1. Hardware Hitjes: Cooler Master behaalt Kickstarter goal

Hardware Hitjes: Cooler Master behaalt Kickstarter goal

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Cooler Master heeft het gat tussen de controller en het toetsenbord gedicht met de aankondiging van de ControlPad, een toetsenbord met analoge knoppen. Verder lees je in deze Hardware Hitjes over een bijzonder beeldscherm van Dell en de nieuwste generatie Intel Core-processors.

Dell komt met 32:9 QHD-monitor

Is de ultrawide 21:9-beeldverhouding voor jou nog niet breed genoeg? Dan heeft Dell voor jou nu de UltraSharp 49, een gebogen 49-inch-monitor met een reuzachtige resolutie van 5120x1440 pixels. Hiermee is het de eerste ‘dual QHD’-monitor die op de markt komt, al heeft ook Philips een 5120x1440-monitor aangekondigd voor later dit jaar.

hardware hitjes

Dell gebruikt een IPS-paneel met een helderheid van maximaal 350 nits. Hiermee is het niet hoog genoeg voor een DisplayHDR-certificaat (400 nits is het minimum), maar het is zeker voldoende voor de meeste gebruikers. Verder heeft het een contrast van 1000:1, 5 ms responstijd (GTG) en wordt 99% van het sRGB-spectrum gedekt. Met een verversingsfrequentie van 60 Hz en zonder FreeSync- of Gsync-support is deze monitor niet gericht op de competatieve gamers, maar meer op de professionele markt.

Ook de prijs zal menig gamer afschrikken, want de Dell UltraSharp 49 is vanaf 26 oktober te bestellen voor $1.699. Wat de Europese prijs wordt is nog niet bekend.

Cooler Masters drukgevoelige analoge toetsenbord heeft Kickstarter-doel behaald

De discussie over controller versus toetsenbord houdt waarschijnlijk nooit helemaal op, maar Cooler Master probeert met zijn nieuwe ControlPad het gat in ieder geval te verkleinen. Het grootste nadeel van toetsenborden is dat een toets eigenlijk maar twee nuttige posities heeft: omhoog en ingedrukt. Hierdoor kun je in een racegame niet 50% sturen of half gasgeven zoals dat met een controller wel kan. Met de analoge toetsen in de ControlPad is dat wél mogelijk. Deze toetsen registreren namelijk hoe ver ze zijn ingedrukt, waardoor het opeens mogelijk is om te sluipen en sprinten met slechts één toets. De ControlPad is niet bedoeld om het volledige toetsenbord te vervangen, daarvoor heeft het te weinig knoppen, maar moet gebruikt worden naast een regulier toetsenbord.

Cooler Master is echter niet de eerste met dit idee. Wooting, een bedrijf met Nederlandse roots, heeft al een poos een analoog mechanisch toetsenbord op de markt. Anders dan Cooler Master is het toetsenbord van Wooting een vervanger van het volledige toetsenbord.

Intel brengt negende generatie Core-processors uit

Vlak nadat de vorige Hardware Hitjes live ging heeft Intel zijn volgende generatie high-end consumentenprocessors aangekondigd. Het gaat om de Core i9-9900K, i7-9700K en i5-9600K. Anders dan bij voorgaande generaties beschikt alleen de i9-variant nog over hyperthreading, wat met acht kernen zorgt voor zestien threads. De i7-variant is dus niet meer uitgerust met hyperthreading, maar heeft wel een verhoogt aantal kernen (van zes naar acht). Het aantal kernen is echter niet het enige dat is verhoogd. De maximale turbosnelheid gaat namelijk omhoog naar 5 GHz, 4,9 GHz en 4,6 GHz voor respectievelijk de i9, i7 en i5. Zoals je aan de ‘K’ al had kunnen herkennen, zijn al deze snelheden ook op te schroeven door je processor over te klokken.

Intel

Intel heeft ook toegegeven aan één van de meest gevraagde features van overklokker: de chip wordt eindelijk weer gesoldeerd aan de Internal Head Spreader (IHS). In voorgaande generaties gebruikte Intel een goedkopere koelpasta waardoor gebruikers snel tegen een thermisch limiet aan liepen. Met het gebruik van soldeer wordt de warmtegeleiding flink verbeterd en zijn hogere frequenties dus makkelijker haalbaar.

De i5-, i7- en i9-processors zijn al te koop voor adviesprijzen van respectievelijk €379, €549 en €649. Kijkend naar de adviesprijzen van voorgaande generaties, zijn de chips van deze generatie opvallend duur. Deze hoge prijs is mogelijk het gevolg van een productieprobleem bij Intel dat voor flinke cpu-schaarstes heeft geleid.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren