1. Geoff Keighley gaat dit jaar niet naar E3

Geoff Keighley gaat dit jaar niet naar E3

Daarmee lijkt ook E3 Coliseum te verdwijnen

Geoff Keighley, bekend gamejournalist en de man achter The Game Awards, gaat dit jaar niet naar E3.

Dit is opvallend, niet alleen omdat Keighley vooralsnog geen E3 heeft gemist, maar ook omdat hij de afgelopen jaren de YouTube-show E3 Coliseum produceerde. De show, die tijdens de dagen voor E3 werd uitgezonden wanneer de persconferenties werden gehouden, presenteerde Keighley ook. Het is niet duidelijk of E3 Coliseum dit jaar doorgaat, maar gezien Keighley's keuze lijkt dat onwaarschijnlijk.

"Ik wil de ontwikkelaars die hun werk tonen ondersteunen, maar ik moet ook open en eerlijk zijn naar jullie - de fans - toe, over wat jullie van mij kunnen verwachten. Voor het eerst in 25 jaar doe ik niet mee aan E3", aldus een bericht van Keighley.

Aan The Washington Post laat Keighley wat meer weten over zijn beweegredenen. "Ik voel me niet comfortabel om mee te doen aan de show gebaseerd op wat er naar mij gecommuniceerd is over E3. Het is geen geheim dat E3 moet evolueren en daar heb ik veel ideeën over, maar ik heb besloten vooral een afwachtende rol aan te nemen. Ik kijk er naar uit om meer te leren over ESA's visie voor de show."

Eerder werd al bekendgemaakt dat Sony wederom E3 overslaat. Fans en journalisten hebben sowieso veel kritiek op ESA, de organisatie achter E3: niet alleen wordt de show dit jaar flink op de schop genomen voor een grotere focus op "ervaringen", vorig jaar lekten er ook privégegevens uit van duizenden aanwezigen.

E3 2020 wordt van 9 tot en met 11 juni gehouden, met de dagen ervoor diverse persconferenties.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat Sony hun State of Play verbeteren. Xbox hun inside Xbox. En Nintendo 1 of 2 extra directs geeft per jaar. En laat de grote 3 op deze manier heel het jaar door hun aankondigen doen. En laat de 3rd party dan hun aankondigingen doen bij de Sony State of Play of Inside Xbox. En als ze een nieuwe Console moeten tonen doet dit in een eigen live event. En je hebt de E3 niet meer nodig.
 • @smaakmaker

  Lol zo kan je over alles in het leven praten. Hoeven we nooit meer de deur uit. Alles komt aanwaaien. A gamers dream…

  Het is logisch dat E3 verandert. De shows zijn ouderwets. Niemand komt straks meer de hele wereld overvliegen puur om naar een tenenkrommende speech te luisteren die meestal gaat over cijfertjes. Het bereik is groter via de digitale weg en ook een stuk prettiger om naar te kijken. Nintendo heeft dit al jaren door…de rest is gewoon wat trager.

  Echter om de e3 nu compleet op te doeken is ook onzin. Ze moeten zich gewoon meer richten op hands-on experience. Iets wat ze ook lijken te doen. De E3 moet van een internationale event krimpen naar een nationale of zelfs lokale event.

  Nieuwe hardware en speelbare games zijn nou eenmaal niet geschikt om digitaal te presenteren en input te verkrijgen.
 • @Ramirez

  De shows van tegenwoordig gaan minder over cijfertjes zijn wel altijd de games die de boventoon voeren. Maar waarom zou je een dure persconferentie gaan houden. Terwijl je ook een hele goedkope vooraf opgenomen presentatie kunt houden. En plus een stand op de E3 kost een vermogen. Dus nee het is een beetje achterhaald. En natuurlijk zul je hands on events blijven hebben. Maar dat kunnen bedrijven beter op eigen georganiseerde events doen dan op zo dure beurs.
 • @smaakmaker

  Maar natuurlijk gaat het tegenwoordig minder over cijfers op de E3. Sony is er niet meer. En Microsoft heeft er voor gekozen de cijfers weg te laten op het moment dat ze merkten dat de cijfers niet het gewenste resultaat toonden.

  Jij noemt het peperduur om een stand te openen. Man allemaal belasting aftrekbaar. Tuurlijk kost het ze geld maar het levert ze ook goodwill en exposure op. Waarom moet alles zo anoniem volgens jou?

  Laat me raden…jij bestelt je boodschappen ook online? Ga jij nooit naar gaming events of beurzen? Fysiek aanwezig zijn is gewoon nog steeds erg belangrijk. De hands-on experience wordt massaal over geschreven online.

  De pressco’s die zijn achterhaald. Echter moet er wel wat goeds voor in de plaats komen en Sony haar State of play is tot nu nog steeds even tenenkrommend als hun pressco zelf…

  Ze moeten gewoon downsizen naar een play-only event.
 • @Ramirez

  Sony heeft de laatste jaren helemaal niet meer over cijfers gehad op de E3. Hun laatste E3 hadden ze de focus op 4 games. En de show in 2016 behoorde tot een van de betere ooit. En ik vond van de laatste 3 E3 persconferenties alleen die van 2017 wat zwak.


  En wat het probleem van de Sony State of play voor mij is. De goede software aankondigingen ontbreken omdat de Ps4 op zijn einde loopt. Maar dat probleem zou opgelost kunnen worden wanneer de Ps5 er is want dan kun je grote nieuwe first en 3rd party games aankondigingen doen in een State of Play

  En ik kom op game beurzen. Ik was het laatste jaar op firstlook. En toen zag je dat ook dat het veranderd is. Daar was alleen Nintendo nog goed aanwezig. Dus ook dat veranderd. En nee ik doe bij de supermarkt boodschappen woon 2 minuten lopen er vandaan haha:P
 • @smaakmaker

  Sony's laatste E3 shows zijn erg zwak geweest. Veel te weinig nieuwe game aankondigingen en verder ook weinig boeiend nieuws.

  State Of Play is ook nog niet wat het moet zijn, maar ik ga er vanuit dat 't in de loop van de tijd beter wordt.

  Sony moet sowieso meer nieuwe studio's aantrekken/opkopen, want de frequentie waarmee exclusive titels gerealesed worden is laag en daardoor kondigen ze games 4 jaar van te voren aan, die de jaren erna al zoethoudertjes gebruikt worden.
 • @Piet S.

  Laatste E3 van hun was vooral gameplay tonen van lang verwachte games die was beter vond ik dan de Smash E3 van Nintendo. Die van 2017 was inderdaad iets minder. Maar ik vond die van Nintendo ook niet spectaculair ja een titel scherm van Prime 4 is echt te weinig.

  En die van 2016 was gewoon heel erg vet. Spiderman, death stranding, God of War, Detroit became human, Days gone, crash Bandicoot
  En de eerste gameplay van , horizon zero dawn dat was gewoon een prima E3. Zulke goede persconferenties als die zie je niet vaak.


  En ik ben het met je eens dat Sony te vroeg games aankondigt. En meer studio's nodig heeft. Maar andersom Nintendo kondigt games vaak wel erg laat aan dat is ook niet goed. En over vroeg aankondigen Nintendo heeft het ook nog gedaan metroid prime 4 en Bayonetta 3.
 • @smaakmaker

  De Nintendo E3 Direct van 2018 was zwak. Eens. In 2017 was ie echt top met nieuwe aankondigingen als Metroid Prime 4, Pokemon Switch, Yoshi, Kirby, Metroid BotW DLC & Metroid 3DS.

  Sony's E3 persco was inderdaad goed, maar de jaren ervoor en erna was het allemaal matig tot slecht. Leuk die gameplay trailers, maar die kun je ook gewoon op YouTube zetten. Filler, meer niet.

  Nintendo kondigt sommige games ook te vroeg aan, maar dat is echt maar zelden als je het vergelijkt met Sony. Daarnaast zie ik liever dat games na de aankondigingen snel uitkomen, dan dat we er nog jaren (letterlijk) op moeten wachten. :)
 • @Piet S.

  Als we even terug kijken die van 2017.

  Kirby was niet zo geweldige aankondiging. Achteraf bleek het ook een hele middelmatige game te zijn.

  Yoshi was leuk maar niet heel bijzonder. Ik vond achteraf Yoshi Woolly world leuker dan Crafted world.

  Metroid Prime 4 dat je wist dat er een nieuwe Metroid Prime komt was tof maar was nauwelijks een aankondiging te noemen.
  Pokemon was niet een aankondiging geen titel helemaal niets.

  Zelda BOWT Dlc was niet zo heel geweldig het was het het mindere boeiende dlc pakket.

  En Metroid 3ds was leuk maar erg zonde dat het een 3ds titel betrof.

  Maar Sony E3 die voor 2017 waren niet allemaal geweldig maar dat waren die van Nintendo ook verre van allemaal.

  En het waren geen gameplay trailers bij Sony. Maar gewoon live hands on beelden van stukjes van games. Die doet Nintendo in de treehouse. En Sony deed dat live on stage niks mee.

  En ja er zit ook nog iets tussen de aankondigingstijd van Nintendo en die van Sony. Nintendo wacht krankzinnig lang het is bezopen dat we in februari nog steeds niet weten wat we in de maanden augustus september , oktober november en december kunnen spelen. En je hebt inderdaad Sony die games te vroeg aankondigt.
 • @smaakmaker

  Het gaat er niet om of jij die games achteraf wel of niet leuk vond. Het Er waren gewoon veel nieuwe aankondigingen en dat is wat mensen willen tijdens de E3. En hoe je het ook een wendt of keert, een aankondiging is een aankondiging. Of jij die info 'genoeg' vindt of niet, doet daar niks aan af.

  Ja, hands-on beelden… Oftewel: Filler, net zoals de TreeHouse inderdaad. Het TreeHouse gedeelte kijk ik af en toe tussendoor even, maar verder is dat allemaal niet zo heel boeiend, alleen maar meer van hetzelfde.
  Dat Sony nu voor het 2e jaar niet aanwezig is tijdens de E3 zegt toch genoeg: Er valt weinig tot niets boeiend aan te kondigen en dat wisten we in 2018 al, want dat was af te lezen van de persco van Sony dat jaar.

  Ik noem game aankondigingen voor een half jaar later niet 'krankzinnig'. Een half jaar voor release is prima. VEEL beter dan bv. 4 jaar van te voren.
 • @Piet S.

  Het gaat er ook om hoe groots is een aankondiging en Kirby en Yoshi zijn voor mij meer Switch headlines aankondigen dan mean E3 aankondigingen.

  Kijk vorig jaar was Sony inderdaad niet op de E3 omdat ze geen nieuwe games hebben dat klopt.

  Maar dat is dit jaar niet de reden. Want er komt ook een nieuwe console aan. En dat betekent dat ze echt wel nieuwe games hebben. Zo gaan we geruchten over Ratchet and Clank, horizon zero Dawn 2, sly Cooper 5, God of war en Spiderman 2. Genoeg dus.
  Alleen hun kiezen voor een moment buiten de E3 hun games te laten zien

  Maar wat ik ook merk je bent heel goed in het bekritiseren van Sony. Want als hun games nog niet hebben onthult zullen ze wel niks hebben. Maar als we zoals nu nog niks weten van Nintendo dan zeg je dat het allemaal wel goed komt. Beetje krom.

  En ik zeg ook niet 4 jaar van te voren (al gaat Nintendo dat record met Prime 4 verbreken tot bijna 5 jaar denk ik.) Maar je kunt ook gewoon je games een jaar van te voren aankondigen zoals ze deden bij Luigi mansion 3 oa. Dan geef je oo tijd duidelijkheid
 • @smaakmaker

  Naja, andere mensen kijken wel weer heel erg uit naar Kirby en/of Yoshi games, dus dat scheelt gewoon per persoon.

  En dat zijn roddels/geruchten en meer niet (net zoals dat "gerucht" over het niet aanwezig zijn van Nintendo op de E3, wat dus niet klopt). Daar kun je niks mee. Afwachten is het enige wat je kunt. En de echte reden waarom Sony niet aanwezig is? Geen idee (ik heb wel een vermoeden). Heb jij een bron, o.i.d.?

  Scheve vergelijking. Nintendo heeft Metroid Prime 4, Bayonetta 3, Breath of the Wild 2, Animal Crossing, Xenoblade, etc. in de pijpleiding zitten en we weten nu ook dat ze aanwezig zijn op de E3 en dat van te voren WAARSCHIJNLIJK nog een general Direct plaats zal vinden. M.b.t. Sony weten we… alleen dat TLOU2 & Ghost of… eraan komen. Meer niet. Een wereld van verschil dus.

  Dat denk jij, maar je weet niet of dat zo is. En beter een paar keer ver van te voren dan (bijna) altijd. Een half jaar van te voren is ook gewoon prima. Je bent gewoon een beetje ongeduldig. :)
 • @Piet S.

  Zijn inderdaad geruchten maar dat zijn de berichten of een 2D,Metroid en paper Mario ook en daar ga je wel vanuit dat ze kloppen als ik zeg dat Nintendo weinig nieuws heeft aan te kondigen haal je elke keer paper Mario erbij

  En leuk en aardig dat je prime 4 er bij blijft halen komt pas in 2022 uit op zijn vroegst uit.

  Zelda komt ook volgens laatste geruchten dit jaar niet

  Bayonetta 3 is nog helemaal niet bekend waneer de game komt.

  Xenoblade is een remake geen nieuwe game. Animal Crossing is idd een nieuwe titel.

  Verder hebben ze nog Bravely Default 2 en no more heroes en een Pokémon remake niet echt indrukwekkend vind je wel.


  En we weten dat er een direct aankomt dat klopt waarschijnlijk Maar je vergeet ook dat er met zelfde aangrenzende waarschijnlijkheid ook een ps5 reveal event komt.

  Dus daar zullen ook nieuwe titels aangekondigd worden.

  Dus je kunt nog helemaal niet oordelen over de definitieve line up van Sony dit jaar die moet Sony net als Nintendo nog bekend gaan maken.

  En nee een half jaar van te voren is voor mij te lang. Ik wil nu gewoon weten of ik de Switch ga gebruiken dit jaar.
 • @smaakmaker

  Daar ga ik helemaal niet vanuit…? Die games noem ik toch ook helemaal niet op? Ik zeg alleen dat het mooi zou zijn ALS die games aangekondigd worden. Geen onzin verkopen, want dat is niet zo. Denk jij van wel? Kom maar met bewijs dan.

  Dat kan, maar die game (MP4) komt er wel aan (ook al is ie te vroeg aangekondigd). Zelda is op de E3 2019 pas aangekondigd, dus het is afwachten wanneer die game uitkomt en dat afwachten geldt ook voor bv. Bayo3. Remakes zijn ook gewoon games. En verder ben je gewoon veel te ongeduldig. Je weet dat we aankondigingen gaan krijgen op de E3 en WAARSCHIJNLIJK (niet zeker) van te voren ook al.

  We weten nog helemaal niks m.b.t. een Sony event en de kans dat er een Direct komt ik gewoon groter, als je naar de geschiedenis kijkt. Zo simpel is het.

  Verder had ik het niet alleen over 2020, maar ook over daarna. Ik oordeel ook helemaal niet over de definitieve line-up van Sony van dit jaar, maar ik oordeel over wat we zeker weten wat eraan gaat komen en dat is op het moment m.b.t. Sony gewoon karig. Kijk eens naar vorig jaar… Wat een drama jaar zeg…

  En stop nou eens met je 'geruchten', want jij gaat er te vaak vanuit dat die kloppen, terwijl het tegendeel met dat 'Nintendo dit jaar niet op E3' gerucht, bewezen is.

  'Ik wil nu', oftewel je bent ongeduldig. Niet erg, maar het is wel zo. :)
 • @Piet S.

  Piet de Ps5 komt dit jaar uit dat heeft Sony bevestigd. Dus we krijgen dit jaar een ps5 reveal event dat deden ze ook met se Ps4. Waar gaan ze anders de ps5 aankondigingen doen? . En dat bedoel ik je veroordeeld wel de Sony line up.

  Terwijl Sony die nog moet aankondigen voor de ps5. Het lijkt wel dat je zo haat voor Playstation hebt dat Sony niet iets goed kan doen.  Je kunt pas oordelen over de line up van Sony als Sony die officieel onthult heeft.

  En Nintendo niet pp de E3 was geen gerucht. Dat kwam omdat de organisatie hun site te vroeg online hadden gegooid..

  Maar stop eens met alles wat Sony doet af te kraken en bijna alles wat Nintendo doet goed te praten. Dat maakt mensen moe.
 • @smaakmaker

  Hier het bewijs dat je wat je zei m.b.t. mij en 2D Metroid & Paper Mario niet klopt, btw.
  Mijn comment:
  'Verder denk ik dat het dit jaar goed gaat komen. Ik hoop dat de geruchten waar zijn en er een (nieuwe) 2D Metroid game en Paper Mario game aangekondigd (en uitgebracht) worden.' ;)

  Ik zeg toch niet dat er geen evenement gaat komen? Maar er is nog niks aangekondigd, dus je kunt niks met zekerheid zeggen. En nu je het over de release van de PS4 hebt… Die console had een zware drama release, qua launch games. Knack was het "beste" wat er tussen stond…

  En ik beoordeel de line-up in z'n algeheel en niet specifiek voor 2020. We weten bijna niks en ook zijn er geen events aangekondigd door Sony. Feit.

  Dan is het alsnog een gerucht, tot het officeel aangekondigd worden. Mensen speculeren op basis van gelekte info (waarvan niet duidelijk is of deze klopt/waar is) = gerucht.

  Sony staat er qua games OP DIT MOMENT nou eenmaal karig voor. 2 games. That's it. Verder praat ik niet alles m.b.t. goed, want er zijn genoeg verbeterpunten, echter horen de games niet tot die verbeterpunten. ;)
 • @Piet S.

  Nee zo is er ook geen direct aangekondigd. Dus kun je ook niet met zekerheid zeggen dat die er komt. Misschien wacht Nintendo wel tot de E3 weet jij veel.

  En feit is ook dat Nintendo geen general direct nog heeft aangekondigd ook een feit.

  En je hebt het graag over feiten houd je dan ook bij die feiten. Want je er komen nog maar 2 games dit jaar exclusive zit je fout.

  Nioh is ps4 exclusive, dreams is ps4 exclusive, Final fantasy 7 remake is als we het over 2020 hebben heel dit jaar exclusief voor ps4. Predator hunter grounds is een ps4 exclusive. Zijn samen met The last of us 2 en ghost of tsushima 6 games en niet 2 Dus dat is een behoorlijk aantal. En zeker niet karig.

  En ja de ps4 line up was heel erg slecht maar laten we de Wii u launch line up aub niet vergeten die was nog slechter.
 • @smaakmaker

  Ik zeg toch ook helemaal niet dat er 'zeker een Direct komt voor de E3'…?
  Wederom bewijs. Mijn comment:
  'Je weet dat we aankondigingen gaan krijgen op de E3 en WAARSCHIJNLIJK (niet zeker) van te voren ook al.'

  Je leest niet goed genoeg, waardoor je dingen typt die niet kloppen.

  Nioh2 ben ik inderdaad vergeten. Excuses. 3 dus. Dreams is een exclusive, maar als die game telt als 'grote game', dan releaset Nintendo 45 'grote exclusives' per jaar… FF7R is geen exclusive. Die ga ik volgend jaar lekker op m'n X1 spelen. PHG komt ook gewoon op Windows uit… Dus je kunt weer wat games wegstrepen.

  Maar waarom geef je niet toe dat je fout zat m.b.t. tot je Paper Mario & 2D Metroid reactie? Ik heb bewijs geleverd dat je onzin typte, maar nu lul je er overheen. :)
 • @Piet S.

  Ik begin soms te begrijpen dat andere mensen moe van je worden haha . Je lult bijna alles van Nintendo doet continue recht en als wat Sony doet kraak je af erg vermoeiend. Dreams is gewoon van een redelijke grote first party studio van Sony jij doet of het van een indie studio komt dus Dus nee jij gaat geen 45 exclusive games van Nintendo op kunnen noemen die van een studio komen met 50 plus medewerkers.


  En lieve Piet haha . Ik zei namelijk dat Final Fantasy 7 DIT JAAR exclusief is dus dat het in 2020 een exclusieve game gaat zijn. Want ik had het nu over het jaar 2020. En als we dat jaar er bij pakken is het een feit dat Final fantasy 7 remake in dit jaar een exclusieve game is. En PGH is een console exclusive game laat ik het dan zo zeggen.


  En over dat laatste zat je goed. En ik fout dat klopt.
 • @smaakmaker

  Volgens mij ben ik niet degene die zolang gebanned is geweest, of wel? ;)

  En nogmaals: Aan de kant van Nintendo zijn er ook nog genoeg zaken te verbeteren, zoals het online gedeelte. En de PS4 is bv. qua sales een groot succes, dus zeker niet alles m.b.t. Sony is slecht.

  Het maakt me niks uit hoe groot de studio is. De game is geen grote exclusive als GoW, o.i.d. Dat is gewoon zo. Qua marketing staat de game op een nogal laag pitje en ook bv. qua nieuwe gameplay beelden is het allemaal maar karig. Het is gewoon geen grote release voor Sony en de PS4, hoelang er ook aan gewerkt is.

  Ik lees wel, maar de juiste term is 'times exclusive', niet 'exclusive'. En zoals ik al aangaf: Ik kijk niet alleen naar 2020, maar ook verder. Wat je nu typt m.b.t. PGH klopt, maar het is zeker geen 'exclusive'.

  En dankje. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren