1. Games om te relaxen: lekker gamen voor het slapengaan

Games om te relaxen: lekker gamen voor het slapengaan

Als je nog even voor het slapengaan wil gamen, dan wil je iets spelen waar je lekker relaxed van wordt. Even de dag achter je laten door een rustgevend spel te doen om vervolgens in slaap te vallen. Dan kun je dus beter niet het chaotische, drukke Resogun spelen. Maar wat dan wel?

Dat hangt van een paar factoren af: hoeveel tijd heb je en welk platform gebruik je? Als je per se op je Xbox One of PlayStation 4 wilt spelen, maar die staat in de huiskamer in plaats van in de slaapkamer, dan is dat niet de meest ideale situatie om bij in slaap te doezelen. Je kunt er ook voor kiezen op je mobiel te gamen, maar dan moet je er rekening mee houden dat je de avondstand van je telefoon aanzet. Het blauwe licht dat normaal van je telefoon schijnt is niet bepaald een ideale omstandigheid om in slaap te vallen. Onderstaande games zijn in ieder geval prima keuzes voor het slapengaan.

De Professor Layton-games

Professor Layton

Wat ons betreft is de hele Professor Layton-reeks enorm geschikt om te spelen voor het slapengaan. De grappige gesprekken met de dorpsmensen, het rondtikken op zoek naar hintmuntjes en natuurlijk de puzzels die grote variatie bieden in zowel gameplay als thema. Na een aantal breinbrekers kunnen je hersenen de rust goed gebruiken, en is er bovendien iets rustgevender dan een accent van een Britse gentleman?

Core

De smartphonegame Core nodigt enorm uit om in slaap te vallen. De zwart-witte visuele stijl en de chille muziek weten je al snel in een trance te brengen. Dat je qua gameplay een wit lichtje door geometrische puzzels moet leiden, maakt het helemaal een hypnotiserend geheel. Je hoort bovendien een hartslag, wat nog meer bijdraagt aan rustig worden. Niet dat het een saai spel is: je ziet eigenlijk alleen maar duisternis en je personage is een lichtje, waardoor je pas laat ziet waar je het beestje doorheen moet zien te loodsen. Het blijft leuk om steeds weer nieuwe obstakels te ontdekken.

The Elder Scrolls 5: Skyrim of The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Breath of the Wild

Deze twee games noemen we in één adem, want ze hebben allebei dezelfde kwaliteiten als het gaat om helemaal zen worden. Dat begint al bij de geluiden in beide games: die klinken natuurlijk, ook als er muziek in de achtergrond speelt. Je kunt zelf kiezen wat je doet: even lekker op ontdekkingstocht gaan, of een kerker inkruipen om een paar monsters een kopje kleiner te maken. Zo heb je net voor je gaat slapen nog een mooi doel behaald en dat heerlijke gevoel van vervulling ervaren, om je met een glimlach in slaap te laten vallen.

Orbia

Je wil voor het slapengaan niet al te veel drukke dingen om je heen, maar het hoeft ook niet helemaal zonder prikkels te zijn. De smartphonegame Orbia is een fijne, kleurrijke game die qua stijl van je scherm spat. Er zit een pluizig balletje in dat je zo ver mogelijk moet zien te laten stuiteren zonder af te gaan. Dat doe je door op het scherm te tikken, wat het een handige game maakt om liggend te spelen, als je echt klaar bent om in slaap te vallen.

Orbia

Stardew Valley of Animal Crossing

Bij zowel Stardew Valley als Animal Crossing word je in een nieuwe wereld geplaatst en mag je daar rustig met iedereen kennismaken terwijl je geheel op je eigen tempo klusjes klaart In het geval van Animal Crossing is dat vooral het zoeken naar bronnen en deze weer verkopen, om daar vervolgens zelf beter van te worden, maar ook door taken voor anderen uit te voeren. In Stardew Valley moet je een eigen boerderij starten. Je kunt je in deze spellen even helemaal onderdompelen in een rustige spelwereld waarin niets moet en alles mag. Het enige gevaar aan deze games is dat het zó tijdloos voelt, dat je er soms iets langer in blijft hangen dan je van te voren had ingeschat. En die wekker gaat in het echte leven toch echt wel om diezelfde vroege tijd.

Monument Valley

De zeer populaire puzzelgame Monument Valley laat je een prinses door allerlei optische illusies leiden. Dat doe je niet door haar te laten klimmen, maar door juist de wereld om haar heen te veranderen. Die wereld is heel minimalistisch opgebouwd, wat het een rustige game maakt om naar te kijken. Hoe je het speelveld ook manipuleert, het is altijd net een kunstwerk van M. C. Escher. En wat is nou rustgevender dan door de gangen van een kunsthal te wandelen?

Monument Valley 2

Life is Strange

Hoewel de emoties af en toe hoog oplopen in deze episodische reeks, is het een spel waarin weinig actie van je wordt verwacht. Tegelijkertijd zijn er een heleboel reflectiemomenten van personages, die worden begeleid door rustige gitaarmuziek en langzaam aan je voorbij schuivende beelden. Het eerste seizoen is al volledig uit, dus je kunt daar tenminste een goede tien uur in steken. Het enige waar je voor op moet passen is dat je die tien uur uitsmeert over een heleboel avonden, en je niet je nieuwsgierigheid van je laat winnen en het alsnog in een ruk doorspeelt.

Journey

Journey is een reis die je meeneemt in een emotie die je waarschijnlijk niet eerder hebt gevoeld en die ook maar moeilijk te omschrijven is. Je bent een persoon in een gewaad en je baant jezelf een weg door de woestijn naar een berg. Je komt onderweg anderen tegen, maar daarmee kun je alleen via muzikale tonen communiceren. Eigenlijk weet je in deze game helemaal niets en moet je het zelf allemaal maar uitzoeken. Dat kan aan het begin spannend zijn, maar wanneer je eenmaal gewend bent aan die onwennigheid, dan is het vooral een heel geschikt spel om op positieve manier bij in slaap te vallen.

Journey

Zijn er games waarbij jij je hersens in een rustige modus kunt zetten? Laat jouw perfecte manier van schaapjes tellen hieronder achter.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Kan niet wachten op Animal Crossing voor de Switch. Perfecte game voor het slapen gaan:)
 • Heb de laatste tijd af en toe Tetris 99 voor het slapengaan gespeeld, maar ik kan je vertellen dat dit niet de beste game is. Tenzij je blokjes wil zien wanneer je je ogen sluit.

  Professor Layton kan ik wel inkomen. Dat heeft bij mij een beetje hetzelfde effect als een boek: na een half uur wil ik slapen.
 • @Luigi1985
  hahaa Tetris voor het slapen gaan… helaas precies dezelfde verschijnselen gehad ja. Speelde met mijn vriendin de game om en om op het strand vorig jaar en af en toe nog ff net voor de nachtrust en bij te veel potjes idd vallende blokken als je wilt pitten.
 • @Luigi1985
  Het probleem is dat ik bij ieder potje weer zeg "nog 1" en zo uiteindelijk zwaar laat ga slapen.
 • @SmartTies

  Ja Tetris is misschien wel de meest verslavende game ooit.

  Mijn vriendin was laatst een dagje weg, dus ik had zeeën van tijd en voorgenomen om lekker veel tijd in Resident Evil te steken, maar ik heb gewoon zeker drie uur zitten tetrissen. Niet achter elkaar hoor, maar dan denk ik: ik ga even een of twee potjes spelen en dan aan Resident Evil beginnen. Vervolgens bijna een uur Tetris. Daarna even de stad in enzo en weer even een potje Tetris (plus de andere tien potjes).

  Ik denk dat ik uiteindelijk slechts een uur Resident Evil gespeeld heb die dag en het was zo'n uitstekende dag om games uit te spelen/verder te komen. Zoveel tijd heb ik normaal niet om te gamen.

  Maarja aan de andere kant heb ik me ook prima vermaakt dus maakt het ook niet zoveel uit.
 • Ik speel eigenlijk geen games meer voor het slapen gaan. Doordeweeks game ik tot en met 23:00, daarna kijk ik altijd twee series op dit moment zijn dat The Twilight Zone en Dragon Ball Z ( om precies te zijn respectievelijk seizoen 5 en The Great Saiyaman Saga) en daarna is het van 00:00 tot moment van in slaap vallen (wat vaak nog 4 a 5 uur kan duren) kijken/luisteren naar filmpjes op youtube

  Nu ik het zo zie is nog al een proces bij mij om te gaan slapen
 • @Meta_coola

  Hoef jij niet te werken of studeren? Of doe je dat 's middags?
 • @Luigi1985

  Ik werk maar halve dagen. Zit al 10 ( van af april 11) jaar met een verneukte linkervoet, op 35 a 40 verschillende plekken (haar) Scheurtjes opgelopen en heb daar twee jaar mee rond gelopen voor ze er achter kwamen dat ze er zaten. Twee jaar met zulke dingen rondlopen is niet echt bevorderlijk voor je voet blijkt maar weer eens :D. zowel in dagelijkse leven als met slapen heb ik er erg veel last van. Maar ik moet het er het beste van zien te maken want in zowel Nederland als België weten ze niet wat ze er mee moeten doen.

  6 maanden geleden nog een botscan gehad, op die scan moet het bot van je voet er grijs uit zien… bij mij is het één zwarte vlek.
 • @Meta_coola

  Oh. Dat is wel kut inderdaad. Balen dat ze er niets mee kunnen.

  Wel fijn dat je in ieder geval nog halve dagen kan werken. Anders zit je helemaal thuis te kijken.

  Hoop dat ze ooit iets bedenken om het op te lossen.
 • @Meta_coola
  Dat klinkt heftig meta. Sterkte ermee! Is er iets op je voet gevallen ooit of?
 • @xevulutionx

  Nee een miscalculatie gemaakt tijdens het free runnen, ik dacht dat een sprong drie meter naar beneden wel goed zou gaan (zeker omdat ik het al vaker had gedaan) maar kwam verkeerd neer ( en op dat moment dacht ik zal m'n voet wel flink gekneusd hebben en daarbij komt ook nog eens dat ik een hoge pijn grens heb waardoor ik dus niet gelijk door heb dat er iets ernstigs aan de hand kan zijn ). Dus door een kleine maar stomme fout ben ik getekend voor het leven.

  ( in before, ik deed al aan free running drie jaar voor dat Assassin's Creed bestond ;) :P)

  @Luigi1985

  Gelukkig wel anders zou ik echt helemaal gek worden. De medische wereld staat gelukkig niet stil dus over jaar of 5 kan ik weer eens langs gaan
 • @Meta_coola

  Klinkt pijnlijk… Sterkte ermee!
 • @Meta_coola
  Ah ok ik wist niet dat je dat deed. Respect. Freerunnen lijkt me ook niet de makkelijkste bezigheid. Maar begrijp de liefde voor AC dan weer 2at beter. Wel heftig hoor wat je verteld. Hoop dat idd wat je zegt de medische wereld snel ontwikkelt en je aan goed herstel kunt werken!
 • @Meta_coola

  Chronische pijn lijkt me het ergste wat er is.. Sterkte
 • Waar is Stardew Valley?
 • @benjaminben

  Wat bedoel je, hij staat er tussen toch? Bij Animal Crossing
 • @adutchman

  sorry, overheen gekeken

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren