1. Hardware Hitjes: Dunste Dell Alienware-laptop ooit

Hardware Hitjes: Dunste Dell Alienware-laptop ooit

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Deze week lees je in de Hardware Hitjes over de nieuwe laptops van MSI en Dell Alienware. Tevens bespreken we een dure Cooler Master-behuizing en terwijl Intel ons het leven zuur maakt met onduidelijke productnamen, maakt de Wi-Fi Alliance het ons binnenkort juist een stukje makkelijker.

Wi-Fi benaming wordt versimpeld

Voor de meeste consumenten is Wi-Fi een puinhoop van verschillende namen, snelheden en frequenties. Met in totaal zeventien verschillende varianten van de (soms) bekende IEEE 802.11-specificaties is dat ook niet gek. De bekendste protocollen zijn 802.11b, 802.11g, 802.11n en 802.11ac, maar zelfs daarvan zijn er maar weinig die de juiste volgorde weten. Daarom komt de Wi-Fi Alliance nu met een versimpelde naamgeving, vanaf nu krijgen alle Wi-Fi protocollen namelijk een naam met maar één getal. Het (oude) protocol 802.11n wordt vanaf nu aangeduid met Wi-Fi 4 en het huidige 802.11ac wordt Wi-Fi 5.

Hardware Hitjes

Tevens heeft de Wi-Fi Alliance de volgende generatie Wi-Fi aangekondigd: Wi-Fi 6 (voorheen 802.11ax). Deze standaard moet een grote verbetering met zich meebrengen in drukke gebieden zoals een groot bedrijf, flat of campus. De eerste apparaten met het Wi-Fi 6-certificaat kunnen we in 2019 verwachten.

MSI komt met 17 inch gaminglaptop met dunne schermranden

MSI heeft een paar dagen geleden de nieuwe MSI GE75 Raider aangekondigd. Het gaat om een gaminglaptop met een 17 inch ips-beeldscherm met een verversingfrequentie van 144 Hz en een 1080p-resolutie. Om het scherm heen zit een rand van slechts 5,7 mm, waardoor de afmetingen van de laptop vergelijkbaar zijn met die van een traditionele 15-inch laptop. Ondanks het beperkte formaat is de laptop met 2.61 kg toch aan de zware kant.

In de machine vinden we een achtste generatie Intel Core i7-processor en een Nvidia GeForce GTX 1060 of GTX 1070. Afhankelijk van de gekozen configuratie, beschikt de laptop verder over maximaal 32GB DDR4-2666 geheugen en tot 1 TB HDD- en/of SSD-opslag. De aansluitingen bestaan uit de standaard 3.5 mm audioaansluitingen inclusief SPDIF, USB3.1 type-C, drie keer USB 3.1 type-A, ethernet, HDMI en een mini-DisplayPort.

De eerste variant met een i7-8750h, GTX 1060, 16 GB RAM, 1 TB HDD en 256 GB SSD komt binnenkort beschikbaar voor een prijs van 1999 euro. Andere configuraties volgen later.

Dells dunste Alienware laptop ooit beschikt over een 6-core CPU en GTX 1070

Naast MSI kwam ook Dell Alienware met een nieuwe laptop. Het gaat om de Alienware m15, de dunste laptop van het merk tot nu toe. De laptop is slechts 21 mm dik en weegt maar 2.16 kg. Hiermee is het officieel nog geen ultrabook, maar het komt al aardig in de buurt. Zoals we gewend zijn van Dell Alienware zijn er enorm veel configuraties beschikbaar en kun je die desgewenst ook aanpassen. Zo zijn er drie beeldschermopties: een 1080p60 IPS-scherm, een 1080p144 TN-scherm en een 4K60-scherm met 100% sRGB-dekking.

Hardware Hitjes

Net als de MSI GE75 Raider heeft de Alienware m15 een 6-core Intel Core i7-8750h als processor en kan hij geconfigureerd worden met een GeForce GTX 1060 of GTX 1070. Er is ruimte voor maximaal 32 GB RAM en tot maximaal 2 TB aan M.2 PCIe SSD-opslag. Ook indrukwekkend is de accu die er in geconfigureerd kan worden. De consument heeft hierbij keus uit een 60Wh-accu of een 90Wh-accu, welke goed zijn voor het afspelen van respectievelijk 7.1 uur of 10.6 uur video.

De Dell Alienware m15 kost in de Verenigde Staten minstens 1299 USD en is daar vanaf 25 oktober beschikbaar. Wat hij gaat kosten in Nederland en wanneer we hem hier kunnen bestellen is nog niet bekend.

De Cooler Master Cosmos C700M is mooi, luxueus en duur

Heb je het idee dat je nooit genoeg ruimte in je behuizing hebt, of heb je acht SSD’s nodig? Maakt het je niet uit wat iets kost, zolang je maar het beste van het beste krijgt? Dan is de Cooler Master Cosmos C700M misschien iets voor jou.

Hardware Hitjes

Dit 439 euro kostende beest heeft echt alles wat een pc-gamer maar kan wensen. Van ondersteuning voor de grootste consumenten moederborden tot ruimte voor maximaal negen (!) 140 mm casefans. Met een totaal volume van bijna 130 liter is er ook ruimte zat voor de meest absurde waterkoeling die je je maar kunt bedenken. Zo passen er twee 420 mm radiatoren in en dan lijkt de behuizing waarschijnlijk nog steeds leeg.

Hardware Hitjes

Het geheel is vervaardigd uit luxueus geborsteld aluminium met slim geplaatste rgb-led-strips. Cooler Master toont met de C700M ook naar de community te luisteren door de openingen aan de voorkant groter te maken ten opzichte van de voorganger, waardoor ventilatoren nu meer ruimte hebben om te ademen. De zijkanten zijn van aluminium en glas en kunnen desgewenst omgewisseld worden. Dat laatste geldt overigens voor bijna alles in de behuizing: de hele binnenkant kan omgedraaid worden naar de zogeheten ‘inverted layout’.

De behuizing komt later dit jaar beschikbaar voor de eerdergenoemde prijs van 439 euro.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren