1. GOTY 2019 – Uitslag Nintendo Switch

GOTY 2019 – Uitslag Nintendo Switch

De top drie beste Nintendo Switch-games volgens de InsideGamer-community

Jawel, na alle stemmen te hebben gesteld is het tijd om de beste games van het jaar ovlgens de InsideGamer-community bekend te maken. Vandaag maken we de top drie Switch-games bekend!

2019 was een lekker jaar voor de Switch. De console is inmiddels 40 miljoen keer verkocht en hoewel een Breath of the Wild-niveau game ontbrak, waren er een hoop goede exclusives én toffe third-party games te spelen op de hybride console. Dit zijn de drie beste Switch-games volgens de InsideGamer-bezoekers!

3. The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Op de derde plek vinden we een hele speciale game, namelijk de remake van Link’s Awakening. Begrijpelijk, want hoewel Nintendo de franchise een andere richting opstuurt is zo’n klein, traditioneel avontuur op z’n tijd best wel fijn. Net zoals vroeger gingen we weer op pad met Link om dungeons te trotseren en puzzels op te lossen met de briljante hulpmiddelen die de game je geleidelijk toereikt. Het helpt wellicht ook dat Link’s Awakening misschien wel de gekste Zelda-game is, met Goomba’s, platformelementen en een best wel aangrijpend onderliggend verhaal.

Bovendien ziet de remake er schitterend uit. Koholint Island oogt als een soort kijkdoos, met schattige kleine beestjes en speelgoedachtige flora. Toegegeven, de game loopt niet altijd even soepel, maar dat vergeef je de game als je je beseft hoe goed het allemaal in elkaar zit. 26 jaar later staat het fundament van de Game Boy-game nog als een huis, dus verdient Zelda: Link’s Awakening absoluut een plekje in deze lijst.

zelda links awakening

2. Pokémon Sword en Shield

De meest controversiële titels van 2019 zijn verkozen tot de op een na beste Switch-games van het jaar, laat dat even bezinken. Rondom E3 ontstond er een grote tweedeling tussen fans die protesteerden tegen het ontbreken van de National Dex – en vervolgens de game vervloekten op social media – en fans die Galar wel zagen zitten. Hoewel dezelfde discussie op InsideGamer werd gevoerd, hoort het merendeel toch bij die laatste groep.

En Sword en Shield zijn in veel opzichten absoluut fijne games. Dankzij allerlei kleine verbeteringen is de speelervaring optimaal en het is nog nooit zo toegankelijk geweest om een competitief team samen te stellen. Bovendien is Galar een stralende regio met een toffe nieuwe generatie monsters, die je terugvindt in de safari-achtige Wild Area. Wat Sword en Shield wellicht het beste doen is je het gevoel geven om avontuur te gaan tussen de pokémon, en in een vol stadion je vechtkunsten op de proef stellen. Precies zoals in de televisieserie.

pokemon sword shield

1. Luigi’s Mansion 3

Luigi is de bangste spokenjager ter wereld, maar hij eist toch even mooi de eerste plek op. Luigi’s Mansion 3 is dan ook een fantastisch vervolg op het tweede deel, alleen al door het fantastische uiterlijk van de game. Luigi zelf oogt bijvoorbeeld absoluut prachtig en ook het hotel waar hij zich doorheen worstelt ziet er lekker duister uit. Een groot deel van de charme komt ook van de variatie in thema’s per etage, dat regelmatig doet denken aan bekende Hollywoodfilms.

Verder is de game gewoon pure fun; een heerlijke mix van puzzelen, verkennen en alles opzuigen wat je tegenkomt. Gooigi is daarbij een leuk nieuw element, waarmee puzzels een stuk boeiender worden dan voorgaande delen. Luigi’s Mansion 3 is alles wat je wil van een Nintendo-game, en daarom terecht de beste Switch-titel van 2019.

Luigi's Mansion 3

Dat zijn de beste Switch-games volgens de InsideGamer-community. Kom morgen terug voor de beste Xbox One-games!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Nr 1 moet ik nog steeds kopen, maar man man ik heb al een backlog waar ik komende 5 jaar niet eens doorheen kom.

  En het is hoe meer ik koop hoe minder ik speel, omdat ik dan gewoon niet meer weet wat ik moet spelen. Ik pak dan maar altijd weer de twee oude vertrouwde games Destiny en Monster Hunter om de keuze niet te hoeven maken lol.
 • @DefenseForceNL

  Minder kopen, ik koop pas een nieuwe game als ik de vorige heb uitgespeeld. Zo bespaar je veel geld, omdat ze meestal in de aanbieding staan.
 • @CyberFl
  Eens. Ik koop ook alleen games als ik ze direct ga spelen. Wellicht loop ik dan toffe titels mis, maar met 3/4 games per jaar ben ik voorzien vaak.
 • @blue_blade_3

  Mijn backlog hoopt zich juist op door aanbiedingen in de online shop ; Armello voor 8 + eurie, Steamworld voor 2,95 etc. Ik koop ze dan omdat ze ooit toch nog wil spelen. Een backlog die de portemonnee amper schaadt dus… Maar wel een backlog ;)
 • @benjaminben
  Ja ieder zijn ding natuurlijk. Ik ben niet zo gevoelig voor korting. Ik koop iets als ik het op dat moment nodig heb, en anders wacht ik gewoon op een volgende keer.
 • @blue_blade_3

  Games kopen zonder te spelen is als een verslaving voor velen.
 • @blue_blade_3

  Hmm, doe t alleen bij games die echt een dikke korting hebben en die ik heel graag wil hebben. Bespaart mij weer.
 • @CyberFly
  Meestal doe ik dat ook. Ik speel wel regelmatig twee games naast elkaar. Maar in principe heb ik alleen een virtuele backlog, dus games die ik nog wel wil spelen, maar nog niet heb. Ik red het simpelweg niet om alles te spelen, dus regelmatig valt er een weg. Af en toe koop ik wel eens een game die ik al te lang doorschuif zodat ik m kan/moet spelen.
 • Heb toevallig net het verhaal van Sword uitgespeeld. Ik vond het geen slechte game, maar net als bij sun en moon ontbrak bij mij het echte 'pokemon gevoel' wat ik bij de games van gen 1 tot 4 wel had. Ik denk dat die formule voor mij helaas is uitgewerkt, ook mede omdat die nieuwe pokemon te geforceerd aanvoelen. Toch maar weer een restart gaan maken naar gold en emerald in het nieuwe jaar.
 • @iknatuurlijk

  Ik vond nochtans het anker en dat ijshorentje best wel vet, cool en origineel!

  Ik kreeg ook geen Pokemon gevoel bij Shield. Heb ook niet echt de neiging om alle Pokemons te vangen.
  3/4 is lelijk en de mooiste komen toevallig uit de eerste 3 generaties!
  Pas op er zijn nieuwe Pokemon die wel nog iets hebben, maar die zijn op 1 hand te tellen.
 • Zwak switchjaar
 • @Jowy

  Voor mij niet! Top games gespeeld! ;)
 • Matig Switchjaar voor mij helaas. LM3 was leuk. Zelda ook, maar remake, dus liep er zo door heen. Ik hoop weer op knallers in 2020.
 • Pokémon had dit het jaar van Nintendo moeten maken. Erg jammer dat dit niet het geval is.
 • Voor mij was dit ook een erg zwak Nintendo Switch jaar. Zelfs LM3 vind ik niet echt super en Zelda LA was wel grappig, maar veel te kort.

  Misschien volgend jaar een topjaar met BOTW sequel en….Metroid Prime?
 • @Monojaxx

  Als Piet dit leest gaat hij juist zeggen dat het een heel sterk switch jaar was XD
 • @CyberFl

  Het is een feit dat Nintendo met Super Mario Maker 2, Luigi’s Mansion 3, Pokemon SS, Link’s Awakening, Astral Chain, Fire Emblem: Three Houses, etc. veruit het beste jaar van de grote 3 heeft gehad.

  Iedereen mag verder een mening hebben per game. Ik heb bv. zelf niks met FE, maar weet wel dat het 1 van de toppers van dit jaar is, dus waarom zou ik de mening van een ander omtrent het jaar van Nintendo niet kunnen accepteren? Ieder z’n smaak hè. :)
 • @Piet S.

  Zo is dat Pietje😄👍
 • @Piet S.
  oei Piet die eerste zin doet me erg aan iemand anders denken ;)
 • @Monojaxx

  Ik ben het met je eens. Ik heb het meest plezier uit Cuphead, super Mario maker 2 en nu Ori gehaald.

  Zowel Luigi’s Mansion 3 en Links Awakening vond ik heel licht tegenvallen. Prima games maar ik had gewoon gehoopt op beter. Voor Astral Chain geldt hetzelfde.

  Overigens heb ik op de andere consoles ook geen betere games gespeeld dan op de switch.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren