1. Onderzoek toont aan dat games mensen intelligenter maken

Onderzoek toont aan dat games mensen intelligenter maken

Onderzoek gedaan door Universiteit van Amsterdam

Gamen maakt mensen intelligenter. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Jessica Piotrowski heeft samen met Patti Valkenburg, ook van de Universiteit van Amsterdam, en Karin Fikkers van de Universiteit Utrecht onderzocht of games invloed hebben op de intelligentie van een persoon.

Het onderzoek legt de focus op de invloed van games op fluïde intelligentie. Fluïde intelligentie is het vermogen om nieuwe problemen op te lossen door patronen te herkennen, verbanden te leggen en logisch te redeneren. Het tegenovergestelde hiervan is gekristalliseerde intelligentie. Die vorm van intelligentie is gebaseerd op algemene ontwikkeling en feitelijke kennis.

Het was nog een tijdje de vraag of games mensen intelligenter maken of het juist intelligente mensen zijn die games spelen. Uit het onderzoek van Piotrowski waarbij 934 kinderen tussen de 3 en 7 jaar vier jaar lang werden gevolgd blijkt dat games mensen daadwerkelijk slimmer maken. Het onderzoek heeft verschillende games gebruikt, dus zowel puzzels als videogames zijn onderzocht. Hier is verder geen onderscheid in gemaakt.

GTA V

Gta is natuurlijk een andere game dan sudoku. Door Los Angeles rijden en mensen neerschieten en aanrijden is volgens Piotrowski een strategisch, maar ook zeker een gewelddadig spel. “Het is belangrijk om hierover met je kind in gesprek te blijven. Daarnaast is het ook belangrijk als je tieners hebt om hun autonomie te stimuleren. Speel misschien zelf ook eens het spel, dan weet je waar ze het over hebben”, aldus Piotrowski.

Games zijn volgens Piotrowski erg belangrijk voor de ontwikkeling van fluïde intelligentie. Flexibiliteit, probleemoplossend denken en communiceren zijn allemaal vaardigheden die bij deze vorm van intelligentie komen kijken. Games leveren hier een positieve bijdrage aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde dingen, waar je niet goed in bent, eindeloos te oefenen. Het volledige onderzoek is nog niet vrijgegeven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • De juiste game spelen is beter dan een boek lezen.
  Ik ben van mening dat de juiste games mensen intelligenter maakt.
  Iets als een Professor Layton, een JRPG/WRPG, Strategie games, The Legend of Zelda, etc. maakt men wel slimmer. Of een uitdagende Point-and-click adventure, zoals Freddie Fish of Secret of Monkey Island(Dus geen Telltale game).
  Ik ben blij dat mijn ouders meer verstand hebben van games dan de meeste ouders, dus kon ik best vrij opgroeien vanaf erg jonge leeftijd.
  Games hebben mijn ontwikkeling wel degelijk gestimuleerd, kan ik ook wel zien aan mijn schoolprestaties. Ik ben erg gevorderd in rekenen/wetenschappelijke vakken en begrijpend lezen, maar door mijn gebrek aan lezen ben ik niet zo goed in spellen. HAHA

  Over GTA gesproken, ja…reactievermogen en agressie afreageren.
 • @Ardyn

  Ik heb nog nooit de behoefte gehad om een prostituee neer te knuppelen op de laatste keer na…
 • @san5324

  Ik zat laatst aan de shrooms, kan ik je ook aanraden. ;)
 • @Ardyn

  Haha ;p
 • Het schijnt als je schietspellen speelt dat je dan ook beter kan schieten op een schietbaan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren