1. Game-uitgevers enthousiast over Google Stadia

Game-uitgevers enthousiast over Google Stadia

CEO Sundar Pichai geeft uitgevers de technologie in handen

Game-uitgevers zijn over het algemeen zeer enthousiast over Google's nieuwe gameservice Stadia, stelt Google CEO Sundar Pichai. Volgens hem komt dat, doordat het bedrijf de uitgevers de technologie zelf uit laat proberen.

Tijdens een conference call met investeerders heeft Google CEO, Sunder Pichal, kort aangestipt dat game-uitgevers bijzonder te spreken zijn over Stadia, de nieuwe gameservice die het bedrijf vorig maand heeft aangekondigd. Volgens hem komt dat doordat uitgevers de mogelijkheid krijgen om Stadia hands-on te testen.

Stadia is geen fysieke console voor onder je tv, maar een platform in Google’s datacenter dat via de cloud toegankelijk is. Ontwikkelaars maken hun games op afstand, games zijn overal toegankelijk en het kijken van games op YouTube-wordt naadloos geïntegreerd. En als je een video over een game hebt gezien, kan je die meteen spelen door de prominente Play Now-knop die bij YouTube wordt toegevoegd. De enige vereiste om een game spelen is het hebben van Google Chrome als browser. Zelfs minder krachtige computers kunnen door de streamingservice zware games aan.

Volgens Pichal waren er enige twijfels bij uitgevers, maar die werden weggenomen doordat Google niet alleen uitgevers de mogelijkheid heeft gegeven om zelf Stadia te testen, maar ook omdat het bedrijf heeft aangetoond dat het niet lukraak de game-industrie ingestapt is. "Ik denk dat uitgevers er op zeer betrokken wijze mee bezig zijn, en het is aan ons om dit alles bij elkaar te brengen en later dit jaar een aantrekkelijke service te lanceren", aldus Pichai.

Google Stadia

Om ook Googles platform te kunnen gebruiken om games op uit te brengen, is wel een investering nodig vanuit de uitgevers. Maar Google VP en GM Phil Harrison stelde vorige week nog dat ze erg geïnteresseerd zijn om deel uit te maken van het platform. "Het haalt een aantal kunstmatige barrières weg voor gamers, zodat het over het algemeen veel makkelijker wordt voor mensen om games aan te schaffen."

Daarnaast zou voornamelijk de State Share-functie van Google Stadia bijzonder aantrekkelijk zijn. Hiermee kan een speler een exacte positie in een game delen met vrienden of een community. Dat maakt bijvoorbeeld speed runs makkelijker mogelijk en het is mogelijk voor een speler om iemand anders een bepaald level of eindbaas aan te laten pakken. Volgens Harrison is het voor uitgevers ook een aantrekkelijke marketingtool. Op welke wijze dat gebruikt kan worden, is nog niet echt duidelijk.

Google Stadia wordt nog dit jaar gelanceerd. En hoewel een exacte data, launch-games en een prijs nog niet bekend zijn (verwacht wordt dat tijdens E3 het bedrijf met meer details komt), hebben we wel al even op een rij gezet wat Google Stadia nou precies is, én wat het kan.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Elk systeem waar de ontwikkelaars veel kunnen besparen met uitgaven of waar ze hun games voor de 8ste keer kunnen verkopen. Tjah, dan staan ze al snel te springen. Net zoals ze de Epic store toejuichen, meer centen voor niet veel extra`s te hoeven doen.
 • @ShadowhunterrX

  Daar gaat het niet om, nu kunnen AAA-uitgevers 10 keer zoveel mensen bereiken met hun games.
  Ik sta er ook zeker niet om te springen, en hoop dat de keuze ruim blijft. Maar ik ben blij dat het gewoon meer mensen bereikt.
 • Wat een verassing. Het is niet dat deze netflixificatie uitgevers nog meer controle geeft om hun games als service-business model op te dringen.
 • @Heer Mida en waarom is dat zo erg?

  Geen hoesjes verzameling meer, niet meer speelbaar na X tijd, niet meer doorverkopen…what else.
 • Heb eigenlijk geen interesse in Google Stadia

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren