1. Hardware Hitjes: nieuwe AMD Radeon VII-videokaart gelanceerd

Hardware Hitjes: nieuwe AMD Radeon VII-videokaart gelanceerd

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Na jaren van stilte heeft AMD weer een high-end videokaart op de markt gebracht, maar wel met een paar kanttekeningen. Daarover lees je vandaag alles in deze editie van Hardware Hitjes. Verder heeft Raidmax een opvallende (en goedkope!) behuizing getoond en riskeert Der8auer een Intel-processor van bijna 3000 dollar.

AMD lanceert Radeon VII-videokaart met zeer beperkte voorraden

We hebben er even op moeten wachten, maar AMD heeft afgelopen week eindelijk een nieuwe high-end videokaart gelanceerd. De Radeon VII is gebaseerd op de Vega 20-chip die in juni is gepresenteerd als een grafische chip voor AMD’s professionele Instinct-kaarten. De chip is gebakken op een 7nm-procedé en beschikt over 3840 streamprocessors. Anders dan de professionele Radeon Instinct MI50 biedt de Radeon VII helaas geen ondersteuning voor pci-e 4.0, maar door het kleine procedé was AMD in staat de klokfrequentie op te schroeven naar 1800MHz.

De Radeon VII moet direct concurreren met de Nvidia RTX 2080 en is dan ook gelijkwaardig geprijsd. De eerste benchmarks bevestigen dat beeld: de Radeon VII is vrijwel even snel als de RTX 2080. Toch is de videokaart niet direct een aanrader. Door het hogere stroomverbruik van de Radeon VII is de geluidsproductie van het referentiemodel een stuk hoger en tevens biedt AMD geen ondersteuning voor features als Ray Tracing. Daarnaast is de voorraad Radeon VII-videokaarten verbazingwekkend klein. Op het moment van schrijven is er geen enkele Nederlandse webshop met een exemplaar in het magazijn en ook in andere EU-landen is er een groot tekort. Volgens het Franse Cowcotland.com heeft heel Frankrijk zelfs maar 20 exemplaren gekregen. Natuurlijk komen er nieuwe leveringen, maar het is nog onbekend wanneer en in welke getalen.

Opvallende behuizing van Raidmax

Nu rgb-verlichting de standaard is geworden, moeten fabrikanten van onder andere behuizingen zich onderscheiden met andere features. Raidmax doet dit met een zogenaamde ‘infinity mirror’ aan de voorkant van de behuizing. Door slim gebruik te maken van een spiegel en spiegelend glas creëert Raidmax de illusie van een lichttunnel. De Raidmax Galaxy is een mid-tower-behuizing van 424 x 191 x 408 mm en biedt ruimte voor standaard ATX-moederborden. De processorkoeler mag maximaal 145 mm hoog zijn en videokaarten maximaal 255 mm lang.

In totaal kunnen er drie 2.5-inch ssd’s geplaatst worden met daarnaast nog eens twee 3.5-inch harde schijven. Gezien de voorkant zal het niet geheel onverwacht zijn dat deze behuizing géén ondersteuning biedt voor dvd-drives. Wel is er een USB 3.0-poort, een USB 2.0-poort en twee 3.5mm-aansluitingen (koptelefoon en microfoon).

De behuizing wordt geleverd met slechts een enkele 80mm ventilator, maar gezien de behuizing onder de 50 dollar moet blijven kun je ze dat niet kwalijk nemen.

Der8auer haalt het kapje van een 2999 dollar Intel-cpu

Het delidden van een processor is een risicovol proces – één foutje en de processor kan de prullenbak in. Het wordt al helemaal spannend als je dit trucje uithaalt met een high-end processor zoals de Intel Xeon W-3175X-processor. Professioneel overklokker Der8bauer heeft blijkbaar stalen zenuwen, want hij riskeerde als eerste de 2999 dollar kostende processor voor zijn volgende recordpoging.

Het verwijderen van de IHS (Integrated Heat Spreader) laat zien dat de chip van de Xeon W-3175X werkelijk gigantisch is. Daarnaast bevestigt Der8auer de geruchten rondom de peperdure chip: Intel maakt zelfs bij deze dure Xeon gebruik van koelpasta in plaats van soldeer. Hoewel dat voor de meeste gebruikers hogere temperaturen zal opleveren, zijn fanatieke overklokkers er erg blij mee. Het gebruik van koelpasta maakt het delid-proces namelijk een stuk minder riskant.

In Der8auer’s video lijkt het erg makkelijk om de IHS van een processor af te halen, maar voor thuisgebruik is het niet aan te raden. Ondanks het gebruik van speciale tools is het nog altijd een erg riskant werkje en je bent natuurlijk per direct je garantie kwijt.

3.000.000 Nederlandse adressen aangesloten op glasvezel

Afgelopen vrijdag is het drie miljoenste Nederlandse adres aangesloten op het glasvezelnetwerk. Staatssecretaris Mona Keijzer en de directeur van Glasvezel buitenaf, Michiel Admiraal, waren aanwezig bij deze mijlpaal. Het aansluiten van deze kabel gebeurde in de Achterhoek bij zorgboerderij De Neeth. De glasvezelkabel in dat gebied is een initiatief van Glasvezel buitenaf, een belangenorganisatie die zich inzet voor snel internet op het platteland.

Glasvezel biedt een theoretisch maximale snelheid van 10 Gbps, waardoor bijvoorbeeld games in enkele seconden naar je console of computer gedownload kunnen worden. Naast een hogere bandbreedte biedt glasvezel ook een betere vertraging (ping), maar het hoge prijskaartje blijft nog even aan voordat iedereen er gebruik van kan maken. Het kabinet heeft in ieder geval het doel gesteld dat alle Nederlanders vanaf 2023 een verbinding van minimaal 100 Mbps mogen verwachten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

 • De Radeon VII valt mij tegen. Ik had gehoopt op iets betere performance dan de 2080. Ik twijfel nu om toch een 2080 of zelfs een Ti te halen. Dan maar schijt aan de belachelijke prijs. Ik kan wel blijven wachten…
 • @CerandoX.nl Sinds de introductie zijn de prijzen redelijk gezakt (voor 700 euro vind je al een RTX 2080), maar het is nog steeds een hele smak geld voor een videokaart. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit 550 euro heb betaald voor een Nvidia 8800 Ultra, dat was in 2007 het equivalent van wat nu een GTX Titan heet.
 • @Roel Stortelder
  Nou ja de prijzen zijn wel iets gezakt, maar dat komt doordat de non-OC modellen op de markt komen en de prijs is wat lager. De OC-modellen zijn sowieso 100 euro duurder, maar zijn iets gedaald.

  Ik heb nog nooit een videokaart die duurder dan 400 euro gekocht, nam altijd een model lager dan het top model en vaak genoeg dan een AMD-kaart, omdat de prijs/performance verhouding beter was. Ik heb wel wat Nvidia kaarten gehad, ook vaak een modelnummer lager dan het topmodel en ik vond de beeldkwaliteit meestal wel iets beter dan de AMD-kaarten. Ik denk zelfs dat mijn laatste Nvidia-kaart de 6800 GT is. Dus ik weet niet of dit nog zo is.
 • @CerandoX.nl De lineup van AMD is op het moment een grote puinhoop. Ze blijven 'nieuwe' modellen uitbrengen in het budget- en middensegment, maar dit zijn simpelweg rebrands van vorige generaties. De Radeon VII die ze nu hebben uitgebracht zou een degelijke concurrent moeten worden van de RTX 2080, maar de problemen met drivers en extreem kleine voorraden beloven niet veel goeds. Het lijkt op een gehaaste poging tot een voorproefje voor Navi (de échte volgende generatie van AMD), maar het lijkt er op dat ze zichzelf hiermee juist in de vingers snijden.

  Verschillen in beeldkwaliteit zijn er niet meer sinds de introductie van digitale interfaces zoals DVI, HDMI en DisplayPort. Vroeger had de DAC van de videochip nog invloed op de beeldkwaliteit, maar door de overstap naar digitaal is dat probleem weggewerkt. Verschillen in prestaties (framerate) zijn er natuurlijk nog wel.
 • @Roel Stortelder

  Dat AMD op het gebied van GPU's slecht bezig is moge duidelijk zijn, maar de line-up op het gebied van CPU's is toch zeker iets om naar uit te kijken. Mocht Ryzen 3 de leaks waarmaken, ben ik benieuwd wat Intel's antwoord zal zijn. Sowieso goed voor de markt!
 • @Bware Op processsor-gebied zijn ze zeker lekker bezig. Het is alleen jammer dat het AMD nooit lijkt te lukken om beide markten goed te bedienen. Laten we hopen dat zowel Navi als Ryzen 3 indrukwekkend worden.
 • Ik wordt niet echt blij van Radeon 7 omdat AMD de zaakjes niet op orde heeft en geen concurrent is voor de RTX kaarten, breng dan een GTX 1070 amd kaart uit die betaalbaar is rond de 200 euro.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren