1. GameStop blijft positief ondanks slecht fiscaal jaar

GameStop blijft positief ondanks slecht fiscaal jaar

Het bedrijf heeft een verlies van $673 miljoen geleden

GameStop heeft de cijfers van het afgelopen fiscale jaar gedeeld en die waren niet al te best. In het laatste kwartaal van het jaar was er sprake van 3.1 miljard aan verkoop. Dat is een daling van 7,6% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2017. Over het hele fiscale jaar heeft Gamestop $673 miljoen aan verlies gedraaid.

Hier moet wel bij gezegd worden dat GameStop, door de manier waarop ze het fiscale jaar van 2017 hebben berekend, een week mist in het afgelopen fiscale jaar, dus in plaats van over 53 weken is de omzet over 52 weken berekend. Het laatste kwartaal en het hele jaar zullen hierdoor iets te lijden hebben gehad.

Gamestop, store

Ondanks dat de verkoop van het volledige fiscale jaar over het algemeen is gedaald, is deze gestegen bij GameStop-winkels in Amerika met 1,8%. Internationaal is deze echter gedaald met 4,8%. Globaal heeft Gamestop $8,3 miljard binnengehaald aan verkopen. Dit is een daling van 4,8% ten opzichte van het fiscale jaar van 2017.

De verkoop in hardware van het vierde kwartaal van 2018 is ook flink gedaald. De Nintendo Switch heeft nog het een en ander weten te redden. Zo is de verkoop van de Xbox One X flink gedaald. Die cijfers zijn echter niet écht met elkaar te vergelijken, omdat de Xbox One X tijdens het vorige fiscale jaar uitkwam. Consoles verkopen na lancering nu eenmaal erg snel, maar de verkoop zakt in de loop der tijd flink af.

Ondanks de cijfers lijkt GameStop zich echter geen zorgen te maken. De voorzitter van het bedrijf, Dan DeMatteo, gaf in een verklaring aan dat ze een groei aan inkomsten verwachten met de nieuwe CEO, George Sherman. “We kijken uit om stappen te maken met George aan de leiding, terwijl we onze strategische oriëntatie verfijnen. Ook voegen we verschillende initiatieven en ontwikkelingen toe om het bedrijf sterker te maken voor de toekomst en het te laten groeien en winstgevend te maken”, aldus DeMatteo.

Nintendo Switch

CFO van het bedrijf, Rob Lloyd, gaf in een eigen verklaring aan dat het bedrijf de uitdagingen erkent en dat GameStop deze problemen aan gaat pakken op verschillende manieren om de ambitie om geld te besparen en meer winst te maken. Volgens Lloyd willen ze dit doen door te focussen op operationele verbeteringen, het besparen op uitgaven en het optimaliseren van prijzen en promotie. “GameStop is de koploper binnen de game-industrie en we blijven toegewijd aan het kapitaliseren van deze positie om ook nieuwe en unieke manieren te vinden waarmee we onze trouwe klanten tegemoet komen. Bovendien willen we op die manier ook nieuwe klanten aantrekken” aldus Lloyd.

GameStop is op drie zaken wel vooruit gegaan. Zo was er bij de accessoires sprake van een stijging van 22% in verkopen, hebben verzamelbare voorwerpen een stijging van 11,2% behaald en zijn de digitale verkopen er met 16,5% op vooruit gegaan.

Eerder deze week liet Sony weten dat het de online aankoop van gamekaarten uit winkels trekt. GameStop is echter niet onder de indruk en geeft aan dat dit geen impact zal hebben op hun inkomsten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • "Over het hele fiscale jaar heeft Gamestop $673 miljard aan verlies gedraaid." Dit kan toch niet kloppen.
 • Kom jongens. We moeten gamestop is steunen ! Helaas zitten ze niet in Nederland of Belgie.
 • @ShadowhunterrX
  EENS steunen…
 • @LloydIrving
  Valt er wat te steunen dan 😏
 • Wat voor nut heeft het om dit te posten op een Nederlandse gamesite?
 • @masters007
  Wellicht omdat het wel iets over de industrie zegt en de veranderingen die er zijn.
 • @xevulutionx

  Klopt maar elke land heeft een andere economie en in Nederland draaien de gamewinkels nog goed vanwegen de 2dehands games/consoles.

  Amerika is vele malen verder op het gebied van de digitale game industrie nederland zal ook dit ervaren in de nabije toekomst.
 • @masters007
  Uiteraard. Al heb ik wel mijn bedenkingen over de cijfers van NL gamewinkels.
 • Heeft er ook mee te maken dat gamestop weinig geeft voor gebruikte games. Hierdoor verkopen zij weinig gebruikte games. Veel gamers kopen of 2e hands in een andere winkel of digitaal.
 • Wat leveren tweedehands games op momenteel ?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren