1. Geruchtenmolen: Bevat GTA 6 Vice City en Rio de Janeiro?

Geruchtenmolen: Bevat GTA 6 Vice City en Rio de Janeiro?

Een analyse van het gerucht

Recent verscheen weer zo’n gerucht dat het internet op z’n kop zette: GTA 6 speelt zich af in onder andere Vice City en Rio de Janeiro. Ook zou een waslijst aan inhoudelijke features gelekt zijn, inclusief info over de hoofdpersonen. In deze Geruchtenmolen analyseren we dat gerucht en beoordelen we hoe realistisch het is.

De kern van het gerucht

Op zondag 30 juni plaatste Reddit-gebruiker JackOLantern1982 een bericht over GTA 6. Hij claimt informatie te hebben verkregen van vrienden die bij PC Gamer en Kotaku werken en geeft een lijst aan vermeende informatie over de game. Ten eerste zou GTA 6 al sinds 2012 in ontwikkeling zijn, een jaar voor de release van GTA 5. De game zou zich daarnaast nog in pre-alpha-status bevinden ,onder de naam Project Americas en voor de volgende generatie consoles verschijnen.

Inhoudelijk zegt de gebruiker dat de game zich afspeelt in Vice City, de fictieve versie van Miami, en Rockstars versie van Rio de Janeiro in de jaren 1970 en 1980. Ook zouden verschillende missies zich afspelen in Liberty City en zou Rockstar overwegen om Cuba in de game te stoppen. Volgens de schrijver is de game geïnspireerd door de Netflix-serie Narcos en smokkel je als de beginnende drugsbaas Ricardo en het personage Kacey drugs van Vice City naar Brazilië. Het HIV-virus zou een thema van de game zijn en net als in Max Payne 3 zouden spelers veel ondertitelde Portugese dialogen moeten lezen.

Het gerucht bevat ook veel kleine stukken informatie over de gameplay en mechanieken. Je drugsimperium uitbreiden zou centraal staan in de game en je auto zou je opslagplaats voor wapens zijn, vergelijkbaar met paarden in Red Dead Redemption 2. Ook zou je fysiek pantserstukken op je wagens kunnen zetten en zou de gameplay realisme met arcade balanceren. Het opwindendste uit de lijst is wellicht dat technologie vooruitgaat en mensen verouderen naarmate de tijd passeert.

GTA 6

Wat ging eraan vooraf?

We weten bijster weinig over GTA 6, de game is immers nog vele jaren van ons verwijderd. Toch is dit niet het eerste gerucht rondom GTA 6, in 2016 meldde een anonieme bron aan de website Techradar dat de ontwikkeling van de game in volle gang was . Ook kwam YouTube-kanaal The Know met een vermeende gerucht over de locatie en plot van GTA 6, dat overeenkomt met bovenstaand gerucht. Het kanaal beweert namelijk te weten dat de game intern bekendstaat onder de naam Project Americas en dat spelers per vliegtuig drugs zouden smokkelen van Vice City naar Zuid-Amerika. Verder is er volgens The Know bewijs voor minstens één vrouwelijk hoofdpersonage.

Andere eerdere geruchten bestaan uit met name berichten over acteurs en ontwikkelaars die de game op hun cv zetten. Recent zette een ontwerper die aan Red Dead Redemption 2 werkte bijvoorbeeld GTA 6 op z’n cv. Deze geruchten zijn aannemelijk nu Rockstar zijn cowboygame heeft uitgebracht, hoewel er nog steeds veel content wordt gemaakt voor GTA Online en Red Dead Online.

Hoe realistisch is het gerucht?

Om maar met de deur in huis te vallen: het gerucht is waarschijnlijk grotendeels onzin. De bron is een anonieme gebruiker op Reddit, die beweert informatie te hebben verkregen van vrienden die bij PC Gamer en Kotaku werken. Nu zijn dat twee van de grootste gamewebsites ter wereld en horen ook wij weleens wat over grote games, maar de bron is verre van betrouwbaar. Ook inhoudelijk staat het gerucht op losse schroeven, aangezien het niet aannemelijk is dat de game sinds 2012 in een noemenswaardige ontwikkeling is, gezien de gigantische projecten die GTA Online en Red Dead Redemption 2 zijn. Bovendien wordt Narcos genoemd als grote inspiratiebron, maar die serie ging pas augustus 2015 in première.

Gezien deze kenmerken kun je het gerucht beschouwen als onwaar, maar zeker weten doe je het nooit. Het zou kunnen dat de bron aan de haal is gegaan met het gerucht van The Know en er een hoop bij heeft verzonnen, maar mocht dat niet het geval zijn dan wijzen twee verschillende bronnen in dezelfde richting. Het is dan ook aannemelijk dat Rockstar terugkeert naar Vice City na Liberty City en Los Santos uitgebreid te hebben verkend.

Verder moeten we nog even benadrukken, eventueel voor volgende lekken, dat zelfs Rockstar niet alle vroegtijdige informatie weet tegen te houden. Zo lekte een ex-werknemer van de ontwikkelaar meerdere correcte details over GTA V (maar ook een deel onjuist) en verscheen een aantal maanden voor release het gerucht dat de game zich in afspeelt in Los Santos en dat GTA V drie speelbare personages zou bevatten. De personages en zelfs het einde van Red Dead Redemption 2 lekten daarnaast in 2016 al. Opvallend aan deze lekken is dat ze maar deels correct zijn, mogelijk door nalatigheid van de bron, maar mogelijk ook doordat veel aspecten nog niet vaststaan tijdens de ontwikkeling.

GTA Redux

Conclusie

Maar goed, dat betekent niet dat je het huidige gerucht niet met een korrel zout moet nemen. Er zou een kern van waarheid in kunnen zitten, maar dat kunnen we op basis van de bron niet zeggen. Omdat het niet de eerste keer is dat een Rockstar-game op deze manier lekt geven we het een waarheidspercentage van 5 procent, en een onzinpercentage van 95 procent.

Lees hier alle geruchten over GTA 6 op een rij. https://www.insidegamer.nl/artikel/de-laatste-gta-6-geruchten-op-een-rij/

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Ik snap dat GTA puur Amerikaans is, toch zou ik heel graag eens een GTA in een Europese setting zien. Een Scandinavisch land lijkt mij erg tof.
  • @benjaminben We hebben ooit ook GTA London gehad, dus het is niet onmogelijk.
  • @benjaminben wie weet doen ze dat ooit ja! Londen lijkt me een logische keuze dan.
  • @Jack O

    Dat zou vet zijn. Maar stiekem hoop ik op een nieuwe getaway! Op ps4 of launch titel voor de Ps5. The getaway is London :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren