1. Hardware Hitjes: AMD-processoren bijna even populair als Intel

Hardware Hitjes: AMD-processoren bijna even populair als Intel

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen twee weken

Azerty, een grote Nederlandse webshop, zegt bijna evenveel AMD- en Intel-processoren te verkopen. Daarnaast geeft Intel weer een teaser van zijn discrete videokaart en moeten we vaarwel zeggen tegen HardOCP.

Azerty: 'We verkopen bijna evenveel AMD- als Intel-processoren”

Volgens onder andere de Steam Hardware Survey is Intel verreweg het populairste processormerk onder gamers, met een aandeel van maar liefst 82%. De afgelopen twee jaar heeft AMD echter een serieuze comeback gemaakt op de processormarkt. Met name de Ryzen-processoren zijn een hit en dat merkt Azerty ook.

In het eerste kwartaal van dit jaar was 43 procent van de processoren verkocht door Azerty afkomstig van AMD. Twee jaar geleden stond de score van AMD nog op 10 procent. Deze getallen zijn een resultaat van de verkopen van alle losse processoren en processoren in door Azerty gebouwde systemen. Het geeft dus een beter beeld van de huidige markt dan de Steam Hardware Survey, Intel processoren zijn voor gamers in veel gevallen namelijk een net iets betere keus. Daarnaast kijkt de Steam Hardware Survey niet alleen naar nieuwe systemen en zijn er een hoop gamers met een laptop, een markt die nog steeds gedomineerd wordt door Intel.

Intel geeft teaser van discrete videokaart

Dat Intel werkt aan een discrete videokaart is al een poosje bekend, maar details worden nauwelijks vrijgegeven. We moeten het dus doen met de teasers die de processorfabrikant mondjesmaat naar buiten brengt. Afgelopen week toonde Intel een afbeelding van de zeer vroege versie van de koeler en het PCB. Hoewel het niet veel voor lijkt te stellen en het nog een concept is, kunnen we er de nodige informatie uit halen.

De koeler heeft bijvoorbeeld iets weg van de high-end PCIe-ssd's, maar dan dikker en met een enkele ventilator. Hierdoor lijkt het erop dat Intel in eerste instantie met een betaalbare videokaart komt die niet veel koeling behoeft. De beloofde chip die zou moeten concurreren met Nvidia's high-end line-up komt dus mogelijk wat later. In 2020 kunnen we in ieder geval het eerste model verwachten. De afbeeldingen verraden ook de aansluitingen: drie maal een DisplayPort en één HDMI-poort, maar de kans is groot dat dit nog verandert.

HardOCP stopt in verband met vertrek oprichter

Kyle Bennett, oprichter van HardOCP, verlaat zijn website en maakt de overstap naar Intel als Director of Enthousiast Engagement. HardOCP was een van de eerste populaire websites met computergerelateerd nieuws en reviews. De website stond bekend om de betrouwbare bronnen en eerlijke maar harde reviews. Kyle gaat de website niet verkopen, om zo te voorkomen dat zijn merknaam een neerwaartse duik maakt:

‘I have thought long and hard about this. I do not want to sell HardOCP or HardForum and see those properties turned into something that I would not be proud of. HardOCP will be “mothballed”. It will no longer publish news, editorial, or hardware review content.’

Intel had ooit een hechte band met de hardwarecommunity, maar dat is door de jaren heen versoberd. Zeker met de komst van discrete videokaarten probeert het bedrijf die band weer op te bouwen en daar gaat Kyle bij helpen. Als Director of Enthousiast Engagement wordt hij verantwoordelijk voor de contacten met modders, overklokkers en andere veeleisende gebruikers van Intel-producten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren