1. Hector: Badge of Carnage

Hector: Badge of Carnage

Als je het hebt over de PC games van weleer, kan het bijna niet anders als dat het gesprek gaat over oude point-and-click adventure-titels. Games als Monkey Island, Broken Sword en Sam & Max staan nog altijd op het netvlies van menig gamer gebrand en worden gezien als klassiekers binnen het genre én PC gaming in zijn geheel. Ondergetekende had echter altijd maar weinig met het genre, daar de paar aanvaringen die ik heb gehad een nare smaak in mijn mond achterlieten. Hector: Badge of Carnage bleek het mondwater te zijn dat ik nodig had.

Omdat ik de spreekwoordelijke hooivorken al op voel stijgen door bovengenoemde titels in een negatieve context te gebruiken, wil ik voordat we aan deze recensie beginnen mijn punt nader toelichten. Ik heb namelijk niets tegen Monkey Island, Broken Sword óf Sam & Max. Sterker nog: ik heb ze nog nooit gespeeld. Ik heb echter wel andere point-and-click-games gespeeld en daar ergerde ik mij met regelmaat aan de vaak absurde logicasprongen die je moest maken om tot een oplossing te komen. Hector is gelukkig niet zo’n game en heeft alleen al daarom het eerste pluspunt te pakken.

Drie op een rij


In deze driedelige serie— welke ik als een geheel recenseer, daar het ook als dusdanig wordt verkocht— kruip je in de blubberbuik van Detective Inspector Hector, een moreel vaag ingestelde politieagent in Clappers Wreake in Engeland. Wanneer een maniak mensen gijzelt in een oud verlaten gebouw, word jij ingeschakeld om met hem te onderhandelen en zijn eisen in te willigen. En zoals je van het genre mag verwachten, gebeurt dit met gigantische omwegen.

Zonder al te veel van het verhaal weg te geven, moet Hector om de terrorist te vangen een pornowinkel zien te sluiten, zijn date drogeren en een toilet opblazen. Dingen die, op zichzelf staand, moeilijk te rijmen lijken met het oorspronkelijke doel. Ontwikkelaar Strandlooper slaagt er echter prima in om er een coherent geheel van te maken dat bovendien goed is voor de lachspieren. En dat is niet verwonderlijk, daar de Hector-game oorspronkelijk een tekenfilmserie zou moeten vergezellen. Die serie is er helaas nooit gekomen, maar daar de standaard voor een tekenfilm anno 2011 een stuk hoger lag dan die voor een videogame, is het logisch dat men deftig schrijftalent aan boord heeft gehaald voor Badge of Carnage.

Dialogen zijn doorspekt met referenties naar popcultuur, zoals de opkomst van YouTube en Doctor Who, evenals bijdehante opmerkingen van de dikke zelf, die met regelmaat de vierde muur aan diggelen slaat met de subtiliteit van een dronken boer bij de hoeren. Mocht je die analogie een tikje vunzig vinden, dan mag je bij deze dit tabje sluiten. Badge of Carnage is namelijk tot aan de nok toe gevuld met schuttingtaal, toilethumor en geweld en zou zonder een aanzienlijk deel van zijn charme verliezen.

Maar hoe?


Eerder deze recensie haalde ik al aan hoe blij ik was met de puzzels van Hector. De oplossingen zijn logisch en als gevolg in de meeste gevallen snel gevonden. Maar dat betekent niet dat je zonder moeite door het spel heen vliegt. De oplossing weten betekent immers niet dat je hem ook daadwerkelijk uit kunt voeren. In vrijwel alle gevallen heb je meerdere puzzels waar je het antwoord op kent en is het aan jou om uit te vogelen hoe je objecten en personen inzet om deze een voor een af te kunnen vinken. Zoals het een point-and-click-game betaamd, doe je dit door op alles te klikken wat los en vast zit en elke dialoogoptie te verkennen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, waarna zich een plaatje vormt dat je kunt schetsen met de middelen die je tot je beschikking hebt. In sommige gevallen ging dat zelfs zo goed, dat karakters naar gebeurtenissen refereerden die ik nooit had meegemaakt omdat ik deze stappen had overgeslagen door verbanden te leggen en de oplossing vroegtijdig uit te voeren. Dit was wel spijtig, daar het de geloofwaardigheid enigszins onderuithaalt, maar de voice acting maakt dit gelukkig meer dan goed.

Hector, zijn partner Lambert en alle andere karakters zijn voorzien van volledige voice acting die niet zou misstaan op televisie (wederom niet verrassend gezien de TV-plannen), waardoor ik geïntrigeerd werd door zelfs de domste conversaties. En daarvan heb ik er genoeg gehoord in de elf uur die ik nodig had om het spel tot een goed einde te brengen.

Conclusie en beoordeling

Hector: Badge of Carnage

Hector: Badge of Carnage is dan wel geen klassieker binnen het point-and-click-genre, maar het is er wel een die lange tijd weet te vermaken zonder dat het ten koste gaat van de logica. Combineer dit met humor die het doel raakt en duidelijk is gericht op volwassen, sterke voice acting en een meer dan schappelijke prijs op Steam en het is moeilijk om de game niet te adviseren.
8,8
Score
88
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sterke voice acting
 • Logische puzzels
 • Humor is spot on
 • Minpunten
 • Doordat puzzels logisch zijn, kun je aanzienlijke stukken van de game overslaan

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Bedankt Sil voor je review. Het lijkt mij een grappige game voor tussendoor. Ik heb het op de verlanglijst van steam staan en wacht een leuke deal af.
 • @okidokie

  Graag gedaan :)
 • Deze is erg leuk, en er zijn drie delen!

  Je moet wel tegen de erg gore humor kunnen ;)
 • @BertdeVries

  Dat maakt het juist leuk hé ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren