20 zijn speelbaar in Volta. Terwijl het Nederlandse voetbal in Fifa Street in 2012 nog zeer matig was vertegenwoordigd, is het dus nu gewoon mogelijk om ook met Lozano of Ziyech een potje te straatvoetballen tegen de sterren van Piemonte Calcio.

Rondom de verhaalmodus van Volta is nog een boel onduidelijk en we zetten best wat vraagtekens bij hoe lang Volta leuk blijft, maar zelfs in het slechtste geval lijkt Volta in ieder geval een leuke, toegankelijke en frisse afwisseling te worden op het gewone veldvoetbal. Dat is eigenlijk al meer dan waar we op rekenen normaal gesproken bij een nieuwe jaargang Fifa.

Fifa 20 verschijnt op 27 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

  • Ik blijf fifa 20 koken ik koop fifa al sinds 1994 dus dit jaar weer

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren