1. Hardware Hitjes: Teufel ultima en ray tracing

Hardware Hitjes: Teufel ultima en ray tracing

De interessantste hardwarenieuwtjes van de afgelopen twee weken

In een interview met een journalist van Seeking Alpha heeft Colette Kress, executive vice president van Nvidia, een aantal interessante uitspraken gedaan. Verder is er deze week meer nieuws over Intels aankomende discrete videokaart en de nieuwe woonkamerspeakers van Teufel.

discrete videokaart krijgt VESA Adaptive Sync

AMD en Nvidia hebben beide een vorm van Adaptive Sync – FreeSync voor AMD en G-Sync voor Nvidia. Met deze technologie verdwijnt screen tearing en wordt de game-ervaring vloeiender. Hoewel er een poos geleden kort door een Intel-medewerker werd gesproken over Adaptive Sync in de nieuwe grafische kaarten, was het daarna erg stil rondom deze (belangrijke) feature.

Afgelopen week kwam daar verandering in. Chris Hook, een ex-marketingdirecteur bij AMD die is overgestapt naar Intel, sprak met een Reddit-moderator. Op de vraag of er nog altijd gewerkt wordt aan Adaptive Sync voor de discrete videokaarten van Intel, reageerde Chris met: ‘Ja. Ik ben een grote fan van Adaptive Sync.’

Helaas heeft Intel verder nog geen details vrijgegeven over de nieuwe GPU. Het enige dat we weten is dat in 2020 een grafische kaart wordt uitgebracht voor een groot aantal toepassingen met, zoals nu is gebleken, Adaptive Sync-mogelijkheden.

Alleen ray tracing voor high-end Turing-kaarten?

Afgelopen week is er door Seeking Alpha een interview gehouden met de executive vice president van Nvidia, Colette Kress. Hoewel een groot deel van het interview ging over de zakelijke kant van Nvidia, zijn er toch een aantal uitspraken interessant voor ons. Atif Malik, journalist van Seeking Alpha, vroeg bijvoorbeeld naar de verbeteringen die de Turing-architectuur biedt voor gamers en ontwikkelaars. Colette Kress antwoorde hierop: ‘We beginnen met de ray tracing-kaarten. We hebben de 2080 Ti, de 2080 en de 2070 die op de markt komen.’

Hoewel dit in eerste instantie niet heel interessant lijkt, verklapt de zinsbouw iets over de Turing-kaarten die later pas komen. Het lijkt er namelijk op dat alleen de high-end kaarten (RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080 Ti) beschikken over de felbegeerde ray tracing-cores.

Verder heeft Kress ook laten vallen dat de huidige Pascal-kaarten in de verkoop blijven naast de Turing-kaarten die later deze maand in de winkels verschijnen. De kans is dus groot dat de mid- en low-range Turing-kaarten zoals de RTX/GTX 2050 nog even op zich laten wachten.

Make-over voor Populaire Teufel Ultima-luidsprekers

Sinds de Ultima-speakers zes jaar geleden op de markt kwamen, zijn het de populairste home cinema-luidsprekers van Teufel. De line-up van grote zuilen en stijlvolle boekenplank luidsprekers biedt nog altijd erg veel waar voor het geld. Toch vond Teufel het tijd voor een upgrade. De speakers hebben een paar kleine verbeteringen gekregen, maar is het geluid grotendeels hetzelfde gebleven. De grootste aanpassingen zijn dan ook design-technisch: het glanzende plastic maakt plaats voor stijlvolle matte verf. De voorkant is altijd mat zwart met een optioneel frontje van stof, terwijl er voor de zijkanten en bovenkant keus is uit zwart of wit.

De hele Ultima-reeks bestaat uit maar liefst vijf onderdelen die apart of als set kunnen worden aangeschaft: een boekenplankluidspreker, een woofer, een vloerstaande luidspreker, een centerluidspreker en een actieve variant van de vloerstaande luidsprekers. Hiervan zijn de vloerstaande luisprekers en boekenplankluidsprekers apart verkrijgbaar, terwijl de centerluidspreker en woofer alleen beschikbaar zijn als onderdeel van een set.

De volledige 5.1 set (zonder versterker) is al bij Teufel te bestellen voor 999,99 euro.

Dit artikel delen

Over de auteur

Geert de Wekker Redacteur bij Insidegamer.nl en Gamer.nl. Volgt vanaf de start de hele Pokémon-franchise van Game Boy tot Nintendo Switch. Maar is ook een grote fan van games als WWE, Kingdom Hearts en de Batman Arkham series.

Reacties

 • Ik wilde graag een 2080 (Ti) kopen, maar de kaarten zijn gewoon te duur, zeker nadat de eerste echte benchmarks op YouTube zijn geplaatst via een Turks YT kanaal en Joker Productions hierover berichtte. De video is van het Turkse kanaal gehaald vanwege embargo schending.

  Ik kan het in principe wel betalen, maar het voelt gewoon niet juist om zoveel geld hiervoor neer te tellen. Mocht de performance dan toch weer ontzettend goed zijn, dan ga ik wel weer twijfelen.
 • @CerandoX.nl
  Kaarten zijn gewoon 35 - 45% sneller dan de 10-series. Je betaald extra om de 'enthusiast' te mogen uithangen voor +/- een jaartje vanwege de nieuwe techniek.
 • @Bware
  Het gaat mij niet echt om de prestatie winst. Ik wil alle games op 4K/60 fps kunnen spelen en de 2080 Ti redt dit gemiddeld net met 5 FPS verschil of net niet bij sommige games. Daarnaast veel games met drops naar 50fps.

  Dat vind ik persoonlijk wat minder.
 • @CerandoX.nl
  We weten nog niet of die benchmarks kloppen. Het komt van één bron waarvan de betrouwbaarheid discutabel is. Het embargo op reviews zou de 14e van deze maand moeten verlopen, dus over drie dagen hebben we bevestiging.

  Overigens heb je mbv DLSS mogelijk een veel grotere boost. Dan zou 4K 60fps geen probleem moeten zijn met een 2080 Ti.
 • @Roel Stortelder
  Dat is waar. Ik vraag me wel af wat de kwaliteit van DLSS echt is.

  Nou ja even afwachten dus.
 • Die Teufel sets zijn oh zo mooi.. Uiteindelijk toch voor wat "simpelers" gekozen met een Denon versterker plus Jamo 5.1 setje. Maar nu ik die Teufel zie gaat het gelijk weer kriebelen..
  Het zal dan meer voor de looks zijn, want het geluid thuis is nu prima.
 • @Gaaiz Ik heb het heel lang gedaan met de Logitech Z906 en altijd gedacht dat het genoeg zou zijn. Een jaar geleden heb ik een luidsprekerset en versterker geërfd (Teufel Theater 400) en ik stond echt versteld van het verschil.

  Jamo heeft ook een aantal prachtige setjes. Die vloerluidsprekers met gelakt walnoot zien er bijvoorbeeld fantastisch uit.
 • @Roel Stortelder
  Die theater serie is nog een stapje hoger qua kwaliteit. Prachtig geluid! Mooie erfenis.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren