1. God of War liet me de Elephantaur eindelijk vergeten

God of War liet me de Elephantaur eindelijk vergeten

Games van het jaar

2018 is praktisch voorbij en daarom blikt de InsideGamer-redactie terug op het afgelopen gamejaar. Wat zijn onze favoriete games? Welke trends hebben we gespot? Lees het in onze Games van het Jaar-reeks, met vandaag Lars over God of War.

Even terug naar 2013. God of War: Ascension komt uit en na zes games met exact dezelfde formule is de rek er behoorlijk uit. De Elephantaur staat wat mij betreft symbool voor die hele game: ontwikkelaar Santa Monica wist het duidelijk ook niet helemaal meer. Vernieuwing was nodig en die vernieuwing kwám er ook. De God of War die dit jaar verscheen is gedurfd, vernieuwend en bovenal ontzettend geslaagd.

god of war

Werkelijk iedere ontwerpkeuze pakt goed uit. Het lagere tempo, het nieuwe cameraperspectief en de interactie tussen Atreus en de ingetogenere Kratos maken bijvoorbeeld een verhaal mogelijk dat anno 2018 goed meekan (of de lat misschien zelfs verlegt). Maar menig review barstte al van de superlatieven die de gameplay, techniek en het verhaal van God of War de hemel in prezen, dus dat punt hoef ik verder echt niet nog eens te maken. Ik vond vooral de omschakeling naar de Noordse mythologie ontzettend goed uitgevoerd en dat heeft een meer persoonlijke reden.

Vreemde in een nieuw land

Dankzij een paar jaar Grieks op de middelbare school en een algemene fascinatie met die mythologie, herkende ik altijd veel in de oude God of Wars. Misschien is dat de reden dat ik die Elephantaur uit Ascension zo van de pot gerukt vond; dit verzinsel voelde als een spuug in het gezicht binnen deze serie die verder zo excellent omgaat met mythologie. Noordse mythologie ken ik eigenlijk alleen maar uit het Marvel-universum – en ik weet niet of Thor: Ragnarok nou zo educatief is. Kratos zelf voelt zich echter ook een vreemde in dit nieuwe land. Hij kent de mythes niet en ook het runenschrift is voor hem net zo goed als voor mij een mysterie. Niet eerder kon ik mij zo vereenzelvigen met die kwaaie kaalkop.

Want hoewel de invloeden van Noordse of Germaanse mythologie zelfs in het hedendaagse leven nog altijd zichtbaar zijn, is er veel minder over vastgelegd dan over Griekse of bijvoorbeeld de Romeinse mythologie. Met als gevolg dat ik zelf in ieder geval nog niet of nauwelijks bekend was met Týr (nota bene de naamgever van dinsdag!) of het concept van de Yggdrasil, de levensboom. Santa Monica beseft dat de Noordse mythologie veel minder bekendheid geniet dan de Griekse en zet Atreus daarom niet alleen als sidekick in, maar ook als gids.

God of War

Het is simpel gevonden, maar past geweldig bij de rest van de game. Kratos is nors en wars van zijn nieuwe thuisland en met een reden: zijn vorige goden brachten hem weinig goeds. Atreus is daarentegen nog jong en natuurlijk nieuwsgierig, want zo zijn kinderen. En dus kan het joch zijn enthousiasme nooit beteugelen als jullie weer eens een Shrine vinden, en kletst hij de oren van je kop tussen de gevechten door. En voor de legendes waarvan het te onwaarschijnlijk is dat zo’n jochie alles weet, stapt de wijze Mímir in om uit te weiden.

Vele uren op Wikipedia

Het gevolg is dat ik niet alleen heel veel uren spendeerde in Midgard, maar ook op Wikipedia om alles na te lezen en uit te pluizen. Wie wie is, wat hun achtergronden zijn en hoe ‘historisch correct’ de iteraties van personages en gebeurtenissen in God of War zijn. Dat God of War als stuk software erg goed in elkaar zit staat buiten kijf, maar God of War zit ook op dit vlak verdomd goed in elkaar, met als gevolg dat de game mij niet alleen entertainde, maar ook echt wist te prikkelen. Er zijn maar weinig games die dat voor elkaar krijgen. Die Elephantaur ben ik inmiddels vergeten – of nou ja, bijna dan.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

  • Pas aangeschaft en wauw, wat een game!
  • Terecht goty

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren