1. Hardware Hitjes: AMD Ryzen 2000-lineup gelekt

Hardware Hitjes: AMD Ryzen 2000-lineup gelekt

De AMD Ryzen 1000-serie is nog niet zo lang op de markt, maar toch wil AMD in april al de opvolger lanceren. Hoe de nieuwe line-up er uit gaat zien en wat die kosten lees je in deze Hardware Hitjes. Verder is er drievoudig cpu-koelernieuws van Arek Tobiszewski, Scynthe en NZXT.

AMD Ryzen 2000-lineup volledig gelekt

Op de Spaanse website El Chapuzas Informatico is de gehele line-up van de nieuwe AMD-processoren gelekt. Het gaat om in totaal vier nieuwe processoren waarvan twee hexa-cores en twee octa-cores. Alle 2000-serie processoren hebben SMT (AMD’s variant van Hyperthreading) ingeschakeld waardoor het aantal threads twee keer zo hoog wordt. De nieuwe processoren krijgen de Pinnacle Ridge-architectuur en worden middels het 12nm-procedé gebakken.

Het nieuwe topmodel wordt de Ryzen 7 2700X, gevolgd door de Ryzen 7 2700, Ryzen 5 2600X en Ryzen 5 2600. De 2700X is gelijkwaardig geprijsd met de Intel Core i7 8700K en zal zich ook qua prestaties daar mee moeten kunnen meten. Vergeleken met de voorganger zijn naast de verbeteringen in de architectuur, ook de kloksnelheden flink opgeschroefd. Waar de Ryzen 7 1700X nog een maximale frequentie van 3,7GHz had, is dat bij de 2700X 4,35GHz geworden. Bij de andere Ryzen 2000-processoren is dezelfde trend te vinden, al is het verschil daar minder groot.

De socket verandert zoals verwacht niet, maar er komen wel nieuwe chipsets. Vooralsnog komen er alleen nieuwe X470- en B450-moederborden, een opvolger voor de goedkope A320-chipset is er dus (nog) niet. Interessant is wel dat er zeer weinig verschillen zijn tussen de oude en nieuwe chipsets. Enkel Precision Boost Overdrive, een techniek om onder belasting nog hogere frequenties mogelijk te maken, is alleen op de 400-serie chipsets te vinden. Alle andere functies zitten al in de 300-chipsets of worden middels een BIOS-update later toegevoegd.

Vanaf april liggen de nieuwe processors in de winkel. BIOS-updates voor de huidige moederborden zijn nog schaars, maar de meeste merken moeten daar eind deze maand klaar mee zijn.

Waterblok voor delidded processoren

Voor de echte liefhebbers is een snelle overgeklokte processor met waterkoeling nog niet genoeg. Dan zitten er eigenlijk nog maar twee dingen op: koelen met vloeibaar stikstof of je processor delidden: het kapje eraf halen. Dat eerste is leuk voor een keertje, maar is niet praktisch om je desktop dagelijks mee te koelen. De tweede kost je maar een paar uurtjes (en je garantie) en dan heb je er geen omkijken meer naar. Helaas is het wel lastig om de chip zonder kapje te koelen, maar daar heeft Arek Tobiszewski een oplossing voor ontwikkeld: een speciaal waterkoelblok voor delidded processoren.

Omdat het kapje van je processor af is, kan het koelblok op een zeer slimme wijze gemonteerd worden. Anders dan alle andere koelers maakt dit koelblok namelijk gewoon gebruikt van het montagemechanisme van de processor zelf. Hierdoor wordt de koeler stevig op de chip gedrukt zonder de processor te beschadigen.

Op 1 april start Arek Tobiszewski zijn Kickstarter-campagne. Wat het doelbedrag is en wanneer we het koelblok mogen verwachten is nog niet bekend.

Gigantische nieuwe koeler van Scythe

Scythe heeft de bekende Ninja cpu-koeler zijn vierde update gegeven. De Scythe Ninja 5 bestaat uit vier koeltorens die van frisse lucht worden voorzien door twee Kaze Flex 120-ventilatoren. Deze Kaze Flex 120-ventilatoren zijn dankzij hun draaisnelheid van slechts 300 tot 800 rpm muisstil.

Ondanks deze lage toerentallen beweert Scythe toch je processor zeer koel te houden. Deze claim wordt waarschijnlijk waargemaakt door het gigantische koelblok dat zich tussen de ventilatoren bevindt. Inclusief ventilatoren meet deze toren maarliefst 138 x 155 x 180 milimeter en weegt hij bijna 1.2kg.

De koeler is geschikt voor alle reguliere Intel- en AMD-sockets, behalve Threadripper. Binnenkort kun je hem in de winkel vinden voor een adviesprijs van 54 euro.

NZXT lanceert 360mm AIO-waterkoeler Kraken X72

NZXT is al een poosje aanwezig op de markt van AIO-waterkoelers, maar een variant met drie 120mm-ventilatoren ontbrak nog. Met de Kraken X72 komt daar binnenkort verandering in. Deze koeler is gericht op processoren met een hoger TDP zoals de AMD Threadripper-serie en heeft dan ook ruim 33% meer radiatoroppervlak dan een reguliere 240mm-AIO. Om de grote 360mm-radiator te vullen levert NZXT drie Aer P 120mm-ventilatoren mee. Deze ventilatoren zijn speciaal ontwikkeld voor hoge statische druk en hebben een apart rotordesign voor een stillere werking.

Middels het CAM-softwarepakket kun je alle aspecten van de koeler bedienen. Naast het aanpassen van de pomp en ventilatorsnelheden is het mogelijk de kleuren van de RGB LED’s op de pomp te bedienen.

De Kraken X72 is al beschikbaar als pre-order op de NZXT-website, maar ligt later deze maand ook in de winkels voor een adviesprijs van €199,90.

Door Roel Stortelder

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • mooi speelgoed. Ik had geen zin meer n wachten dus ben ik maar voor een intel gegaan, die voor gaming nog altijd sneller is gezien de AMD slides die ook nog een nep lijken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren