1. Hardware Hitjes: Een Nvidia RTX-gpu laat je twee keer zo goed gamen

Hardware Hitjes: Een Nvidia RTX-gpu laat je twee keer zo goed gamen

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Dat betere hardware je gameplezier kan verhogen weet iedereen, maar Nvidia kwam afgelopen week met wel erg bijzondere claims. Vandaag lees je alles over hoe je, volgens Nvidia, een stuk beter kunt worden in Battle Royal. Daarnaast heeft AOC een goedkope 4K HDR-monitor aangekondigd en zijn Lian Li, Der8auer en Razer aan een samenwerking begonnen.

‘Kill/death-ratio twee keer zo hoog met RTX-gpu en 240Hz scherm’

Fabrikanten maken vaak claims dat hun producten beter zijn dan die van de concurrentie, maar afgelopen week kwam Nvidia met de resultaten van een bijzonder onderzoek. Volgens Nvidia zouden gamers met een RTX-gpu en 240Hz scherm namelijk een twee keer zo hoge kill/death-ratio hebben in Battle Royal-games dan gamers met een GTX 1050 en 60Hz monitor.

Een RTX 20xx-videokaart is volgens de data van Nvidia al goed voor een kill/death-verhoging van 53% tegenover een GTX 6xx-videokaart. Alle generaties daar tussen helpen ook mee, maar de 9xx-serie en 20xx-serie maken de grootste sprongen.

Ook de refresh-rate van een monitor zou helpen bij het verbeteren van je kill/death-ratio. Met een RTX 20xx-gpu stijgt de ratio met 51% als je over stapt naar een 144Hz monitor en een 240Hz monitor doet daar nog eens 34% bij op.

Deze claims worden gemaakt door Nvidia zelf zonder de melding van een extern onderzoeksbureau; het is dus goed mogelijk dat er sprake is van cherrypicking van data. Ondanks dat er vast een correlatie zal zijn tussen je setup en je kill/death-ratio is het verstandig om deze gegevens dus met een grote hand zout te nemen.

Betaalbare 28-inch 4K HDR-monitor van AOC

Er komen steeds meer monitoren met hoge resoluties op de markt en dat betekent dat er flink wordt geconcurreerd. AOC doet nu een poging met een 4K-monitor met HDR-ondersteuning voor slechts 299 euro. Eén van de redenen dat AOC de kosten heeft kunnen drukken is dat ze gebruik maken van een 28-inch TN-paneel. Dit type paneel heeft over het algemeen slechtere kijkhoeken en kleuren dan IPS- en VA-panelen, maar is een stuk sneller met reactietijden tot onder 1ms. Ondanks het gebruik van een TN-paneel is de monitor HDR-ready en wordt 102 procent van het sRGB-spectrum gehaald. Met een maximale helderheid van 300 nits komt het niet in aanmerking voor een DisplayHDR-certificaat, dus verwacht geen fantastische HDR-ervaring.

De AOC G2868PQU komt deze maand in de winkels met een adviesprijs van 299 euro. Verwacht voor dat geld geen top-of-the-line monitor, maar wel een snel en groot scherm met 4K-resolutie.

Lian Li, Der8auer en Razer komen samen met een behuizing

Lian Li heeft samen met Der8auer de PC-O11 Dynamic-behuizing ontwikkeld, die bekendstaat als één van de beste behuizingen op de markt, maar daar geeft Razer nu zijn eigen twist aan. De mid-tower behuizing biedt standaard ruimte voor maximaal negen 120mm-ventilatoren en ondersteunt zelfs E-ATX-moederborden. De behuizing is opgebouwd uit een combinatie van glas en metaal en is, met de hulp van Razer, nu ook uitgerust met de nodige RGB-verlichting. Naast het Razer-logo heeft het bedrijf in totaal 70 leds toegevoegd verdeeld over drie strips aan de voorkant en onderkant. Deze kunnen allemaal aangestuurd worden via de Razer Synapse 3-software die ook wordt gebruikt door Razers toetsenborden, muizen en ander randapparatuur.

De Razer-editie kost wel een paar tientjes meer dan de originele variant. De toevoeging van de leds en het logo hebben de prijs opgedreven van 129 euro naar 169 euro. De behuizing is voor dat bedrag nu beschikbaar als pre-order bij Caseking.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren