1. Film Review- Evil Dead II : Dead by Dawn

Film Review- Evil Dead II : Dead by Dawn

Intro

Het is nu waarschijnlijk duidelijk dat ik naast een fanatiek (soms misschien iets te fanatiek) gamer ben, ook een fanatieke film en serie kijker ben en ik vooral kan genieten van B-films. Daarom heb ik besloten om van af nu elke maand een review over een film of serie te posten op insidegamer.nl. Dit keer is Evil Dead 2: Dead by Dawn aan de beurt
Een sequel zonder de rechten op het éérste deel

De film begint gelijk sterk met een zeven minuten durende recap van het éérste deel, een klein detail is dat deze scènes opnieuw gefilmd zijn omdat Sam Raimi (de regisseur) de rechten op het éérste deel was kwijt geraakt en scènes van het origineel dus niet mocht gebruiken. Na deze zeven minuten begint het tweede deel pas echt. Voor de mensen die de films achter elkaar willen kijken is er een trucje om de films naadloos met elkaar te verbinden, spoel de recap van Dead by Dawn door tot dat je bij de zelfde scène komt waar het éérste deel eindigde en speel de film van af dat moment af.
horror-komedie een perfecte mix

Waarbij The Evil Dead nog een echte horror film met geen enkele (bedoelde) humoristisch scènes was, is Dead by Dawn een Horror-komedie (de horror heeft in dit deel nog steeds de overhand) en dat is een mix die verrassend goed uitpakte voor de film. de film maakt nog steeds gebruik van mentale angst door dat je de kandarian demon ( de antagonist van de Evil Dead franchise die er op gebrand is om de wereld in totale chaos te brengen) nog steeds niet ziet maar enkel hoort maar dit keer infecteert hij ook vaker de personages en omdat hij ongezien mensen kan infecteren weet je niet waneer iemand geïnfecteerd is en daardoor zit je telkens op het puntje van je stoel af te vragen waneer de kandarian demon toe slaat en dat hakt aardig op je mentale gezondheid in. Maar zoals ik ook al zei is het ook een komedie film en daardoor komt het vaak voor dat je eerst door spanning op het puntje van je stoel zit om er vervolgens van af te vallen omdat er een grappig scène voorbij komt, maar daarna is de kans groot dat je juist weer huilend van angst op de grond ligt en juist omdat deze scènes elkaar zo goed opvolgen is deze film een perfect voorbeeld voor films uit deze Horror-komedie genre. Ook is de film heerlijk over the top qua blood en gore, zo word er op een gegeven moment een afgehakte hand (die geïnfecteerd is door de kandarian demon ) die in de muur gekropen is overhoop geschoten met een shotgun en spuit er ongeveer een liter of tien bloed uit het gat in de muur.
Evil Dead 2: Flaw by Dawn

Ook deze film is niet perfect en heeft jammer genoeg ook een aantal mankementen. Ondanks de film een groter budget heeft zie je erg goed dat sommige scènes nep zijn, zo is er bijvoorbeeld een scène waarbij er een oogbal uit een oogkas schiet en in de mond van één van de personages terecht komt in deze scène zie je het touwtje waarmee het oog door de lucht vliegt en in de mond terecht komt. Dit breekt jammer genoeg een beetje de immersie. Daarnaast is ook de cast niet helemaal geweldig zo zijn Jake (Dan Hicks) , Ed (Richard Domeier) Annie (Sarah Berry)en Bobby Joe (Kassie Wesley , al was zij wel een genot voor het oog) niet altijd heel erg overtuigend geacteerd. Ash (Bruce Campbell) is dan wel weer overtuigend geacteerd, in het éérste deel was hij matig maar nu steelt hij de show. Je kan echt merken Campbell zijn acteer skills heeft verbeterd in de jaren tussen deel 1 en 2.
Evil Dead

Conclusie en beoordeling

Film Review- Evil Dead II : Dead by Dawn

Evil Dead 2 : Dead by Dawn is een geweldige film en het is nog meer over the top gory dan z'n voorganger en heeft daarnaast ook nog eens een heerlijke dosis aan zwarte humor die de ervaring alleen maar beter maakt. Het is jammer dat sommige scènes er nep uit zien en de meeste cast leden op Bruce Campbell na geen hoogstaande acteurs/actrices zijn en dat breekt de immersie een klein beetje, maar ondanks deze flaws is de film op vele fronten beter dan z'n voorganger en ik raad de film (horror) fanaten deze film dan ook aan. Overigens is sinds 11 december de 4k blu-ray versie uitgebracht dus als je een 4k tv en speler hebt raad ik je aan de film in 4k glorie te gaan kijken.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Wederom goed gebruik van mentale angst
 • Nog meer over the top gore
 • Een vervolg dat een originele eigen draai geeft aan zijn eigen genre...
 • ...En ook nog eens werkelijk iets toevoegd
 • Minpunten
 • Niet alle cast leden presteren even sterk
 • Sommige scènes zien er nep uit ondanks het gebruik van een groter budget.

Dit artikel delen

Over de auteur

Meta_coola Fanatieke J-rpg en Assassin's Creed speler, je kan me ook wakker maken voor uncharted en Red Dead Redemption. Naast hardcore gamer ook een echt film freak hoe meer B film materiaal het is hoe blijer ik ben.

Reacties

 • Hmm, na het lezen van deze review weet ik eigenlijk niet echt waar de film over gaat. Je kunt je intro beter iets meer richten tot de film, hetgeen je intro nu vertelt kan ik ook lezen bij "Over de auteur".

  Ik zou je ook willen aanraden om de tekst door iemand anders te laten lezen vooraleer je deze publiceert. Er zitten slecht gebouwde (en veel te lange) zinnen in en ook een paar kleine typefoutjes.

  Verder wel mooie kritiek geleverd op een film die je graag ziet (las ergens dat je deze film al een aantal keer gezien hebt?).
 • @capt-hb
  Evil dead 2 is eigenlijk een moeilijk te beschrijven film, het verhaal is niet het belangrijkste maar de performance van Bruce Campbell en de regie van Sam Raimi des ter meer. Ook het brillainte camera werk mag niet onbenoemd gelaten worden.
  Dit is echt een film die je moet zien om hem volledig te waarderen.
  Overigens geld hetzelfde voor het eerste deel. Kleine tip: kijk die vooral met het commentaar van Bruce Campbell ;-)
 • @capt-hb

  Zoals @mole28 al aangeeft is de film heel erg moeilijk te beschrijven. Maar ik moet ook toegeven dat ik de fout heb gemaakt dat ik er van uit ging dat de mensen die deze review willen lezen ook de review van het eerste deel hebben gelezen.

  Ik heb de film inderdaad al heel vaak gezien, sowieso sinds m'n 4de bijna elk jaar naar de film gekeken (ik weet het, men denkt nu waarom kijkt een een 4 jarig jochie naar een horror film. Mijn ouders waren met dit soort zaken vrij soepel)
 • Dat laatste stuk van de blu ray in je eindbeoordeling had je niet daar hoeven te vermelden.
 • Toen ik de titel van de film zag wist ik al dat jij het artikel geschreven had :-D

  Leuk dat je dat zegt om de eerste 7 minuten over te slaan en zo direct verder te gaan waar deel 1 op hield, zo had ik beide films vroeger op videoband staan!
  Evil dead 2 is volgens mij de beste horror komedie ooit gemaakt en maakte van Bruce Campbell een echte cult-ster.

  Overigens weet ik niet of ik de film in 4K wil kijken, als je bijvoorbeeld de dvd van deel 1 kijkt, zie je veel foutjes (zoals een vierkant vlak om de maan) die op videoband niet op vielen ;-)
 • @mole28

  Voorspelbaar eh xD. Ik denk dat het bij alle titels van mijn reviews overduidelijk te zien is dat het er eentje van mij is. Is aan één kant natuurlijk alleen maar beter want dan kunnen de mensen die zich aan artikelen van mij ergeren gelijk het artikel overslaan zonder er op te moeten klikken en hoeven ze dus ook niet geïrriteerd te worden ;)

  Ik weet niet aan een kant zou ik het wel in 4k willen zien aan de andere kant ben ik idd bang dat de oudheid van de film dan te goed te zien is.
 • Wat ik een beetje jammer vind, is dat je de afgelopen artikelen best veel opbouwende kritiek hebt gehad, maar dat je daar - verbeter me als ik het verkeerd zeg - niks mee lijkt te doen.

  Wederom: je tekst leest niet lekker. Om twee redenen:
  1. Het leest als losse delen, zonder een rode draad, waarbij je letterlijk de verplichte alinea's lijkt af te vinken (inleiding, middenstuk, conclusie) maar daar niks bijzonders mee doet (je intro is wederom in de trant van "ik ben een liefhebber en schrijf nu over een van mijn favoriete films") en er geen samenhang in aanbrengt.
  2. Er zijn legio fouten in de zinsconstructies en spelling. Het is al vaker aangeraden, maar laat je tekst in het vervolg eens doorlezen door een vriend of een IG-member.

  Hoe dan ook, succes met je volgende artikel.
 • @barton

  Ik wil hier even een lans breken voor Coola, die zijn tekst wel degelijk door een member heeft laten lezen en met die feedback al een heleboel heeft gedaan.

  Deze member (ik zei de gek) heeft alleen geen spelling en/of grammatica verbeteringen aangebracht maar vooral gedachten genoteerd over de leesbaarheid en opbouw van de tekst. Aan Coola zelf, heb ik de taak gelaten om daar wat mee te doen.

  Ik vind dat, vergeleken met de tekst die ik kreeg, Coola wel degelijk laat zien de feedback toe te passen. Dat het uiteindelijke resultaat geen hele strakke tekst is, is een feit. Hier ligt nog veel verbetering bij Coola zelf en ik hoop dat hij zich niet laat ontmoedigen en dit op blijft pakken.

  Feedback is een leerschool!
 • @barton

  Ik zal nooit ontkennen dat mijn reviews qua kwaliteit niet goed zijn. En zal ook nooit ontkennen dat ik koppig ben en m'n eigen gang ga. Maar ik luister wel degelijk naar de feedback die ik krijg.  Overigens zal dit mij nooit ontmoedigen ik ga gewoon door zolang ik mij zelf er goed bij voel.
 • Leuk om weer een tekst van je te lezen Coola!

  Toch ben ik het toch wel met andere members eens dat je inleiding zeker nog een stuk beter kan. Nu zijn dat vooral huishoudelijke mededelingen die je ook in een commentaar had kunnen zetten. Je intro zou er voor moeten zorgen dat ik geingeïnteress raak en je tekst verder wil lezen, dit is op dit moment niet het geval. Pak anders eens 5 tot 10 willekeurige reviews en kijk hoe ze het daar hebben ingeleid, en probeer hier van te leren.

  Verder is het een prima tekst, die alleen af en toe niet helemaal lekker loopt.

  Een andere tip die ik je zou willen meegeven is om eens te schrijven over iets waar je minder voorliefde voor hebt. Dit maakt de tekst waarschijnlijk voor ons een stuk spannender en geeft jou wat meer de mogelijkheid om "vrij" te schrijven.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren