1. GOTY 2019 – Uitslag PlayStation 4

GOTY 2019 – Uitslag PlayStation 4

De top drie beste PlayStation 4-games volgens de InsideGamer-community

Jawel, na alle stemmen te hebben gesteld is het tijd om de beste games van het jaar volgens de InsideGamer-community bekend te maken. Vandaag maken we de top drie PlayStation 4-games bekend!

In tegenstelling tot veel andere jaren was het aantal PlayStation 4-exclusives niet heel hoog. En de games die verschenen, verdeelden gamers dusdanig dat er tot op heden discussies over worden gevoerd. Het is daarom grappig om te zien hoe vergelijkbaar de top drie beste PS4-games is met die van de Xbox One.

3. Star Wars Jedi: Fallen Order

Want inderdaad, Star Wars: Jedi Fallen Order staat weer in de lijst na verkozen te zijn als beste pc-game én de nummer drie beste Xbox One-game. Star Wars leeft duidelijk, logischerwijs ook door The Mandalorian op Disney Plus en The Rise of Skywalker in de bioscoop. Maar ook los van de hype is Respawn Entertainments eerste third-person actiegame een titel die de franchise absoluut eer aandoet. Dankzij een Dark Souls-achtig vechtsysteem – dat vanwege verschillende moeilijkheidsgraden zeer toegankelijk is – voelde een vechten met een lichtsaber nog nooit zo elegant en complex. Bijbehorende geluiden, vergezichten en prachtig ontworpen vijanden maken het plaatje helemaal compleet.

Tijdens E3 vonden media dat de demonstratie van Fallen Order de werkelijke game geen eer aandeed. Naast een Uncharted-achtige avonturengame bevat het namelijk ook Metroidvania-elementen die verbonden zijn aan de progressie die hoofdpersoon Cal Kestis maakt. Tot diep in het verhaal reikt de game spelers boeiende krachten aan, die allerlei nieuwe paden openen op verschillende planeten. Hoewel je er slechts wat skins en een paar poncho’s (het minst stoere kledingstuk ooit) voor terugkrijgt, is het gevoel van verkennen in Jedi: Fallen Order fantastisch. En oké, de game draait op consoles niet helemaal soepel, maar de InsideGamer-community zegt wederom: ‘this is the way’.

star wars jedi fallen order

2. Call of Duty: Modern Warfare

En ook de nummer twee is exact hetzelfde als die van de Xbox One: Call of Duty: Modern Warfare. Modern Warfare is namelijk op veel gebieden een sprong voorwaarts, waaronder op het gebied van techniek. Dat zie je uitstekend terug in de campagne, die ondanks een matig verhaal vol patriotisme een aantal behoorlijk indrukwekkende missies kent. Het intense Operation Clean House had bijvoorbeeld nooit gemaakt kunnen worden zonder de huidige licht- en geluidtechniek.

Wat de multiplayermodus betreft is Modern Warfare veelzijdiger dan ooit. Ground War voelt als een waardige concurrent voor Battlefield en Gun Game blijft een spannende, korte strijd. De reguliere 6v6-maps zijn daarnaast het hoofdgerecht, al zijn sommige een beetje uit balans. Qua wapens en customization kunnen spelers helemaal losgaan en zelfs eigen wapens bouwen die officieel niet in de game zitten. Uiteraard wordt er nog een hoop gesleuteld aan de game, maar qua ondersteuning is Infinity Ward op de goede weg en in de eerste twee maanden heeft Modern Warfare genoeg indruk gemaakt om de tweede plaats op te eisen.

call of duty modern warfare

1. Death Stranding

Death Stranding was al voor release het onderwerp van felle discussies. Je zou daarom denken het daarom niet verkozen zou worden tot de beste PS4-game van 2019, maar de ruime meerderheid dacht daar anders over. Kojima’s liefdesbaby is, wat je er ook van denkt, een bijzondere game. Vroeg in het ontwikkelproces zei de Metal Gear-bedenker dat het een nieuw genre zou introduceren, en wellicht heeft hij dat ook gedaan. Waar pakketjes bezorgen als Sam Porter Bridges op papier namelijk oersaai klinkt, maken de complexiteit erachter en de ontlading als je heelhuids aankomt het tot een intrigerende mechaniek.

De weg naar je volgende doel zit altijd vol gevaren: BT’s, MULE-bandieten en natuurlijk de woeste landschappen zelf. Logischerwijs kun je dan ook af en toe een handje gebruiken, wat andere spelers je regelmatig bieden. De gameplay draait daarom om verbintenis in een tijd van verdeling, en die boodschap is prachtig. De bezorgingen worden aan elkaar geregen door prachtige tussenfilmpjes, die een overvol verhaal vol sciencefictiontermen naar de speler z’n hoofd werpen. Aan het einde van de veertig uur durende rit is Death Stranding door sterk acteerwerk echter een verhaal dat het waard is om te beleven.

death stranding

Dat zijn de beste PlayStation 4-games volgens de InsideGamer-community! Morgen lees je welke game zich de absolute game van je jaar mag noemen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi dat de Xbox en PlayStation top 3 in principe hetzelfde is. Twee verrassende multiplatform titels en de enige logische exclusive die het verdient om bovenaan te staan.

  Apart gamejaar geweest, 2019…
 • @That Mr Awesome

  Gears 5 & DS zijn (binnenkort) beschikbaar op PC, dus dat zijn ook geen exclusives.

  Wat een zwak PS4 jaar zeg.
 • @Piet S.

  Opzich was 2019 redelijk voor de ps4. Maar ik vind dat geen van deze games in de top3 hoort. Het waren alle 3 enigszins teleurstellingen en lage reviews maargoed over smaak valt niet te twisten. :)

  Mijn top 3:

  Resident Evil 2 (masterpiece dit en een schande dat ie hier niet tussen staat)
  Ni No Kuni
  Kingdom Hearts 3
 • @Piet S.

  Ik vind dat je consoles en pc wel apart moet houden. Compleet ander publiek.
 • @DopieJopie1

  Dat kan en mag, maar dan zijn het nog steeds geen exclusives. Als een game beschikbaar is op een ander platform is het geen exclusive.
 • @Piet S.

  Ja ik snap je, maar het gaat uiteindelijk dat het alleen op PS te spelen is en niet bijv Xbox of Switch. Die concurreren met elkaar. de PC is een andere speler.

  Dat Nintendo niets met PC doet, en daardoor veel exclusives heeft in jouw ogen geeft een vertekenend beeld.

  DS is in mijn ogen een exclusive. Net als Gears 5. SW Jedi Fallen Order bijv niet.
 • @DopieJopie1

  Mee eens. Zolang het maar op een console en de pc te spelen is het imho een exclusive te noemen.
 • @Meta_coola

  Feitelijk is het alleen niet zo. Hoe je het ook wendt of keert.
 • @DopieJopie1

  Exclusive betekent letterlijk exclusief.
  Ik snap van één kant wel dat je het zo ziet, maar officieel gezien zit het zo natuurlijk niet in elkaar.
 • @Piet S.

  Het is nog niet beschikbaar op de pc eh, dus het is momenteel nog een exclusieve game op de ps4.
 • @CyberFl

  Voor ons (het reguliere publiek) nog niet beschikbaar op de PC, maar voor de developers vast wel. Het is gewoon geen exclusive meer. Punt. :)
 • @Piet S.
  Death Stranding komt pas in de zomer naar de PC en is vooralsnog een exclusive, al is het een timed exclusive. Gears 5 kwam tegelijk uit op de Xbox One en PC.
 • @CerandoX.nl

  ‘Timed exclusive’ is de juiste benaming. FFVII remake valt ook in die categorie.
 • @DopieJopie1 Nope, zelfde publiek, zelfde AAA games
 • @dezwarteziel

  Zelfde Aaa. Ander publiek.
 • @DopieJopie1

  Gedeeltelijk een ander publiek. Er zijn sowieso mensen die de PC versie verkiezen boven de PS4 versie en de PS4 versie dus links laten liggen. Dit alles is natuurlijk in het nadeel van de PS4 (versie). De timing van het aankondigen van de PC versie vond ik ook redelijk… curieus…
 • @Piet S.

  "Gears 5 & DS zijn (binnenkort) beschikbaar op PC, dus dat zijn ook geen exclusives."

  Ik begrijp je theorie natuurlijk wel. Maar dat zou betekenen dat Xbox qua exclusives nooit meer het jaar/de generatie zou winnen. Want je weet dat Xbox voortaan alle nieuwe "exclusives" ook naar het pc-platform brengt. Dus gaat dit wel op, Piet? Kunnen we Gears en Death Stranding niet gewoon exclusief blijven noemen? Als de PS game niet op de Xbox/Nintendo console komt en vice versa noem ik het gewoon exclusive.
 • @Rahl

  Er zijn ook nog best wat games die wel op de X1 uitgekomen zijn en niet op de PC.

  Verder snap ik wel wat je bedoelt, maar als een game op meer dan 1 platform uitkomt is het geen exclusive, net zoals dat BotW geen Switch exclusive, maar een Nintendo exclusive, is. Ik probeer trouwens geen discussie te starten! Begrijp me niet verkeerd. :)
 • @Piet S.

  Console-exclusive dan maar gebruiken?
 • @Rahl

  Yes! Dat is in dit geval wel een passende term ja!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren