1. Gerucht: Xbox Lockhart heeft dezelfde CPU als Series X

Gerucht: Xbox Lockhart heeft dezelfde CPU als Series X

Wel andere GPU en CU count

De Xbox Lockhart, de mogelijke goedkopere versie van de Xbox Series X, heeft dezelfde CPU als de Xbox Series X. Dat zegt The Verge-journalist Tom Warren op Twitter.

Vorige week had Tom Warren nog gezegd dat de Lockhart een iets langzamere CPU (processor) had dan de Xbox Series X. Nu meldt hij dat de goedkopere Xbox-console, die overigens nog niet bevestigd is, toch krachtiger is dan gedacht. Volgens Warren heeft de Lockhart namelijk dezelfde CPU als de Xbox Series X, maar wel een andere kloksnelheid en capaciteit van de GPU (videokaart) dan de Series X. De tweet van Warren is hieronder te bekijken.

De Xbox Lockhart is nog niet officieel aangekondigd door Microsoft. De Xbox Series X moet ergens eind dit jaar uitkomen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jolien Mauritsz Ik ben een echte rpg-liefhebber. The Legend of Zelda, The Elder Scrolls en Pokémon behoren tot mijn grote favorieten. Verder speel ik ook graag simulatie games zoals de Sims, Story of Seasons en Stardew Valley. Verder lees ik graag een goed fantasyboek en volg ik verschillende anime- en manga-series. Ja ik ben een echte nerd.

Reacties

 • Zo benieuwd naar de prijs en dan vooral van de Lockhart. Ik hoop dat het in juli bekend wordt gemaakt op het event, eindelijk duidelijkheid!
 • Ik verwacht wel een verschil maar geen wereld van verschil. Ik hoop dat de Lockhart op 2/3 presteert van de XSX. Dat is dan op 4/5 van de PS5 en een goede propositie tegenover de waarschijnlijk veel duurdere PS5.
 • Dat lijkt me wel zo handig. Grafische settings (voor de GPU) kun je makkelijk aanpassen en lager zetten. De CPU doet echter ook veel dingen op het gebied van gameplay, zoals de AI van NPC's. Daar kun je dus veel minder op inleveren als je de zelfde next-gen games wilt aanbieden op een goedkopere console.
  Mijn gok is dat daarnaast de SSD even groot is maar misschien iets minder snel (want de te laden assets zijn wellicht ook kleiner), en de optische drive ontbreekt.

  Zoals iedereen ben ik benieuwd wat dat uiteindelijk voor de verkoopprijs gaat doen.. Geruchten gaan nu dat in de juli show niets bekend wordt gemaakt voor de Series S, en dat Microsoft de prijs van de PS5 gaat afwachten. Waarschijnlijk krijgen we in juli wel een prijs voor de Series X.
 • @Gaaiz

  Eigenlijk wordt de CPU steeds minder belangrijk voor games met het stijgen van de resolutie. 4K games zijn veel minder CPU heavy dan dezelfde game op 1080p of 1440p, maar de games worden wel meer GPU heavy naarmate de resolutie stijgt. Ik zeg hiermee overigens niet dat CPU's niet meer belangrijk zijn.

  Hier een voorbeeld daarvan, maar er staan meer voorbeelden op YT:
  https://www.youtube.com/watch?v=jhudkF3GWgQ
 • @CerandoX.nl
  Precies mijn punt inderdaad. En onder andere resolutie is makkelijk aan te passen voor een ontwikkelaar. Maar met CPU taken is dat dus flink anders, wat ook blijkt uit de "leak" dat de CPU vrijwel gelijkwaardig blijft tussen de Series S/X.
  Diverse ontwikkelaars hebben ook aangegeven erg blij te zijn met de grote sprong in CPU kracht (veel groter dan de GPU sprong voor consoles), en ik ben benieuwd wat ze daar allemaal mee gaan doen in combinatie met de SSD's.
 • Dit kan zeker een meesterzet zijn van Microsoft als de andere consoles voor veel mensen te duur zou zijn en ze hebben veel meer vlees op de botten om klappen op te vangen financieel gezien. Sony daar in tegen leunt erg veel op Playstation en zal minder kunnen snijden als het fout gaat.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren