1. Hardware Hitjes: Moores Wet is morsdood

Hardware Hitjes: Moores Wet is morsdood

Moores Wet beschrijft dat elke twee jaar het aantal transistoren in de gemiddelde chip verdubbeld en daarmee ook grofweg de prestaties van die chip. Intel wist deze wet de afgelopen decennia goed bij te houden, maar daar lijkt nu definitief een einde aan te komen. De langverwachte krimp van 14nm naar 10nm is nogmaals een jaar uitgesteld en wordt nu in 2019 verwacht – dat terwijl het oorspronkelijk voor 2015 op de planning stond.

DRAM wordt eindelijk goedkoper in 2019

Het zal menig pc-bouwer niet zijn ontschoten: de prijzen van intern DDR4-geheugen zijn de afgelopen twee jaar astronomisch toegenomen. Een kit van 16GB die in de zomer van 2016 nog voor vijftig euro over de toonbank ging wisselt nu voor het drievoudige van eigenaar. De Taiwanese technieuwssite DigiTimes brengt gelukkig goed nieuws voor kopers van DRAM: de prijzen gaan waarschijnlijk dalen binnen een jaar.

De oorzaak hiervan is de toename van het aantal fabrikanten van DRAM. De markt voor dit type geheugen werd de afgelopen maanden compleet gedomineerd door Samsung, dat nog steeds 44% van de markt in handen heeft. Dat aandeel wordt echter bedreigd door Micron, dat het afgelopen kwartaal 6% van het marktaandeel van Samsung wist weg te snoepen en zelf nu op 23% staat. De concurrentieslag tussen deze twee bedrijven, alsmede de komst van twee nieuwe Chinese fabrikanten, zorgt ervoor dat het aanbod van DRAM drastisch gaat toenemen. Als gevolg gaat de prijs van intern geheugen langzaamaan dalen, naarmate de productie van deze fabrikanten toeneemt.

Intel stelt 10nm-chips uit tot eind 2019

Het gaat chipfabrikant Intel niet lukken dit jaar nog 10nm-processors op de markt te brengen, dat laat het bedrijf weten in een conference call over zijn kwartaalcijfers. De roadmap van Intel loopt hiermee vier jaar achter op schema. In 2013 werd de eerste 14nm-chip geïntroduceerd, toen was het nog de hoop dat 2015 het jaar zou zijn van 10nm. Zoals we inmiddels weten is dat niet gelukt, Intel zit namelijk op hun vijfde generatie van het 14nm-procedé.

De eerste 10nm-chips voor consumenten kunnen we pas in de laatste maanden van 2019 verwachten, processors voor server- en workstationdoeleinden komen nog later in 2020. Dit jaar komt er overigens wel een nieuwe serie Core-processors, op basis van de Skylake-microarchitectuur. Whiskey Lake, zoals de chips naar verluidt heten, levert waarschijnlijk marginale verbeteringen ten opzichte van Coffee Lake. Ook Cannon Lake, zoals de eerste generatie 10nm waarschijnlijk wordt genoemd, brengt volgens analisten slechts kleine verbeteringen in vergelijking met de komende Whiskey Lake-chips.

Nvidia komt dit jaar nog met Volta/Turing-kaarten

DigiTimes heeft niet alleen goed nieuws voor de DRAM-fans, ook Nvidia-aanhangers kunnen zich verheugen: de nieuwe GeForce-videokaarten komen eind dit jaar op de markt. Mogelijk krijgen we volgende maand al de aankondiging van de GTX 1180, met kort daarna onthullingen van de GTX 1170 en GTX 1160. Bronnen uit de sector baseren deze data op basis van het aantal GTX 1080- en GTX 1070-kaarten die leveranciers nu nog op voorraad hebben.

Veel leveranciers houden de prijzen van deze kaarten echter hoog, omdat ze hopen dat ze deze nog kunnen verkopen aan miners. Als de nieuwe generatie inderdaad dit jaar nog komt, dan zullen deze een significante marge boven de huidige generatie krijgen om ze zodanig te differentiëren. Voor degene die in de markt zijn voor een nieuwe GPU is een prijsdaling dus nog steeds niet in zicht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Floris de Bijl Hardcore hardware-nerd. Groot liefhebber van de Dishonored-, Deus Ex- en Bioshock serie en 4X/Grand Strategy.

Reacties

 • Die kaarten een hogere adviesprijs geven zal er voor zorgen dat in ieder geval veel gamers nog even bij hun huidige kaart blijven en geen 1180 of 1080 gaan kopen. De 1180 lanceren met de normale adviesprijs en de adviesprijs van de 1080 (Ti) verlagen zal denk ik wel de markt in beweging zetten. De markt staat nu helemaal stil… Wat denken ze met hogere adviesprijzen de gaan bereiken?
 • De wet is morsdood omdat Intel zeker 10 jaar niks meer deed, ook moet de koeling beter, wanneer komt er stikstof gas koeling of zoiets zodat de processoren makkelijk op 6 of 7 Ghz kunnen draaien en niet op een zielige 2,4 Ghz. Meer cores en threads is beter maar de processorsnelheid over alle cores blijft dan lager. Misschien in de toekomst heb je helemaal geen pc of laptop nodig maar een streaming device met of zonder scherm. En alles wordt gerenderd op de server.
 • @darroox ''Misschien in de toekomst heb je helemaal geen pc of laptop nodig maar een streaming device met of zonder scherm. En alles wordt gerenderd op de server''


  Uhm nee bedankt! denk niet dat niemand hier zit op te wachten
  1: je heb niks meer in bezit van je eigen spullen
  2: als de server uitvall ook al in de toekomst ben je gewoon plat
  3:ik vetrouw zulke dingen eens niet, je weet nooit wat je met je data gebeurt


  Denk niet dat dit gaat gebeuren, hooguit de console dan, maar dat lijkt me ook niet echt fijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren