1. Games die ons aan het sporten kregen

Games die ons aan het sporten kregen

Titels die ons van de bank afkregen

Normaliter hangen we maar een beetje op de bank tijdens het gamen, maar Nintendo probeert ons weer wat in beweging te krijgen door Ring Fit Adventure te introduceren. Daarover lees je binnenkort meer op InsideGamer. Tot die tijd kunnen we in veel andere games ook lekker sporten. Lekker lui sporten welteverstaan, al zijn er ook games die weten te inspireren echt een sport op te pakken of ons echt van de bank afkrijgen.

Tony Hawk’s Pro Skater 2

Er zijn maar weinig sportgames zo briljant als Tony Hawk’s Pro Skater. Hoewel ze vaak lekker achterover gezakt worden gespeeld, zijn de skaters op het scherm keihard aan het steppen, vallen, zweten en vliegen. De besturing van de game is zo intuïtief dat het je vrij ingewikkelde trucs laat doen, en dat is prijzenswaardig. De tweede game in de reeks voegde aan die fijne skateboardactie een carrièremodus en de mogelijkheid om zowel alleen als samen te spelen toe.

Plus, je kon je eigen skater en skatepark maken, waardoor het spel een aanzienlijk hoge herspeelwaarde heeft. Skateboarden is nogal een worsteling om in het echt te doen, maar er lopen bij InsideGamer genoeg redacteuren rond die echt naar het skatepark gingen om de sport een kans te geven. Voor de mensen die bijna hun stuitje braken bij hun eerste ollie, zijn we blij dat Tony Hawk ons de kans gaf om virtueel blauwe billen te krijgen.

SSX

In het verlengde van Tony Hawk’s Pro Skater is er SSX. In deze game doe je geen bizarre trucs op wieltjes, maar op een snowboard. SSX was erg goed in dat typische snowboardgevoel overbrengen, waarbij je met een duizelingwekkende snelheid over de piste raast. En hoewel skateboarden spelers ook een heerlijk vrij gevoel geeft, zijn we van mening dat snowboarden dat nóg beter voor elkaar krijgt. SSX is af en toe een uitdaging, maar mocht je er goed in worden, dan kun je in de Uber Tricky-modus helemaal los. En je moet heel competitief zijn om zo’n moeilijke modus toch goed te kunnen voltooien.

Snowboarden als wekelijkse sport, dat doe je niet zo snel in Nederland, maar ondergetekende heeft door SSX wel eens een sprongetje gewaagd op de piste in plaats van kaarsrecht naar beneden te boarden. En het zou ons niet verbazen als SSX nog veel meer mensen aan het sporten heeft gekregen.

Wii Sports

Niet alle games in dit artikel zijn trouwens even lui. Wii Sports is een game die ons meteen te binnen schiet zodra je het over sport en games hebt. Deze gezellige manier van sporten was een enorme hit op Nintendo Wii, die gebundeld werd met de game. Dat komt niet alleen vanwege de goede bewegingsbesturing, maar ook omdat je een eigen personage maakt dat waarschijnlijk ook op je lijkt. Nintendo plaatste je daarmee echt op het sportveld om te tennissen, op de bowlingbaan voor een potje kegels omgooien en meer. Iedereen kon het destijds makkelijk oppakken en als je een beetje fanatiek was, dan kon je er nog moe van worden ook.

Fifa 15

Wil je niks aan je voeten hebben, zolang dat geen bal is, dan kun je genieten van Fifa. Van alle Fifa’s wordt Fifa 15 het vaakst genoemd het beste deel en dat komt vooral doordat het spel meer een beroep doet op je vaardigheden dan eerdere Fifa-games. De AI is scherp en maakt het zelfs Fifa-veteranen moeilijk. Bovendien zag Fifa 15 er destijds ook fantastisch uit, waardoor je je onderdeel voelt van het elftal dat zich staat uit te sloven op het gras.

En toegejuicht worden is natuurlijk net zo onlosmakelijk met sport verbonden als het spelletje zelf. Hoewel het vaak voorkomt dat mensen die graag de sport in het echt beoefenen en dat later op de avond dan ook nog even virtueel willen doen, is Fifa in meerdere gezinnen waarschijnlijk reden geweest om zoons en dochters aan het voetballen te krijgen. Welk Fifa-deel het ook is, het is een game voor echte voetballers, en dat is mooi.

Mario Kart 8 Deluxe

Het is niet de traditionele sportgame, maar Mario Kart 8 Deluxe is wel een typische game waarvan je binnen de kortste keren op de echte kartbaan staat. Zeker als je een vriend(in) hebt die altijd van je wint, of als de discussies over blauwe schildjes niet van de lucht zijn, dan komt er op een bepaald moment die opmerking: ‘wacht maar, op een echte kartbaan maak ik je af’. En ja, zo’n dreigement moet natuurlijk worden beantwoord met een: ‘oké, laat maar zien dan’. Uiteraard dan zonder bananen op de weg of mysterieuze regenboogvraagtekens, maar mét ongetwijfeld een heleboel plezier en een (nieuwe?) winnaar aan het einde.

Kinect Sports Rivals

Microsofts antwoord op Wii Sports kwam in de vorm van Kinect Sports. Rivals is de beste van de reeks, waarin je spannende sporten als rotsklimmen en schieten (op een papieren doelwit, geen echte natuurlijk) kunt beoefenen. Bowlen is overigens ook gewoon aanwezig in Rivals, en net wat spannender dan in de reguliere Kinect Sports. Kinect is een goed medium om een sportgame te spelen waarbij je ook echt van de bank af moet om flink te bewegen. Als er één game is die dat kan bewijzen, dan is dat Kinect Sports Rivals wel.

NBA 2K11

NBA 2K11 is een van de populairdere NBA-games van de afgelopen jaren, waarin de snelle sport op geweldige wijze wordt weergegeven en wordt ondersteund door de populaire My Player-modus. Lange mannen die in een kleine ruimte zo ver mogelijk proberen te komen met een stuiterende bal aan de hand, aanvallen, verdedigen, fans: NBA 2K11 geeft je het gevoel alsof je LeBron zelf bent. Graphics spelen uiteraard een grote rol bij de immersie van de NBA-reeks en de meeste delen zien er fantastisch uit.

Dat is belangrijk, want waar voetbal de nummer één sport is in Nederland, is basketbal iets minder algemeen bekend om als sport te kiezen. Je kunt je echter veel beter voorstellen dat je in die echte basketbalcourt staat als je het realistische NBA 2K speelt. Probeer het een keer zouden we zeggen!

Zijn er sportgames waar jij je maar al te graag in je bank mee graaft, of die het juist voor elkaar krijgen je van de bank te halen? Laat het hieronder weten!

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

  • Wii Sports staat er twee keer in, en geen tekst voor SSX? :p
  • Geen Pokémon: GO of Beat Saber?
  • Guitar hero, expert+ op de drums!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren