1. Fortnite niet langer verkrijgbaar via App Store en Google Play Store

Fortnite niet langer verkrijgbaar via App Store en Google Play Store

Epic klaagt Apple en Google

Fortnite is door Apple en Google van de App Store en Google Play Store gehaald. Epic Games heeft daarna Apple aangeklaagd.

Fortnite ontving gisteren een updateop iOS en Android waarmee spelers de reguliere manier om in-app aankopen kunnen omzeilen. Door 'Epic Direct Payment' te gebruiken gaan alle verdiensten direct naar Epic, en wordt er geen bedrag afgestaan aan Apple en Google. Mensen die voor Epic Direct Payment kiezen krijgen daarom twintig procent korting op hun V-Bucks.

Gisteren besloten Apple en later ook Google Fortnite uit hun digitale winkels te halen. Het is immers verplicht voor bedrijven om dertig procent van hun omzet over te dragen aan hen wanneer ze hun game aanbieden via de App Store of Google Play Store, en Epic deed dit met deze nieuwe betaalwijze niet.

Epic heeft inmiddels Apple aangeklaagd vanwege "oneerlijke en anti-competitieve acties waarmee Apple zijn monopolie in twee miljardenindustrieën behoudt", namelijk "de App Store en de iOS In-App Payment Processing Market". Epic laat daarbij weten dat het Apple niet aanklaagt om geld te verdienen, maar om duizenden andere uitgevers en ontwikkelaars te helpen en de grip die Apple op de mobiele markt heeft te breken. Inmiddels zou het bedrijf ook Google hebben aangeklaagd.

Epic heeft daarnaast ook een parodie uitgebracht op de iconische Macintosch-reclame, die hieronder is te bekijken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Interessant.

  Beide hebben imo wel een punt. Ik ben benieuwd wat het recht gaat uitspreken mochten ze er onderling niet uitkomen.
 • Ik vind dit weer zo laf van Epic Games he.
  Als je je game wilt aanbieden op een bepaald platform. Dan moet je daar ook voor betalen en niet omzeilen zodat je zelf alles maar verdiend.

  Nu gooien ze het erop dat Apple een te grote macht heeft op de mobiele markt maar zij hebben deze markt zelf gecreëerd en volgens mij doet Epic Games exact hetzelfde met zijn Epic Store om exclusives alleen via hun te laten spelen en dat het niet meer aangeboden mag worden op Steam of andere platforms. Daarnaast zal Fortnite wel een grote inkomsten bron voor zowel Apple als Google zijn dus ik geef ze geen ongelijk.
 • @Snafu9
  Epic doet niet exact hetzelfde met de Epic Games Store. De Epic Games Store is een betere deal voor ontwikkelaars en uitgevers dan Steam, omdat ze minder hoeven af te dragen aan Epic. Dus zonder deal al zeer verleidelijk om hier exclusief op te publiceren omdat je dan het grootste gedeelte winst pakt, daarnaast sluiten uitgevers/ontwikkelaars zelf een tijdelijke exclusiviteits-deal met Epic voor wat extra geld, als ze het niet op andere platformen uitbrengen. Dus gratis geld, bovenop het gratis geld dat ze al krijgen.

  Het is ook niet hetzelfde omdat je als gebruiker kun je op je hardware zowel EGS als Steam draaien en bent niet gebonden aan een store. Dus je kunt met de hardware die je bezit altijd de software gebruiken, ondanks dat het een andere launcher is. Op iOS heb je die keuze niet en moet je Apple's App Store gebruiken, op Android hoeft dit niet, maar Google laat je dan niet gebruik maken van Google Services. Bij Apple is je hardware dus gebonden aan één store en dat is vorm een monopoly. Wat ook soms goed is hoor, bij Android is het vaker een beetje oppassen met wat je download. Maar goed dat Apple een fors deel deel van alle in-game aankopen wilt is natuurlijk wel een beetje krom.

  Het zou hetzelfde zijn als Microsoft die Windows dichtgooit voor bijvoorbeeld Steam, EGS of die 100 andere launchers. Het is Microsoft's software, dus ze kunnen doen wat ze willen; heb je daar wel begrip voor?

  Ik snap de haat voor Epic niet zo, ze proberen nou juist het voor de consument beter te maken en daar tegelijkertijd natuurlijk dik aan te verdienen, logisch. Maar concurrentie is beter dan geen concurrentie. Precies hetzelfde als bij PS vs Xbox vs Nintendo.

  Trouwens, heb een iPhone en een Macbook.
 • @CerandoX.nl

  Wat ik wel voorzie is dat Epic nu 'the voice of the people' probeert te zijn, maar dat zij in de toekomst zichzelf zien veranderen in hetgeen waar ze nu tegen strijden. Net als Apple destijds. Ik zie Epic (mits hun succes doorpakt) in de toekomst net zo'n monopoly bedrijf met dito bedenkelijke keuzes worden als Apple nu is. Moet je kijken wat Epic vraagt voor Fornite skins (20 fucking euro?!) en hoe zij daarmee hun fragiele en makkelijk te manipuleren doelgroep in de hand werken. Ook geen zuivere koffie hoor.

  Ik vind dit allemaal wat hypocriet aanvoelen : strijden voor macht onder het mom van 'maar we doen het niet voor het geld, we doen het voor gerechtheid!'. Cut the crap please.
 • @benjaminben
  Epic is zeker niet heilig en ze zullen vast en zeker hun vergaarde macht gaan gebruiken, ook op de verkeerde manier.

  Je moet je daarvan ook wel bewust zijn, geldt trouwens voor al deze grote bedrijven. Ik zit persoonlijk niet vast aan één van de grote bedrijven, de diensten die ik afneem zijn allemaal los van elkaar. Nou juist omdat ik niet vast wil zitten aan Apple, Google of Microsoft.

  Toen ik wel vast zat heeft mij dat in het verleden wel wat problemen opgeleverd.
 • @CerandoX.nl
  Ja als je het zo weer bekijkt dan heb je gelijk. PC gamers kunnen natuurlijk nog wel switchen in wat ze uitkiezen om games op te kunnen spelen.

  Daarnaast wat je zegt van Apple vind ik het juist wel goed dat ze alleen de App Store hebben zodat je zeker weet dat je geen troep binnen haalt zoals virussen wat wel mogelijk is in de Play Store. Ik dacht wel dat zowel Apple als Google hetzelfde percentage hadden maar blijkbaar ligt Apple wat hoger. Is denk ook weer de naam en dat soort zaken. Apple mag het zelf bepalen en doe je het niet loop je miljoenen gebruikers mis.

  Bij een computer vind ik het anders omdat je daar de vrijheid altijd gehad hebt om dingen te doen. Op je telefoon heb ik het gevoel dat je altijd wel beperkt wordt. Wat ook goed is anders haal je zo bestanden binnen wat je niet wilt.

  Naja het is denk de combinatie met Fortnite denk ik. Als je al zoveel verdiend aan een spel en dan dit niet eens wilt afstaan dan denk ik waarom? Is het nou een spel die zijn hoofd bovenwater probeert te houden dan zeg ik ja. Maar Fortnite is op elk platform te spelen ze verdienen miljoenen en dan dit ook nog proberen te omzeilen om nog meer te verdienen. Vind ik een beetje laf. PUBG hoor je ook niet zeuren en die is op minder platformen te spelen als Fortnite.

  Ja ik heb ook een iPhone en MacBook hoor. Wat Apple wel eens mag gaan doen is ervoor zorgen dat veel meer games te spelen zijn op een MacBook. Volgens mij is de Macbook daar krachtig genoeg voor
 • @Snafu9

  Ook eens, er is voor beide wel wat te zeggen natuurlijk. Het ligt er aan welke MacBook, maar sommige kunnen games wel op 1080p aan. Daarnaast krijg je straks dankzij Apple ARM, vrijwel alle iOS Games op je MacBook. Moet je wel een nieuwe MacBook kopen natuurlijk.
 • @CerandoX.nl
  Ik heb wel net de nieuwe MacBook 13 inch gekocht in mei. Geldt dat voor die MacBook wel? Wat wel irritant is dat bij Catalina de 32 Bit eruit gesloopt is dus veel oude games moeten eerst geoptimaliseerd worden voor 64 bit wat vaak ook niet gebeurt.
 • @Snafu9
  Nee die Macbooks moeten dit jaar komen, maar ik denk dat bijvoorbeeld Steam-games of Battle.net-games via een emulator gedraaid gaan worden en alle iOS wel direct werken, aangezien Intel volledig vervangen wordt door Apple ARM APU's of CPU's.
 • @CerandoX.nl
  Ooh oke afwachten maar. Ze zullen vast wel weer iets vinden waardoor iets oudere MacBooks ook alle iOS apps kunnen afspelen.
 • Zeer interessante zaak, je kunt wel zien dat Epic hier op heeft voorbereid. Zo'n filmpje maak je natuurlijk niet zo snel. Ben benieuwd of Apple en Google in de problemen gaan komen.
 • Als je een reep chocola in de winkel koopt pakt de winkel ook marge. Als je een game in de app store koopt, pakt die winkel dus ook marge. Logisch.

  De Truck die bedrijven proberen is dus gratis download aanbieden en betalen in de app zelf om zo hun eigen winst te verhogen over de rug van apple en google….

  Het is maar net hoe je het bekijkt. Beide bedrijven hebben een punt en er is geen goed of fout. De enige fout is onduidelijke wet en regelgeving. Hier moet de rechtspraak zich wereldwijd mee bemoeien en met duidelijkheid komen.

  Voelt apple aan dat het in haar nadeel werkt, dan zorgen ze dat ze er onderling met epic wel uitkomen,

  Voelt epic dat het in hun nadeel werkt, dan zouden ze dit niet doen..

  Al met al, beide partijen denken gelijk te hebben door onduidelijke wet en regelgeving. Tijd voor een duidelijke uitspraak.

  Ik pak de popcorn :).

  Vergeet niet dat epic hier zeker niet de kleine dwerg is die tegen een reus vecht. Epic doet dit gewoon namens haar grootaandeelhouder Tencent dat zelf ook een mammoet is en bij een winst van epic optimaal gebruik maakt van de nieuwe situatie….
 • @Newgamessuck
  Mwah, deze situatie is meer dat je een huis koopt met een Supermarkt in de buurt en dat dat de enige supermarkt is waarvan je gebruik mag maken. Nu is die supermarkt nou net Albert Heijn en duurder dan de rest. Sommige mensen (waaronder ik) vinden Albert Heijn een prima winkel, maar andere mensen zouden graag ook ergens anders een keertje boodschappen doen.

  Tja, had je maar ergens anders moeten gaan wonen… Dit geldt overigens voor heel veel zaken hoor, je kunt ook niet kiezen bij wie je water afneemt, hoewel dit met water niet zo een probleem lijkt.
 • Team Epic. Wat is dat appel is alles toch een waardeloos bedrijf. Je betaald veel te veel voor weinig. Ze verkopen de 'naam'. Wat betreft marketing moet ik ze een compliment geven: ze creeeren een gekte rondom een mager product. Dat is knap.
 • @DopieJopie1
  Je betaald echt niet bij alle producten alleen voor de naam.

  iOS superieur tegenover Android, qua werking en stabiliteit, qua functionaliteit laat iOS soms wat te wensen over tegenover Android. De specs van een iPhone lijken misschien voor Android-gebruikers niet indrukwekkend, maar vaker wordt er meer performance uit gehaald dan uit de Android-toestellen. Daarnaast krijg je iets van 5 jaar lang updates.

  macOS is naar mijn idee ook beter dan Windows 10, daarnaast krijg je standaard meer software. De Macbooks vind ik tegenwoordig alleen wel erg tegenvallen, dus hopelijk brengen de eigen processoren van Apple hier verandering in.

  En ja, Apple verkoopt soms ook de naam; een monitor-standaard van 1000 euro is natuurlijk gekkenwerk. Zo zijn er meer van die voorbeelden, maar macOS en iOS vind ik echt beide goede OS'en.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren