1. Hardware Hitjes: Samsung QVO maakt einde aan harde schijven

Hardware Hitjes: Samsung QVO maakt einde aan harde schijven

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

Altijd al over willen stappen naar een grote ssd, maar was het budget er nog niet naar? In deze Hardware Hitjes vind je misschien de oplossing voor jou. Verder speelt MSI vals met een AMD Athlon-processor en komt Nvidia met een interessante bundel voor fanatieke Fortnite-spelers.

Samsung 860 QVO ssd’s zijn echte hdd-vervangers

Ssd’s zijn door de hoge prijs nog geen optie voor de grote dataverbruiker. Opslagruimte van meer dan een terabyte is met harde schijven zo veel goedkoper, dat nog maar weinig mensen volledig overstappen op ssd’s. Met het nieuwe 4bit v-nand qlc-flashgeheugen worden ssd’s daarentegen zo veel goedkoper, dat er binnenkort waarschijnlijk een stuk minder harde schijven verkocht worden.

Intel was Samsung al voor, maar met de 860 QVO-ssd’s van Samsung kan de populariteit van dit type ssd snel toenemen. Deze 2.5 inch sata-ssd’s halen volgens Samsung lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 550 MB/s en 520 MB/s. Daarmee zijn het niet de snelste drives op de markt, maar als vervanger voor bulkopslag is het meer dan voldoende. De geïnstalleerde Intelligent TurboWrite-technologie moet ervoor zorgen dat deze prestaties lang behouden blijven.

860 QVO-ssd

De 860 QVO-ssd’s krijgen een garantie van drie jaar of maximaal 1.440, 720 of 360 geschreven terabytes (TBW) voor respectievelijk de 4 TB- , 2 TB- en 1 TB-versie. De kleinste versie is met een adviesprijs van 159,99 euro niet zo interessant vergeleken met de concurrentie. De 2 TB- en 4 TB- versie krijgen echter een adviesprijs van slechts 319,99 euro en 629,99 euro, een stuk goedkoper dan ssd’s gebaseerd op tlc-chips.

AMD Athlon 200GE-processor is overklokbaar ondanks locked multiplier

In september introduceerde AMD de Athlon 200GE-processor, een budgetoplossing met twee kernen en vier threads bedoeld voor onder andere media-pc’s. Deze processor heeft volgens AMD’s specificaties een locked multiplier (de frequentie kan dan niet handmatig aangepast worden), maar toch is het een aantal gebruikers gelukt om de frequentie flink op te schroeven.

AMD Athlon 200GE-processor

Youtuber TechEpiphany was de eerste gebruiker die naar buiten kwam met deze informatie. Hij gebruikte een MSI B350M Gaming Pro-moederbord dat in de BIOS geen limitaties gaf op de multiplier. Hiermee was de processor door de Youtuber over te klokken tot 3,9 GHz, wat goed was voor prestatieverbeteringen tussen de 10 en 20 procent.

AMD geeft aan niet verantwoordelijk te zijn voor de overklokmogelijkheden en verwijst daarom ook door naar de fabrikant van de moederborden. Notebookcheck heeft meer moederborden gecheckt en meldt dat alle MSI-moederborden met de AGESA 1006 BIOS-update de mogelijkheid bieden tot het overklokken van de Athlon 200GE.

Nvidia bundelt Fortnite goodies met GTX-videokaarten

Om de verkopen van de GeForce GTX 1070 Ti, 1070 en 1060 een boost te geven, werkt Nvidia samen met Epic Games voor een mooie Fortnite-bundel. Bij de aanschaf van deze videokaarten krijg je nu namelijk 2000 V-Bucks, Fortnite’s in-game valuta, en de Fortnite Counterattack-set. In deze set zit een Reflect outfit (rare), Pivot Glider (rare), Angular Axe (uncommon) en Response Unit Black Bling.

Fortnite

Deze bundle komt samen met de aankomnde Fortnite Season 7, een update met waarschijnlijk een winterthema. Een officiele release datum is er nog niet, maar Season 6 loopt komende woensdag af volgens de in-game timer.

Deze Nvidia-Fortnite-bundeldeal is geldig met losse videokaarten, maar geldt ook voor desktops en laptops met de juiste kaart ingebouwd. De lopende Monster Hunter: World aanbieding is ook nog steeds geldig voor dezelfde videokaarten en loopt af op 7 januari. Daarnaast krijg je nog altijd een downloadcode voor Battlefield V bij een Nvidia RTX-videokaart.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

  • Ik denk dat de prijzen van ssd's nog dalen omdat er slechtere versies gaan uitkomen waar het geheugen gestappeld is tot 4 chips op elkaar. Daardoor is er meer capaciteit en zijn de productiekosten lager, alleen de duurzaamheid neemt drastisch af en de snelheid neemt heel erg af. De snelheid compenseren ze weer door paar flash chips te gebruiken als cache.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren