1. Fortnite blijft van App Store af, Epic behoudt wel Apple-licentie

Fortnite blijft van App Store af, Epic behoudt wel Apple-licentie

De voorlopige uitspraak van de rechter is bekend

Apple behoudt het recht om Fortnite van de App Store te weren, zo heeft een rechter in Californië vannacht besloten.

Rechter Yvonne Gonzalez Rogers besloot dit nadat Epic Apple aanklaagde. Het is niet bekend of Apple van plan is Fortnite voor altijd van de App Store te weren, maar dat recht hebben ze op dit moment wel.

Epic moedigde spelers een paar weken geleden aan om buiten Apple's reguliere betaalsysteem geld uit te geven in de populaire battle royale-shooter Fortnite. Dankzij deze truc hoefde Epic niet dertig procent van zijn opbrengsten af te staan aan Apple, terwijl dit wel het standaard tarief is voor games die op de App Store staan. De iPhone-fabrikant besloot kort daarna Fortnite van de App Store te verwijderen, waardoor het spel niet meer gedownload kan worden op iPhone en iPad. Epic klaagde als reactie Apple aan.

De rechter bepaalde ook dat Epic niet de licentie en devtools voor het werken op Apple-computers ontzegd mocht worden. Apple dreigde dit nadat Epic de rechtszaak aanspande op 28 augustus te doen. Als gevolg had Epic de Unreal Engine niet meer op het platform kunnen onderhouden. Duizenden games maken gebruik van de game-engine en de maatregel had dus niet alleen Epic getroffen.

Het gaat hierbij om een voorlopige uitspraak van de rechter. Het uiteindelijke oordeel volgt nog en kan afwijken van de voorlopige uitspraak.

Fortnite

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eerste overwinning van Epic, ben benieuwd hoe het gaat aflopen
 • @jo_joost

  Hoe is dit precies een overwinning voor Epic?
  Fortnite blijft verstoten van de store totdat het voldoet aan de eisen van Apple en Google.

  Het is juist een verlies van Epic want ze krijgen hun zin niet. Hoe dit gaat aflopen kan op 2 manieren: Epic moet gewoon 30% betalen over iedere aankoop of moet met Apple en Google om tafel om het contract te bespreken.

  Overigens blijkt die 30% aardig standaard in de industrie. Volgens mij wordt deze ook gehanteerd door Sony, Nintendo en Microsoft. Snap het gezeik daarom ook niet. Wil je dit niet afdragen dan breng je je games toch niet uit op deze platformen.

  Het enige dat Epic wil is hun eigen store doordrukken zodat zij alle winst kunnen opstrijken. “Cutting out the middle man”

  Dat de licentie blijft staan was vooraf al bekend gezien de gevolgen voor derden die niks met de zaak te maken hebben.
 • @Ramirez
  Dit is nog maar een voorlopige conclusie hè, en Epic heeft niks anders verwacht dat Fortnite nog verboden blijft. Wat ze wel hebben is dat Unreal gwn mag blijven bestaan op de store. Ja ze maken verlies, maar zijn Apple op dat punt voor.
  En voor de rest eigen store heb je gelijk in en ben benieuwd of dat hun gaat lukken. Ik verwacht zelf dat Apple wel gaat winnen en dat ze niks hoeven te veranderen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren