1. Hardware Hitjes: ‘RTX 2080 anderhalf keer zo snel als GTX 1080’

Hardware Hitjes: ‘RTX 2080 anderhalf keer zo snel als GTX 1080’

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Het zal niemand zijn ontgaan dat Nvidia een nieuwe generatie videokaarten heeft aangekondigd, maar nu heeft Nvidia ook het boekje open gedaan over de prestaties in games. Daarnaast heeft AMD een flinke prijsverlaging aangekondigd voor de ThreadRipper-processoren. Dat en meer lees je in deze Hardware Hitjes.

Nvidia: RTX 2080 anderhalf keer zo goed als GTX 1080

Tijdens de aankondiging van de nieuwe generatie Nvidia GeForce-videokaarten is een hoop verteld over Ray Tracing, Deep Learning, de specificaties en de prijs, maar benchmarks zonder Ray Tracing bleven uit. Afgelopen week heeft Nvidia daar duidelijkheid in gebracht.

Nvidia heeft slides laten zien waarin de GTX 1080 wordt vergeleken met de RTX 2080 in games als Hitman 2 en PlayerUnknown’s Battlegrounds. Hieruit blijkt dat de RTX 2080 ongeveer anderhalf keer zo snel is als de GTX 1080. Games die ondersteuning bieden voor DLSS zien zelfs meer dan een verdubbeling in prestaties! DLSS is een Deep Learning-techniek waarbij de nieuwe Tensor Cores worden gebruikt om pixels te interpoleren om zo sneller een nieuwe frame te kunnen opbouwen.

RTX 2080

Deze getallen van Nvidia zijn natuurlijk zorgvuldig geselecteerd. Onder andere de instellingen en resolutie zijn bijvoorbeeld niet genoemd, wat het voor Nvidia mogelijk maakt om instellingen te kiezen die het in verhouding tot de 1080 goed doen met de RTX 2080.

Een bron van VideoCardz heeft verteld dat het embargo op de reviews verloopt op 14 september. Vanaf die datum krijgen we dus meer te weten over de echte prestaties.

HTC brengt draadloos vr naar de Vive met prijzige adapter

HTC heeft aangekondigd dat pre-orders voor de draadloze adapter voor de Vive VR-headset vanaf september kunnen worden geplaatst. Met de Vive Wireless Adapter, welke 345 euro gaat kosten, wordt het mogelijk om de Vive-headset draadloos te gebruiken. Het pakket bevat een draadloze adapter, een drie-in-een-kabel, een Link Box, een powerbank en een PCI-e-kaart. De insteekkaart is verantwoordelijk voor de 60GHz-communicatie tussen de computer en headset.

Vive

De adapter moet aan de achterkant van de headset worden bevestigd voor een minimaal effect op het draagcomfort. Deze communiceert via het 802.11ad-protocol over het 60GHz-spectrum met de Link Box-antenne. Het is mogelijk om op maximaal zes meter van de antenne te staan zonder signaal te verliezen.

Voor de Vive Pro komt een apart pakket beschikbaar. Deze bevat naast andere kabels ook schuimvulling en een bevestigingsaccessoire. Door deze extra’s is de prijs van het pakket voor de Vive Pro 420 euro.

prijsverlaging voor ThreadRipper-processors

Om beter te kunnen concurreren met nieuwe Intel-processors heeft AMD de adviesprijzen van ThreadRipper-processors flink verlaagd. In sommige gevallen ligt de prijs maar liefst vijftig procent lager! Het gaat om Amerikaanse adviesprijzen, maar verwacht wordt dat deze prijsdaling ook in Europa komt.

AMD Threadripper

De adviesprijs van de 1950X gaat omlaag van 999 dollar naar 799 dollar en de 1900X zakt van 449 dollar naar 299 dollar. De daling van vijftig procent zien we bij de 1920X, die van 799 dollar naar 399 dollar gaat.

In Nederland waren de prijzen van de eerste generatie ThreadRipper-processoren de afgelopen maanden al flink gezakt, maar het ligt voor de hand dat de prijzen nog verder dalen. Waar de Europese prijs uiteindelijk terechtkomt is onbekend. Doorgaans zakken de prijzen van AMD-processors tot onder de adviesprijzen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

 • Dag Roel, waarin is precies de RTX lijn 1.5x tot 2x zo snel? Is dat in FPS? is dat in real-time raytracing? Deze getallen zeggen namelijk nog steeds niks over de kaarten…
 • @Bware
  Het zegt idd niets. Dit is een copy and paste uit Nvidia marketing.

  We weten ook niet op welke settings de games draaien. Het is wachten op de eerste echte benchmarks.
 • @CerandoX.nl

  Er zijn op dit moment ook zo veel sceptische geluiden te horen, ben erg benieuwd wat uiteindelijk het resultaat gaat zijn. Waarschijnlijk wel een +/- 20% performance increase ten opzichte van de 10series, maar verder gewoon wachten tot het publicatie embargo ophoudt
 • @Bware

  Inderdaad. Ray Tracing draait op BFV nu in ieder geval op 4K/30fps op Max Settings als je de YouTubers die op Gamescom hebben gespeeld mag geloven.
 • 1,5 keer zo sterk en dat voor meer dan 1000 euro ? Kracht/prijs verhouding is het mij niet waard.
 • @Meta_coola

  De 2080 is voor rond de 879 te vinden. Dan nog is dit bijna 1000 euro.
 • 'Data measured at 4K resolution'
 • Zal nu de tijd komen dat ingame beelden zo levensecht zijn , zodat je eigenlijk een film speelt ipv een game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren