1. Hardware Hitjes: RTX 2060 en GTX 1160 onderweg

Hardware Hitjes: RTX 2060 en GTX 1160 onderweg

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Traditiegetrouw is het erg rustig in hardwareland tijdens de kerstdagen, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Er is enorm veel informatie gelekt over de midrange videokaarten van Nvidia: de RTX 2060 en de GTX 1160. Tevens vindt Apple gebogen iPads doodnormaal en heeft Samsung een patent aangevraagd voor een oprolbare televisie.

Informatie RTX 2060 en GTX 1160 lekt naar buiten

Dat Nvidia het niet bij de RTX 2070, 2080 en 2080Ti ging houden, was al een poosje bekend, maar in welke vorm was tot afgelopen week onduidelijk. Bronnen van VideoCardz en Expreview laten nu weten dat er niet alleen een RTX 2060 komt, maar ook een GTX 1160 (ook ‘GTX 1660’ wordt gebruikt als naam). De RTX 2060 krijgt de TU106-300 GPU met 1920 CUDA-kernen, 30 RT-kernen en 240 Tensor-kernen. De boostclock ligt op maximaal 1680 MHz en er is 6GB GDDR6-videogeheugen beschikbaar.

Hardware

De specificaties van de GTX 1160 zijn wat ingewikkelder. Normaal gesproken kun je ervan uitgaan dat alle kaarten met een bepaalde gpu even veel geheugen meekrijgen. Er zijn een paar uitzonderingen zoals de 3GB en 6GB GTX 1060, maar met de GTX 1160 maakt Nvidia er een puinhoop van. Op het moment van schrijven is de verwachting dat de chip geleverd wordt met 3GB, 4GB en 6GB videogeheugen. Om het nog ingewikkelder te maken, zul je zowel varianten tegenkomen met zowel GDDR5X-als GDDR6-geheugen. Het uitzoeken van een geschikte GTX 1160 wordt dus geen pretje, want alleen Gigabyte al heeft maar liefst 39 verschillende modellen geregistreerd!

Apple: gebogen iPad is een gevolg van de productie, maar dat is normaal

Dat dunne apparaten gevoelig zijn voor buigen wisten we al van de iPhone 6 Plus, maar dat ze al gebogen uit de doos komen is nieuw. De dunste iPad ooit, de iPad Pro 2018, blijkt namelijk super makkelijk te buigen en komt bij een aantal gebruikers zelfs al gebogen uit de doos. Volgens Apple komt dit door het koelproces tijdens de fabricage waarbij verschillende materialen op verschillende snelheden krimpen of uitzetten. Hierdoor onstaat een lichte buiging die, volgens Apple, geen kwaad kan. Apple ziet een gebogen iPad dus niet als een defect product en biedt geen mogelijkheid tot kosteloze reparatie.

Hardware

Na het bendgate-schandaal rondom de iPhone 6 Plus heeft Apple stilletjes het frame verstevigd waardoor later geproduceerde varianten wat sterker waren. Nu Apple openlijk met een statement komt dat een gebogen iPad geen probleem is, worden de specificaties wellicht aangepast. Een iPad met een 2000R-curve is immers ook hip.

Oprolbare televisie van Samsung

Samsung heeft een patent gepubliceerd waarop een ‘rollable display device’ wordt getoond. Het patent is aangevraagd in de Verenigde Staten en gaat, zoals de naam al doet vermoeden, om een oprolbare televisie. Het beeldscherm wordt van de zijkanten opgerold naar binnen tot een klein pakketje dat als een soort pilaar blijft staan. Wanneer Samsung de eerste oprolbare televisies toont is niet bekend en ook over formaten of andere technische specificaties wordt niets vrijgegeven.

Hardware

Samsung is wel wat laat, want LG heeft een jaar geleden al een eerste prototype van een oprolbare televisie getoond op CES. Dat model wordt echter in de andere richting opgerold en blijft als een horizontale doos op het meubel liggen. De verwachting is dat (een variant van) dit model in begin 2019 al op de markt komt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

  • Hopelijk wordt de 2080 serie goedkoper als AMD met de 3080 voor 250 euro komt. De 2070 is dan gelijk de helft minder waard, hopelijk heeft dat ook invloed op de RTX 2080 Ti.
  • @CerandoX.nl laten we het hopen. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat de prijzen nu echt uit de hand lopen.

    Overigens hoop ik niet dat AMD daadwerkelijk voor de benaming "RX 3080" gaat. De geruchten suggereren van wel, maar het zou een hele nare marketing truc zijn.
  • @Roel Stortelder
    Het is inderdaad smerige marketing, maar daar is AMD niet zo vies van. Qua rebrands doen ze het natuurlijk ook.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren