1. Hardware Hitjes: De dagen van driver-cd’s zijn (eindelijk) geteld

Hardware Hitjes: De dagen van driver-cd’s zijn (eindelijk) geteld

Het heeft even geduurd, maar hardwarefabrikanten lijken eindelijk te begrijpen dat niemand die driver-cd’s nog gebruikt. Verder lanceert Lian Li luxueuze aluminium ventilatoren en gaat Kingston next-level met de besturing van rgb-leds. Als kers op de taart hebben we nog een sappig gerucht over de lancering van de volgende generatie Nvidia-gpu’s.

EVGA stapt over van driver-cd’s naar usb-sticks

Via Twitter heeft een topman van EVGA bekendgemaakt geen driver-cd’s meer mee te leveren met EVGA’s moederborden. Door de afname in populariteit van dvd-drives bleven de driver-cd’s vaak ongebruikt in hun envelopje zitten, dus het stoppen met deze plastic schijfjes is geen vreemde stap. In plaats daarvan komen de drivers vanaf nu op usb-sticks, zodat het nog steeds mogelijk is om de drivers te installeren zonder internetverbinding.

Het gaat om een hele platte usb-stick met 8GB opslaggeheugen, waardoor deze later ook nog voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Ook de nieuwe EVGA H370-moederborden krijgen deze usb-sticks. Hopelijk stappen andere fabrikanten ook snel over op deze nieuwerwetsere technologie.

Lian Li lanceert aluminium ventilatoren met rgb-leds

Lian Li staat natuurlijk bekend om zijn gigantische aanbod aan hoge kwaliteit aluminium behuizingen, maar deze obsessie met aluminium was nog niet terug te vinden in ventilatoren. Daar komt nu verandering in. De Bora Lite RGB-ventilatoren hebben hetzelfde ontwerp als de originele plastic Bora RGB ventilatoren, maar nu is het frame vervaardigd uit aluminium.

De kern en bladen zijn nog altijd gemaakt van half-doorzichtig plastic, wat het effect van de twaalf rgb-leds ten goede moet komen. Deze leds kunnen aangestuurd worden via bijna alle reguliere softwarepakketten zoals die van Asus (Aura Sync), Gigabyte (RGB Fusion), ASRock (PolyChrome Sync) en MSI (Mystic Light Sync).

Ondanks het gebruik van high-end materialen en rgb-verlichting blijft de prijs relatief laag. In de Verenigde Staten kosten drie Bora Lite RGB-ventilatoren samen 40USD. Wanneer ze naar Nederland komen is nog niet bekend.

Kingston’s nieuwe RAM-modules hebben rgb-verlichting met infrarood synchronisatie

Kingston heeft een nieuwe reeks HyperX Predator DDR4 RGB-geheugenbankjes gelanceerd. Deze 2933MHz modules met CL15 timings beschikken natuurlijk over rgb-verlichting, maar Kingston heeft iets nieuws bedacht voor de synchronisatie van deze leds. Dit gebeurt namelijk door middel van infraroodtechnologie waardoor geen extra kabels nodig zijn.

Het geheugen komt alleen in modules van 8GB, maar er worden wel kits verkocht van 16GB (2x8GB) en 32GB (4x8GB). De ingebakken XMP-ready profielen zijn geoptimaliseerd voor Intels nieuwste platform, maar ook in AMD-systemen kun je alles uit de RAM-chips halen.

Gerucht: Nvidia’s nieuwe generatie komt misschien al in juli

De GeForce 1000-serie is al twee jaar oud, maar nog altijd is het heel stil rondom haar opvolger. Een redacteur van Tom’s Hardware heeft echter van een anonieme bron in de gpu-industrie vernomen dat de Founders-Edtion van de GTX 1180 (of GTX 2080, de benaming is ook nog niet bekend) al in juli komt. De kaarten van hardwarepartners zoals MSI en Asus zouden nog op zich laten wachten tot augustus of september.

Het zijn geruchten vanuit een anonieme bron, dus deze informatie mag met een flinke korrel zout genomen worden. Zeker gezien de enorme stilte en het ontbreken van verdere informatie lijkt de launch van de volgende generatie verder weg dan juli. Zelf verwacht ik dan ook dat we nog moeten wachten tot het eerste kwartaal van 2019, een theorie die versterkt werd door het uitstellen van Metro: Exodus. In een trailer van deze game wordt namelijk uitgebreid geteased met Nvidia’s nieuwe Ray Tracing-technologie, iets dat pas bij de volgende generatie gpu’s gebruikt kan worden. Het uitstellen van Metro: Exodus zou daarom een reactie kunnen zijn op het schema van Nvidia, zodat recensenten en gamers meteen vanaf de launch kunnen genieten van alle pracht en praal die Ray Tracing met zich meebrengt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren