1. Forza Horizon 4 bespeelt mijn sehnsucht voor Schotland

Forza Horizon 4 bespeelt mijn sehnsucht voor Schotland

Games van het Jaar

2018 is praktisch voorbij en daarom blikt de InsideGamer-redactie terug op het afgelopen gamejaar. Wat zijn onze favoriete games? Welke trends hebben we gespot? Lees het in onze Games van het Jaar-reeks, met vandaag een enthousiaste Jules die afreist naar het virtuele Schotland in Forza Horizon 4.

Sinds Need For Speed Underground heb ik geen enkele racegame meer gespeeld. Het genre trekt me maar zelden, ondanks dat een paar van de eerste games die ik speelde maf ogende race- en autostuntgames waren. In een game als Rock ’n Roll Racing troefde ik jarenlang met veel plezier mijn vrienden af, maar die game is van een andere orde dan de racers die vandaag de dag populair zijn. Toch moest en zou ik Forza Horizon 4 hebben. Die game speelt zich namelijk af in mijn geliefde Schotland.

In 2015 woonde ik een paar maanden in het prachtige Edinburgh en zag ik in één schandelijk kort weekend de Hooglanden en Skye. Sindsdien bezoek ik elk jaar de stad en mijn vrienden daar, en probeer ik steeds meer daarvan en van het land zelf te zien. En dan is daar ineens zo’n heerlijke racegame die de glooiende landschappen van Alba wonderschoon afbeeldt. Mijn favoriete bestemming wordt ineens op mijn tv afgebeeld.

Forza Horizon 4

Voor ieder wat wils

Het scheelt dat Horizon sowieso een uitstekende game is. Elke auto is tot in de kleinste details tot leven gebracht, zowel boven als onder de kap. Ik vind het vooral tof dat de handling per wagen goed kan verschillen, wat bovendien nog versterkt wordt door de veranderende seizoenen. Als je na een periode sjezen in het ene weer gewend bent aan de gladheid dan wel hardheid van het wegdek, word je weer in de volgende uitdaging gestort. Racen in de lente en de zomer is natuurlijk het lekkerst, want dan kun je de bolides heerlijk op hun staart trappen, maar in de herfst en winter komt er meer gevoel bij kijken en valt er dus weer andere lol te beleven.

Daarvoor zijn er ook zoveel verschillende series opdrachten en races om aan deel te nemen, van banale klusjes als het behalen van een zo hoog mogelijke snelheid tussen twee flitspalen, tot het optreden als een heuse stuntman. De spelwereld van Forza Horizon 4 zit vol verschillende soorten races voor elke type racegameliefhebber, zelfs dus voor de gamers die verder nooit een racer spelen en het genre in feite aan zich voorbij hebben laten gaan.

Toegegeven, de hoofdattractie voor mij is Schotland, en ik ben enorm onder de indruk van hoe ontwikkelaar Playground Games het tentoonstelt. De makers hebben ongetwijfeld veel liefde en waardering voor het voor hun noordelijk gelegen land, want ze hebben als geen ander de ruige schoonheid ervan weten te vangen. Natuurlijk, herkenbare bouwwerken en de realistische weergave van Edinburgh helpen de spelwereld waarheidsgetrouw te maken, maar het zijn de bergen, bossen, meertjes, dorpjes en slingerende wegen die ‘m natuurgetrouw maken. De eerste keer dat ik door het Schotland van Forza Horizon 4 reed, voelde hierdoor als een vreemd soort thuiskomen.

Forza

Laat me doordromen

Ik werd daarentegen uit die prettige illusie gehaald toen mensen uit mijn Xbox-vriendenlijst ongevraagd opdoken en met hun afschuwelijk slome rijstijl alle vaart en fun uit mijn cruise haalden. Die geforceerde social meuk kan me echt gestolen worden. ‘Ghosts’ van andere spelers die door mijn game snellen, de namen van bekenden die boven willekeurige auto’s hangen - zelfs als ze deze game niet spelen - en die uit games als Fortnite overgenomen mallotige moves van de avatars na een race; het haalt me uit mijn ervaring met de game. Ik ben blij dat ik gewoon tegen de AI kan blijven racen en niet afhankelijk ben van online social gedoe.

Al die uitbreidingen doen mij vooralsnog ook bijzonder weinig. De James Bond-wagens zijn absoluut tof, maar voor de rest lijkt ’t me weggegooid geld, evenals die eerste uitbreiding, die geinig genoeg uitkwam op de dag van mijn laatste reis naar Edinburgh. Ik hoop op een nieuwe, realistischere uitbreiding met Skye erin. De smalle brug naar dat eiland alleen al lijkt me een gaaf onderdeel van een race, en om dan vervolgens Old Man of Stor in de verte te zien opdoemen terwijl je links en rechts scheurmonsters inhaalt… hoop doet leven.

Het staat echter buiten kijf dat Forza Horizon 4 een weergaloze racegame is, met een magistraal decor bestaande uit een prachtig landschap en een wonderschone stad. Elke race is de trip waard, en telkens is het genieten geblazen, van de fantastische race-actie tot het vergapen aan de omgeving. De game geeft mij telkens weer heimwee, maar dat staat in het niet bij de enorme dosis plezier en schoonheid die het op mijn scherm tovert. Geen enkele game uit 2018 komt voor mij in de buurt, Forza Horizon 4 is dan ook mijn game van het jaar.

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 is is nu beschikbaar voor Xbox One, Xbox One X en pc.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

 • Ik was in het begin ook lyrisch en nog steeds vind ik het een topgame. Toch knaagt er iets want FH3 heb ik meer dan 200 uur gespeeld en trok ik een half jaar na release nog steeds naar terug. Door een aantal zaken in FH4 heb ik dat nu niet. Wellicht is het verschil dat de reviewer (Jules) aangeeft een poos van racegames te zijn afgebleven en ik jaarlijks meerdere probeer mee te pakken. Nog is het zo dat in FH mijn meeste tijd zat.
  Zo vind ik het ronduit storend dat Playground ism t10 wederom kiest voor veel autogeluiden te kopieren. Gelukkig zijn er een aantal hersteld maar nog steeds klinken meerdere BMW m modellen niet gelijkend en lijken veel 6 en 8 cilinder geluiden te veel op elkaar of simpel gefabriceerd.
  De beelden van het eiland zijn prachtig maar op een of andere manier vond ik de afwisseling minder dan in FH3.
  En wederom, wat al een klacht voor mij was in FM7 en FH3 zijn de LCI modellen niet geupdate. Dus van diverse modellen zijn de oudere type's weer gebruikt voor de zoveelste keer. Wellicht een licentie issue maar het stoort.
  Mijn eigen auto die redelijk populair is in de UK zit helaas niet in de game, als je dan UK gebruikt zorg dan ook dat je de autobattles die je daar ziet terug vindt in de game.

  Door de schoonheidsfoutjes en de wat meer eentonige setting voor mij heeft de game geen top 3 bij mij kunnen halen helaas.
  En oh ja Rock n Roll racing die ik destijds op de Megadrive speelde was idd de bom toen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren