1. Hardware Hitjes: Nvidia GeForce-presentatie in augustus

Hardware Hitjes: Nvidia GeForce-presentatie in augustus

Het leukste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

De E3 komt er bijna aan en dat betekent dat het weer druk is in hardwareland. Alle fabrikanten willen naturlijk dat je goed voorbereid bent op de nieuwe games die over een week worden aangekondigd. Deze week alweer nieuws over de volgende generatie Nvidia-videokaarten, maar ook over hele dikke geheugenmodules van Intel. Daarnaast is Dells nieuwe XPS 15-laptop nu beschikbaar en komt ASUS met een nieuwe led-controller.

Nvidia geeft een presentatie over GPU’s voor consumenten

We wachten er al ruim twee jaar op, maar er lijkt eindelijk nieuws te komen over de volgende generatie Nvidia-videokaarten. Tijdens het Hot Chips-evenement in de tweede helft van augustus gaat Nvidia een einde maken aan alle geruchten en speculatie over de 2000-serie (of 1100-serie, zelfs de naam is nog niet bekend). Stuart Oberman, vice-president van Nvidia’s GPU afdeling, geeft een presentatie over ‘Nvidia’s volgende generatie consumenten-GPU’ op 20 augustus.

Nvidia

Het gerucht was dat de volgende generatie al in juli wordt gelanceerd na een aankondiging in juni. Dit is nog steeds mogelijk, gezien Nvidia bij Hot Chips ook details van de volgende generatie kan bespreken terwijl die al zijn uitgebracht. Het zou zelfs kunnen dat Nvidia dan al praat over een videokaart die nog na een lancering in juli komt.

Nieuwe Dell is een gaming-laptop in schaapskleren

De Dell XPS 15-reeks bestaat al een paar jaar en wordt gezien als een fantastisch alternatief voor de duurdere Apple Macbook Pro. Vorig jaar werd deze zeer compacte 15.6-inch laptop al uitgerust met een Nvidia GeForce GTX 1050 en was daarmee al een leuke laptop. Dit jaar is de laptop echter ook verkrijgbaar met een 6-core Intel-processor én een Nvidia GeForce GTX 1050Ti. Daarmee is het een ideale laptop voor degene die iets compacts en zakelijks zoekt, maar ook regelmatig een spelletje wil spelen.

Dell

Voor het scherm kan er gekozen worden voor een UltraHD- paneel, maar voor gamers is het 1080p- paneel verstandiger en goedkoper. De verschillende configuraties bieden tot maximaal 32GB DDR4- geheugen en de keus uit een Intel i5-8300H, i7-8750H of i9-8950HK. Er is natuurlijk ook een ruime selectie aan SSD’s beschikbaar, maar Dell geeft je ook keus uit een 56Wh- of 97Wh- batterij.

De Dell XPS 15 is te bestellen vanaf 1399 euro (tip: studenten en scholieren komen in aanmerking voor 10% korting), maar vergeet niet af en toe een Excel-sheet te openen tijdens werktijd.

Intels Memory beschikbaar in 512GB- modules

Heb jij al 256GB geheugen in je desktop, maar is dat niet genoeg? Dan heeft Intel nu de oplossing voor je: RAM- modules van maarliefst 512GB! Het gaat hier om Intels 3D XPoint-technologie, een soort geheugen met de voordelen van zowel SSD’s als RAM. Het is een uitzonderlijk snel opslagmedium dat, anders dan bij RAM, de data behoudt na het uitschakelen van je computer. De eerste Intel Optane- producten kwamen in de vorm van een soort SSD’s, maar omdat de PCIe- verbindingen niet snel genoeg zijn komt Intel nu ook met 3D XPoint- producten in de vorm van een server DIMM.

Intel

Zoals de naam aangeeft is de Optane DC Persistent Memory bedoeld voor datacenters, maar dat betekent niet dat hij nooit naar desktops of laptops komt. De prijs voor consumenten is dus ook (nog) niet bekend en het aanbod is in eerste instantie zeer beperkt.

Asus brengt rgb-leds naar een heel nieuw niveau

Asus heeft een nieuwe rgb-controller uitgebracht die maximaal 210 leds kan aansturen. Deze aansturing gaat via vier aansluitingen voor ledstrips, elk goed voor de besturing van maximaal 90 leds. De oplettende lezer ziet al dat die optelsom niet klopt, dus als je alle vier kanalen gebruikt, kun je niet op elk kanaal 90 leds aansturen.

De controller werkt met uitgebreide software die voor alle bekende led-effecten kan zorgen. Zo kunnen de leds reageren op in-game informatie, maar kun je ook de regenboog simuleren of een disco organiseren. De controller sluit je op je computer aan middels een interne usb 2.0- header, voor de besturing, maar hij heeft ook een 4-pin molex-connector nodig voor de stroomtoevoer. Die molex-connector kan vervangen worden door een meegeleverde 45W adapter. Ook meegeleverd zijn twee 30cm en één 60cm ROG- rgb- ledstrips.

Het is nog niet bekend wanneer de controller in Nederland beschikbaar komt en voor welke prijs, maar hij is bij OverclockersUK al te pre-orderen voor net geen zeventig britse ponden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren