1. Hardware Hitjes: OnePlus 6T review en ray tracing in Battlefield V

Hardware Hitjes: OnePlus 6T review en ray tracing in Battlefield V

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Eindelijk is het dan zo ver: Nvidia’s ray tracing-technologie is beschikbaar in een game waardoor we inzicht hebben op de GPU-power die ervoor nodig is. In deze Hardware Hitjes lees je of RTX het geld waard is in Battlefield V. Verder is er nieuws over een Razer-toetsenbord voor op kantoor en blijkt de AMD RX 590 een refresh van een refresh te zijn. En heeft Jacco Peek de OnePlus 6T onder de loep genomen.

Nvidia’s 416.94 WHQL-driver activeert ray tracing in Battlefield V

De Nvidia RTX 2000-serie is al een paar maanden te koop, maar een van de belangrijkste features was tot afgelopen week nog niet beschikbaar in games. Nvidia heeft met de nieuwste driver eindelijk ray tracing geactiveerd in Battlefield V. Dat het er fantastisch uit ziet wisten we al door de vele demo’s waar het bedrijf mee pronkte, maar duidelijke informatie over de impact op de framerate is nooit vrijgegeven.

Uit de eerste benchmarks blijkt nu dat het, afhankelijk van je resolutie en ray tracing-settings (low tot ultra), een flinke impact heeft op je framerate. Met ray tracing ultra geactiveerd op een RTX 2080 Ti zakt de framerate van 85 fps naar een magere 30 fps. Dat is bij maximale grafische instellingen en op een 4K-resolutie. Met de grafische instellingen op maximaal en een 1080p-resolutie weet de RTX 2080 Ti nog 85 fps te produceren met ray tracing geactiveerd, maar je zou toch meer verwachten van een kaart van 1400 euro. Veel concurrentie is er echter niet, dus als je enkel het beste van het beste wil, is de RTX 2080 Ti de enige keuze.

Het eerste toetsenbord van Razer voor op kantoor?!

Bij Razer denk je niet snel aan de saaie grijze toetsenborden op kantoor, maar eerder aan een kermis van lampjes en bijbehoorde software met features voor gamers. Met de BlackWidow Lite wil Razer het merk toch wat aantrekkelijker maken voor op kantoor. De rgb-verlichting wordt ingeruild voor witte leds en het groene logo heeft plaatsgemaakt voor een subtiel merknaampje. Ook zitten er de oranje knoppen in van Razer zelf, welke vergelijkbaar zijn met de bruine knoppen van Cherry MX. Dit betekent dat ze veel feedback geven en lekker typen, maar minder herrie maken dan het gemiddelde mechanische toetsenbord.

Razer

Gek genoeg heeft Razer gekozen voor een tenkeyless format, wat betekent dat je het moet doen zonder een numpad. Gezien er op kantoor vaak met cijfers wordt gewerkt is dat een interessante keus, maar er kan ook wat gezegd worden voor de extra ruimte die het oplevert op je bureau. Het toetsenbord is gebouwd met een aluminium ondergrond, waardoor het een degelijk geheel moet vormen. Tevens is de usb-kabel te vervangen voor een ander exemplaar, wat de levensduur van het hele product ten goede moet doen.

De Razer BlackWidow Lite is momenteel al beschikbaar met een adviesprijs van 99,99 euro.

De AMD RX 590 is een refresh van een refresh

AMD heeft een grafische kaart geïntroduceerd waar we eigenlijk al sinds 2016 bekend mee zijn. De zojuist uitgebrachte RX 590 is namelijk bijna dezelfde chip als de RX 580, die op zijn plaats weer een refresh was van de RX 480. Wat er wel is veranderd zijn de boost-frequentie, die 15% hoger is, en het procedé waar de chip op is gebouwd, het 14 nm FinFET-procedé van de RX 580 is namelijk vervangen door het nieuwere 12 nm FinFET-procedé. Door de hogere frequentie zijn de prestaties in games iets omhoog gegaan en het kleinere procedé houdt het stroomverbruik binnen de perken.

Hardware

Deze kleine optimalisaties lijken vooral bedoeld om de nieuwe naam te kunnen rechtvaardigen. Hiermee hoopt AMD de verkopen op te krikken in een segment waar Nvidia op het moment een grote technologische voorsprong heeft. Alles komt dus uiteindelijk neer op de prijs. AMD hoopt deze onder de 300 euro te houden, maar de praktijk leert dat dit zeer lastig te voorspellen is. Tevens zouden de kaarten sinds 15 november beschikbaar moeten zijn, maar het is nog erg lastig om er eentje te vinden.

OnePlus 6T-review

Recent verscheen de OnePlus 6T, een inmiddels traditionele upgrade van OnePlus’ vlaggenschip. Jacco Peek heeft deze helemaal voor je getest. Sinds het eerste T-model uit 2016 pakt het bedrijf de vernieuwde versie serieuzer aan met toenemend significante verbeteringen. De OnePlus 6T is dan ook een fijne verbetering ten opzichte van de 6, met een aantal kleine haken en ogen.

OnePlus 6T
OnePlus 6T

De grootste verandering van de 6T is de vingerafdrukscanner onder het scherm. Het is prijzenswaardig dat OnePlus als een van de eerste bedrijven deze stap zet, maar helaas komt de feature in de praktijk minder goed uit de verf dan gehoopt. De scanner is functioneel en vindt dankzij een felle oplichting van het scherm meestal je vinger, maar om de zoveel keer gaat het toestel de mist in. Ook valt de snelheid wat tegen ten opzichte van de 6, die kampioen is in het snel ontgrendelen van het scherm. Gelukkig is er nog de gezichtsscanner, die minder veilig, maar wel veel rapper is.

Voor fanatieke gamers is de OnePlus 6T prima geschikt. Dat komt met name door de nog steeds krachtige hardware, de absurde hoeveelheid werkgeheugen en de ‘schone’ Oxygen OS-software. Ook de speldmodus, die de gpu, cpu en het werkgeheugen optimaliseert, zorgt voor goede prestaties voor grafisch geavanceerde games. Titels als Tekken, PUBG Mobile en Fortnite draaien bijvoorbeeld uiterst vloeiend op het toestel en ogen goed op het 1080p OLED-scherm.

Ook tijdens lichter gebruik zijn de prestaties van de 6T optimaal. Zeer zelden betrappen we het besturingssysteem op een vertraging en vrijwel nooit sluit een applicatie in de achtergrond. De batterijduur is daarnaast uitstekend, dankzij een grotere batterij met 3700 mAH. We halen er met gemak het einde van de dag mee en dankzij Dash Charge is de 6T binnen recordtijd weer vol. De 3,5mm-plug is dan wel weer verdwenen om ruimte te maken voor de batterij, helaas.

OnePlus 6t
OnePlus 6t

Hoewel verbeterde software moet zorgen voor betere foto’s ten opzichte van de OnePlus 6, merk je in de praktijk dat de camera identiek is. Wel nieuw is de nachtmodus, die daadwerkelijk voor beter contrast zorgt in zeer donkere omgevingen. Dat gaat echter ten koste van de scherpte, dus is het niet in iedere situatie de juiste optie.

Al met al is de OnePlus 6T een zeer goede telefoon voor een prijs vanaf 559 euro. De vernuftige vingerafdrukscanner valt wat tegen, maar weegt niet op tegen de snelheid en het gebruiksgemak dat de telefoon biedt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

  • Helaas gebruikt ray tracing veel van de kracht van de videokaart en kakt je framerate in elkaar !! Dus het moet standaard op low of uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren