1. Vijf redenen om wel voor Google stadia te gaan

Vijf redenen om wel voor Google stadia te gaan

Lees onze hands-on!

De gamestreamingdienst Google Stadia is vanaf morgen beschikbaar, dus is het tijd om de balans op te maken en vijf redenen om de dienst te kiezen op een rij te zetten.

Google Stadia is morgen eindelijk beschikbaar. Het is niet de eerste gamestreamingdienst die we in Nederland kunnen gebruiken, aangezien we ook al PlayStation Now en Nvidia GeForce hebben, maar wel een van de meest geanticipeerde. Met de gamestreamingdienst is het mogelijk spellen te streamen naar een Chromecast Ultra, een Chrome-browser of een Pixel-telefoon. Stadia Pro kost bij lancering 9,99 euro per maand. Daarmee kun je streamen in 4K en HDR en krijg je een aantal gratis titels, te beginnen met Destiny 2: The Collection. Volgend jaar verschijnt er ook een basisversie van Stadia, waarbij je tot in 1080p kunt streamen. In principe worden de spellen echter los verkocht; dat abonnement heb je verder nodig om toegang te krijgen tot gaming in 4K en HDR.

De vraag is nu: heb je Google Stadia nodig? Dat antwoord zal voor iedereen verschillen. Daarom presenteren we hieronder vijf redenen om voor de gamestreamingdienst te kiezen, zodat je een doordachte keuze kunt maken. In dit artikel vind je vijf redenen om juist niet voor Stadia te gaan. Wil je nog even nalezen hoe het ook alweer zat allemaal met de dienst, dan kun je hier ons uitgebreide achtergrondartikel vinden en lezen.

Google Stadia

Vijf redenen om voor Google Stadia te kiezen

Google Stadia is in de kern niet heel anders dan de gamestreamingdiensten die we al kennen. Daarom zijn de voordelen nu ook wat algemener dan je wellicht zou denken. Dit komt doordat Google heeft besloten om Stadia te ontwikkelen met feedback vanuit de community en de dienst te lanceren zoals ook veel andere diensten gelanceerd zijn: kaal, maar wel bruikbaar. Desondanks zijn er nog genoeg dingen om naar uit te kijken, ook al gelden die niet alleen voor Stadia.

Het is relatief goedkoop

Google Stadia is niet duur. Als je wil gamen op je televisie, heb je voorlopig nog wel een Chromecast Ultra nodig. Als je een Stadia-pakket bij Google koopt, dan ben je ongeveer 130 euro kwijt voor de Ultra en de controller, maar dan ben je wel meteen good to go. Spellen koop je vervolgens los, waarvan en de prijzen niet heel veel zullen verschillen met de prijzen die je gewend bent. Wil je alleen via de Google Chrome-browser spelen, dan kan dat ook. Indien je een controller hebt liggen, dan hoef je eigenlijk alleen nog maar in te loggen op je account en het spel te kopen om meteen te kunnen gamen. Je kunt uiteraard ook je toetsenbord en muis gebruiken als je dat prettiger vindt. In feite heb je dus alleen accessoires, de games, een scherm en eventueel Stadia Pro nodig, en geen high-end pc of krachtige spelcomputer onder je monitor.

Eén keer kopen, overal spelen

Als je zo’n game één keer gekocht hebt, kun je hem overal op blijven spelen – of dat nou je Chromecast, Chrome-browser of Pixel-telefoon is (al kunnen we ons voorstellen dat er weinig mensen in Nederland zijn die een Pixel-smartphone hebben). Microsoft heeft dit idee populair gemaakt onder gamers met Xbox Play Anywhere: sommige games koop je op je Xbox en kun je vervolgens ook zonder extra kosten op je pc spelen (of andersom natuurlijk). Dit is het grote voordeel van gamestreaming, helemaal wanneer een bedrijf niet afhankelijk is van een enkel platform, al zullen sommige platformen wel een voorkeursbehandeling krijgen.

Red Dead Redemption 2

Kracht van de cloud

In het verlengde daarvan kun je ook op een andere manier profiteren van de kracht van de cloud. Je hoeft zelf geen rekening te houden met specificaties, maar ontwikkelaars hoeven dat ook niet te doen. Ze hebben namelijk toegang tot één platform en kunnen daar games voor ontwikkelen die werken op alle apparaten waar gamers op willen spelen. Dit is inherent aan een eigen platform natuurlijk. In de toekomst verwachten we dat Google de servers blijft upgraden, zodat spellen er steeds mooier op worden. Nu heb je daar constant nieuwe hardware voor nodig, maar straks is een browser, simpele mediaspeler of je telefoon dus voldoende (en in de toekomst ook Android TV!).

Stadia-controller is te gebruiken op andere systemen

Mocht je de Google Stadia-controller een fijne controller vinden, dan hebben we goed nieuws: je kunt hem namelijk ook gebruiken op andere systemen. Wanneer je hem aansluit via usb, dan wordt het apparaat herkend als een standaard usb-controller. Andersom kun je ook je eigen Xbox One-, PlayStation 4-, Switch Pro- of bluetoothcontroller via een kabel gebruiken voor Google Stadia.

Chromecast Ultra is een handige mediaspeler

En dan hebben we natuurlijk de Chromecast Ultra nog. Dit is een mediaspeler die je via hdmi aan je televisie kunt koppelen. Met het apparaat krijg je toegang tot allerlei streamingdiensten en is het tevens mogelijk content van je telefoon naar je televisie te brengen. Met de nieuwste versie van de Chromecast is het mogelijk om content in 4K en HDR te streamen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Nvidia Shield of een andere moderne settopbox of mediaspeler. Mocht je al een Ultra hebben: nice! Dan ben je goed onderweg en weet je wat je kunt verwachten. Je moet dan nog wel even wachten totdat Google de juiste firmware uitgerold heeft zodat je Stadia kunt gebruiken.

Ga jij wel of niet voor Google Stadia?

Google Stadia – en streamingdiensten in het algemeen – zijn ontzettend interessant. Een gamestreamingdienst van de grond krijgen is niet niets, omdat je met ontzettend veel dingen rekening moet houden. Als bedrijf, maar ook als gamer – de consument. Vooralsnog zijn er genoeg redenen om Stadia te nemen. In de toekomst wordt Stadia veel uitgebreider – er komen mogelijk wekelijks nieuwe functies aan – waardoor de dienst wel interessant kan worden. Kunnen we de dienst ook direct aanraden? Dat is lastig. Lees ook vooral onze vijf redenen om niet voor Stadia te kiezen voordat je een keuze maakt.

Onze zustersite Power Unlimited heeft samen met Gamer.nl Google Stadia ook al flink aan tests onderworpen, check hieronder hun bevindingen.

Google Stadia verschijnt morgen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • - Het is relatief goedkoop
  Als je op 4K wilt spelen is het duurder dan een console.

  Verder heb ik niet zoveel aan te merken.

  Nee, voorlopig ga ik niet voor Stadia. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen.
 • @CerandoX.nl sluit me bij je aan maar vind het wel een interessante ontwikkeling die ik blijf volgen.
 • @CerandoX.nl 4k 60fps hardware voor 2000 euro? Duurder na pak weg 200 maanden, a 10 euro per maand. Of is dit een hele ruime berekening?
 • @Richh
  Je krijgt met Stadia niet 4K/60fps op Ultra settings, zoals met een high end PC. Eerder dezelfde kwaliteit als een Xbox One X, als het door compressie niet slechter is dan dat. Het is letterlijk dezelfde compressie en encoding die YouTube gebruikt voor video. Dit is niet super slecht, maar zeker geen 4K/60fps vergelijkbaar met een high end PC. Dat zou wel erg mooi zijn.

  Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het is voordeliger om een PS4 Pro of Xbox One X te houden en straks de volgende generatie te kopen. Vergeet de 130 niet die je nu moet neerleggen en dan nog de 10 euro per maand. Zit je al aan 250 in één jaar. Een console kost net zoveel of minder, maar dan heb je niet het voordeel van het overal kunnen spelen, dat is ook wat waard.
 • @CerandoX.nl wow… en thanks ook. Dat is wel een redenering die we nog wel even mee laten tellen als straks blijkt dat er wel wat deukjes in het pakje boter geslagen worden met Stadia.
 • @CerandoX.nl hoe kom je daarbij?

  Dit staat er op de meeste sites:
  According to Google exec Phil Harrison, all Stadia launch games will run at 4K 60FPS (providing your internet is up to par).

  Ja, het is volgens Google zelf en compressie zal er ook zijn. Hoewel een aantal pre-reviews toch spreekt over 4k 60fps. Morgen komt er sowieso meer naar buiten, met exacte details.
 • @Richh
  Ik zeg ook niet dat het geen 4K/60fps zal zijn, alleen niet op de maximale of ultra settings, zoals bij een PC.

  Zou wel raar zijn als ze geen 4K/60fps gaan leveren en het wel aanbieden…

  Dus wel 4K/60fps, maar niet op maximale settings.
  Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
 • @CerandoX.nl ooooh zo, ja. Benieuwd naar de eerste reviews morgen.
 • @CerandoX.nl

  Heel erg goed punt.

  No way dat je met streaming pure 4k haalt zoals je die hebt bij een high end pc. Als dat wel zo is dan ga ik mijn vier originele discs van final Fantasy VIII opeten
 • @Meta_coola be prepared lol.
 • @Meta_coola
  Het is even wachten op de analyse van Digital Foundry. Daar hebben we tenminste wel wat aan.
 • @CerandoX.nl
  Bungie geeft nu aan dat Destiny 2 op medium settings op 1080p wordt gerenderd en ze dit opschalen naar 4k…
 • @That Mr Awesome
  Zoiets hoorde ik ook, dat is helaas nog slechter dan ik dacht.
 • @Meta_coola '' No way dat je met streaming pure 4k haalt ''

  4K is 4K he, dat is niet in te delen in pure 4K of een beetje 4K. Volgens mij begrijp je cerandox niet helemaal. ;)
 • @Robskeee

  Ah oké dus de ps4 heeft dus ook gewoon echt 4k en geen fake 4k. Is die illusie in ieder geval ook uit de lucht gehaald.
 • Denk dat er hier een paar dingen te gemakkelijk op een hoop worden gegooid onder de noemer van '4K'.


  - Een game draait serverside dus technisch gezien moet 4k/60fps prima te doen zijn. En in de toekomst 8k/120fps, kwestie van de serverside hardware upgraden. Maar, dat is hoe het serverside draait. Bij Netflix, Amazon en Disney+ zie ik nog weleens een dip in de resolutie, zeker bij opstarten. Ook als een film 4K is. Dat is nou eenmaal van een aantal dingen afhankelijk, waaronder je eigen internetverbinding. Lijkt me dat dat voor Stadia uiteindelijk ook geldt.
  - Al render je Doom 1993 in 12k op 240 fps, het blijft een spel van 25 jaar oud. Dus de kwaliteit die je uiteindelijk ziet, blijft afhankelijk van de game (en de moeite die de developer erin steekt). Is het een gemakkelijke port van een consoleversie, of is 'ie geoptimaliseerd? Genoeg games draaien op krachtigere pc's slechter dan op consoles.

  Ergo: roepen dat het 4k draait is scorebordjournalistiek. Grote nummers lijken nou eenmaal groot…

  Waar ik benieuwd naar ben: hoe is de audio? Sommige PS4-games hebben uncompressed 7.1 geluid. Xbox One Games Dolby Atmos. Dat zijn nog weer eens een hoop extra databestandjes om door je internetverbinding te duwen.

  Ik verwacht dat stadia echt het equivalent wordt van netflix en spotify: prima vermaak, maar de purist koopt zijn media nog steeds per stuk in de best mogelijke kwaliteit.
 • @Meta_coola Fake 4K is dus gewoon geen 4K. Vaak wordt daar 4k upscaling mee bedoelt.
 • @Robskeee

  Nee deze discussie is al klaar ook de ps4 pro heeft true 4k
 • @Meta_coola Het is geen discussie, als je even wat research doet begrijp jij het ook. De PS4 pro heeft games die 'Native' 4K ondersteunen, maar dat eraan hoe goed de game geoptimaliseerd is. Sommige games zijn Native 4K andere zijn opgeschaald.

  Bij de PS4 Pro is het vaker 4k upscaled, dus geen echte 'true 4k' hoe jij het noemt.

  https://www.valuewalk.com/2017/02/ps4-pro-4k-difference
 • Het is een leuke ontwikkeling om in de gaten te houden maar in deze beginfase nog niet interessant genoeg.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren