1. Gerucht: Microsoft werkt toch aan twee Xbox-consoles

Gerucht: Microsoft werkt toch aan twee Xbox-consoles

Minder krachtig maar goedkoper

Bronnen die bekend zijn met de plannen van Microsoft melden aan The Verge en Kotaku dat Microsoft momenteel bezig is met het ontwikkelen van twee Xbox-consoles. Dit betekent mogelijk dat er naast de Xbox Scarlett nog een andere, minder krachtige maar goedkopere, Xbox-console op de markt komt.

De codenaam die gegeven wordt aan deze tweede console is ‘Lockhart’. In 2018 gingen er al geruchten rond dat de release van Scarlett ging bestaan uit twee consoles, de naam Lockhart kwam toen ook al ter sprake. Dit gerucht werd echter opzij geschoven toen Microsoft tijdens de E3 aankondigde dat Scarlett een enkele console ging zijn.

project scarlett

De Xbox ‘Lockhart’ wordt volgens de bron een goedkopere en minder krachtige versie van de Scarlett, vergelijkbaar met de Xbox One S ten opzichte van de Xbox One X. Tevens zou de Lockhart-variant geen diskdrive bevatten. Microsoft heeft op dit moment nog geen aankondiging gedaan of bevestigd dat er een tweede console in aankomst is. Het is dan ook niet bekend of beide systemen tegelijkertijd eind 2020 uitkomen.

In een gesprek met Kotaku vergelijkt een gameontwikkelaar de grafische kracht van de Xbox Lockhart met die van de PlayStation 4 Pro. Verder wordt er gezegd dat de CPU van Lockhart sneller is dan elk ander bestaande console, wat veel effect heeft op onder andere de frame-rate. Microsoft zou zich richten op 4K resolutie en 60fps voor de Scarlett en 1440p resolutie en 60fps op de Lockhart, maar dat ligt ook aan de optimalisatie van de game zelf.

Omdat Lockhart geen diskdrive zou krijgen, kunnen er alleen digitale exemplaren worden. Waarschijnlijk wil Microsoft ook het gebruik van xCloud en de Xbox Game Pass promoten. xCloud is de gamestreaming dienst van Microsoft en de Xbox Game Pass biedt spelers, voor een vast bedrag per maand, de mogelijkheid om alle games in een steeds groeiende bibliotheek te spelen zonder deze te kopen.

ps5

Ook is al bekend dat de Xbox One-controllers backwards compatible zijn en dat Xbox-baas Phil Spencer niet weer met een duurdere en minder krachtige console wil komen, zoals bij de lancering van de Xbox One. Kotaku heeft ook reactie gekregen van Microsoft via de mail, hierin zegt Microsoft (begrijpelijk) het volgende: "We reageren niet op geruchten en speculaties."

Gameontwikkelaars melden dat hoewel de PS5 devkits al bemachtigd zijn, die van Xbox Scarlett lastiger te krijgen zijn. Uit conversaties met de ontwikkelaars blijkt volgens Kotaku ook dat beide consoles, de PS5 en Xbox Scarlett, ongeveer dezelfde specificaties hebben. Dit wordt ook vermeld in een tweet van Jason Schreier, editor bij Kotaku.

Prijzen zijn ook nog niet bekend, maar men denkt dat het verschil tussen Lockhart en Scarlett ongeveer hetzelfde gaat zijn als de One S en One X, maar natuurlijk met een hogere startprijs.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dagmar De Groot Stagiaire op de redactie van InsideGamer en Gamer.nl. Grote Final Fantasy- en Tomb Raider-fanaat. Ook anime- en manga-obsessed, basically a tiny-lil'-5-foot-4-inches-nerd. Sword Art Online-boeken, -serie en -games zijn fantastisch, don't @ me ;)

Reacties

 • Dus je kan kiezen tussen een PC, een tussenmodel en nu toch een budgetmodel?
 • Mochten er vette (console) exclusives (of toffe 3rd-party games, die niet op de Switch gereleased worden) uitkomen op de nieuwe X, dan ga ik 'm wel kopen, maar ik wil sowieso een console met een disc drive, aangezien ik alle games fysiek in bezit wil hebben (mits mogelijk).
 • @Piet S. Ja zo ben ik ook, het liefst alles fysiek (maar ik denk gewoon dat ik een hoarder ben xD) Ik heb nog geen Xbox, dus ik denk als ik er volgend jaar één koop dat ik toch gaan voor de One X, gezien de prijs. Als student moet je toch wat hè? Dan een jaar later denk ik de PS5, als alle kinderziektes eruit gewerkt zijn :P
 • @dagmardg

  Gewoon wat meer lenen bij duo, of even een verhoging voor de stage vergoeding vragen! heheh
 • @xcollin Hahahaha, altijd een mogelijkheid! Maar laat ik nu slim zijn en gewoon even wachten XD
 • @dagmardg

  Ik wacht altijd 1 jaar bij nieuwe consoles. Kinderziektes er uit en betere line up.

  Sowieso wel fysiek.

  Ik ga eerst voor ps5 ivm exclusives. En xbox wacht ik af.
 • @dagmardg

  Ik spaar ook wat raak, qua games! Maar een mooie spaar-planning hoor. Ik ben benieuwd of het gaat lukken! :P
 • @Piet S.

  Op de Switch bespaar ik meer met digitaal.
 • @benjaminben

  Dat klopt inderdaad.
 • Ik blijf microft trouw. Xbox en geen andere console. Scarlett zou het wel worden gamepass heb ik. En alle fysieke games ach zet de xbox x er wel naast.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren